Ørn i flugt

Fugle i flugt er et af de motiver, hvor du oftest får de bedste resultater, hvis du skifter til manuelt program.

© Shutterstock

3 motiver du skal skyde på manuelt program

På manuelt program er det dig der tager kontrollen. Vi guider dig til, hvordan du får gode resultater af motiver, der typisk driller på auto-funktionen.

23. september 2020 af Christian Trant

1. Landskabsbilleder med flere lag

Kameraets automatiske program har det svært, når det kommer til landskabsfotografi. Her vil du ofte få et resultat, hvor billedet ikke har den eftertragtede dybdeskarphed, hvor alt er i fokus fra forgrund til baggrund. 

Her er det essentielt selv at kunne tage kontrollen, så du bestemmer den bedste lukkertid og blænde. 

Den kontrol får du, hvis du slår programhjulet over på manuelt program. Her styrer du selv, hvilken blænde og lukkertid der er den bedste. 

De fleste objektiver tegner landskaber skarpest, når du vælger en blændeåbning mellem F8 og F11. 

> Læs også: Sådan fotograferer du solnedgangen

Solnedgang over bjerge

Fortsæt med at tage billeder selv efter, at solen er gået ned bag horisonten. Lyset bliver stadig mere og mere dramatisk, og med lange lukkertider kan du stadig få flotte billeder af de orange farver.

© Shutterstock

2. Fugle i flugt

På automatisk program risikerer du meget nemt, at de fugle, du fotograferer, blot bliver slørede silhuetter, fordi kameraet ikke vælger den rigtige lukkertid. 

Du risikerer også, at skarpheden kommer til at ligge på et alt for lille punkt, så fx kun den ene vinge står knivskarpt. 

Begge ting kan du undgå, hvis ud selv tager kontrollen og skifter til manuelt program. Her bør du starte med at sætte kameraets lukkertid på omkring 1/1000 sekund, hvis du vil fryse motivet. Bliver motivet stadig sløret, så sæt lukkertiden yderligere op.

Hvis du vil have, at hele fuglen er i kameraets fokusområde, så vælg F4.0 som dit udgangspunkt og justér herefter, så det passer præcist til den situation, du er i.  

> Læs også: Sådan fotograferer du fugle i flugt

Blåmejse med spredte vinger

Her går blænde og lukkertid op i en højere enhed, da hele fuglen er skarp og en hurtig lukkertid samtidig fryser motivet.

© Shutterstock

3. Blændende portrætfotos

Du kan sagtens skyde fine portrætfotos på automatisk program, men den største kreative frihed får du kun, hvis du skifter til manuelt program.

Det gør sig særligt gældende for portrætfotos, hvor du gerne selv vil bestemme, hvor meget baggrundsløring, der skal være. 

Hvis du gerne vil have et klassisk portrætfoto, hvor modellen står tydeligt frem fra en blød baggrund, så er en stor blændeåbning mellem F2.0 og F4.0 et fint udgangspunkt. 

Den bedste blænde afhænger af, hvor tæt du står på modellen, din brændvidde og hvor tæt modellen står på baggrunden. 

Hvis du vil have en større baggrundssløring, skal du mindske afstanden til din model og øge modellens afstand til baggrunden. 

> Læs også: Her er de bedste kameraindstillinger til portrætfotos

Med en brændvidde under 50 mm bør du bruge en blænde på mindst F3.2 for at få en flot, sløret baggrund, men jo længere brændvidde, jo mindre blændeåbning kan du bruge.

© Shutterstock

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...