Stille og øde mark med træer i baggrunden

Det gode ved landskaber er, at de ikke bevæger sig, og derfor kan du med fordel sætte kameraet på stativ. 

© Shutterstock

Fotografer naturen: Her kan du tage billeder alene

Du kan få fantastiske billeder i naturen med den rette teknik, men det kræver også, at du kan fotografere uforstyrret. Vi guider dig til steder, hvor du kan afprøve nye teknikker, og hvor du ofte har naturen for dig selv.

1. Tag et smut i skoven

Hvis du bevæger dig væk fra stisystemerne og længere ind i skoven, så bliver dine chancer for at fotografere skovens dyr bedre, men det kræver absolut stilhed.

Hvis du er så heldig at komme tæt på skovens dyr såsom ræven eller haren, så anbefaler vi, at du bruger kontinuerlig fokus. På den måde kan du følge dyrets bevægelser. 

Indstillingen bliver også kaldet Focus Tracking eller 3D-tracking, og den hjælper dig med at få skarpe fotografier - også når dyrene bevæger sig.

> Hvis du vil fordybe dig endnu mere i, hvordan du fotograferer dyr i naturen, så kan du få masser af inspiration i Digital FOTOs nye fotobog "Bliv en bedre fotograf". Du kan få bogen sammen med to numre af Digital FOTO for kun 49 kr. + porto og ekspedition her.

Ræv står stille i skoven

Ræven findes ofte i åbne områder med mark og skov, mens gravene typisk er på skråninger. Den er mest aktiv tidligt på morgenen og sent på aftenen.

© Shutterstock

2. Tag dit kamera med til vandet

Der er ofte kun få mennesker ved stranden eller langs fjorden, og det giver lidt albuerum til dig, der vil fotografere landskabet. Ved vandet er der faktisk også et utal af muligheder, når du skal vælge motiv, uanset om du er til makro, landskaber eller portrætter.

Vil du fotografere solnedgangen ved vandet, så anbefaler vi en lukkertid på 1,5 sekunder eller mere endnu. Den lange lukkertid har en god effekt på vandet, som bliver silkeblødt. For at opnå de lange lukkertider skal du bruge et ND-filter med høj styrke, fx otte blændetrin, samt et kamerastativ.

> Læs også: 5 tips der giver dig flottere billeder af solnedgangen

Solnedgang med hus i forgrunden.

I et landskabsfoto er det godt, hvis mest muligt i dit foto er skarpt. Derfor bør du vælge en blændeåbning mellem F11 og F16. Det gør, at området der er i fokus i solnedgangsbilledet, bliver meget større.

© Shutterstock

3. Gå på opdagelse i haven

Foråret banker på døren, og det betyder mere liv i haven - og her kan du også være helt alene. De føste mariehøns, bier og sommerfugle gæster snart haven. Prøv at fotografere de små insekter oppefra og derefter fra siden, og se hvordan insekterne kommer forskelligt til udtryk alt efter hvilken vinkel, du fotograferer dem fra.

Når du skyder med manuel fokus og drejer på fokusringen, kan du skyde billeder, hvor insektet fremstår super skarpt, hvorimod baggrunden vil være sløret. 

> Læs også: 5 lette tips til at skyde makro med mobilen

Bi suger nektar fra blomst.

Du behøver ikke et makroobjektiv for at komme helt tæt på insekterne i haven. Med et teleobjektiv kan du også skyde flotte insektbilleder, og på denne måde behøver du ikke at komme nær så tæt på dit motiv.

© Shutterstock

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...