Fuglefotografering er en af de discipliner indenfor naturfotografering, som har flest tilhængere – og det er ikke uden grund.
Det er nemlig generelt nemmere at komme på skudhold af fugle end andre vilde dyr.
Har har vi samlet de bedste tips til fuglefotografering, så du let kan få gode billeder af fugle.
1. Brug en tele på mindst 300 mm
Du behøver ikke smide hele opsparingen efter et dyrt teleobjektiv for at få gode fuglebilleder, men hvis du vil fotografere fugle, der er sky, får du de bedste forudsætninger med et objektiv på mindst 300 mm.
Du kan også bruge en telekonverter til at forlænge brændvidden på fx et 24-105mm eller et 70-200mm. En af de få ulemper er, at den tager 1-2 blændetrin af lysstyrken. Det er dog ikke noget problem, hvis du fotograferer i gode lysforhold, fx i en lysning eller på en mark.
Hvis du vil investere i et objektiv til netop fuglefotografering, er det en god idé at gå efter et zoomobjektiv, fx 75-300.
Så kan du nemlig også bruge det til andre motiver end fugle, fx portrætter eller arkitektur.
Læs også: Disse 10 fugle skal du fotografere
2. Lad dig inspirere af jægerne

Et skjul er en effektiv måde at komme helt tæt på selv de mest sky fugle. Hvis du endnu ikke er klar til at investere i ét, kan du starte med at bruge de udsigtstårne, der findes rundt omkring i landet.
© ShutterstockFor at komme tæt på de mest sky fugle er det nogle gange bedst at bruge et fotoskjul af samme slags, som vildtjægere gemmer sig i.
Det er typisk udformet på samme måde som et telt, men i camouflagefarver, så det ikke tiltrækker fuglenes opmærksomhed. De lette af slagsen koster under 1000 kr., og de tager kun få minutter at sætte op og tage ned.
Hvis du vil have mere bevægelsesfrihed, kan du også anskaffe dig en camouflagedragt. Både skjul og dragt kan findes på hjemmesider med jægerudstyr.
3. Brug lokkemad

Lokkemad som fx agern, frø og kerner er en glimrende måde at få fuglene til at sætte sig på den gren, hvor lyset falder bedst og baggrunden er mest tiltalende.
© ShutterstockMange fugle kan lokkes ind foran kameraet med lokkemad, fx agern, frø, kerner og lignende.
Det er forskelligt, hvad der lokker hvilke fugle, så sæt dig ind i, hvad den fugl, du gerne vil fotografere, foretrækker.
For ikke at gribe ind i fuglenes naturlige mønster er det vigtigt, at du kun bruger lokkemad om vinteren, hvor fuglene har vanskeligt ved selv at finde føde.
Læs også: Sådan fotograferer du fugle i flugt
4. Vælg kontinuerlig optagelse

Med kontinuerlig optagelse får du helt sikkert en masse billeder, der er lige til skraldespanden – men chancen er så også større for, at pletskuddet er iblandt dem. Husk at bruge en hurtig lukkertid, fx 1/1250 sekund.
© ShutterstockLangt de fleste fugle bevæger sig hurtigt. Så selvom du måske tænker, at nu har du en fugl på kornet, kan den lige pludseligt sprede vingerne og lette, og så misser du potentielt det gode billede.
Indstil derfor kameraet til kontinuerlig optagelse. Nogle kameraer har to indstillinger, en lav og en høj hastighed. Vælg høj hastighed. Når du trykker udløserknappen ned, vil kameraet tage billeder, indtil din finger slipper knappen.
5. Vælg kontinuerlig fokus

Fugle kan lette og flyve afsted på under et sekund. Med kontinuerlig fokus sikrer du, at du ikke får uskarpe billeder, selvom dit motiv flytter sig i billedet.
© ShutterstockKontinuerlig fokus, eller følgefokus, som det også kaldes, er en gave til fuglefotografer. Her følger fokus nemlig med, når motivet flytter sig.
Indstillingen hedder typisk AI Servo eller AF-C, alt efter hvilket kamera du har, og findes som regel bag AF-knappen.
For at følge motivet, når det bevæger sig henover billedet, skal du typisk vælge fokusområdet Multi eller Bred, der gør brug af alle fokuspunkter, eller en dedikeret følgefokusindstilling, der fx kan hedde Focus Tracking eller 3D-tracking.
Redaktionen anbefaler:
Hold varmen på fototuren med en fotojakke
Med en praktisk fotojakke er du forberedt på lidt af hvert: Både dalende temperaturer, en let regnbyge og hård blæst.
Nu har du mulighed for at sikre dig dit eget eksemplar af den perfekte fotojakke testet af chefredaktøren på Digital FOTO.
Jakken har et slidstærkt ripstop-system med fiberfyld, som giver en lav vægt, god isoleringsevne og holder dig varm.
Ydermaterialet er vind- og vandafvisende, så du kan stå imod mindre byger og blæsevejr.
Lige nu kan du få fotojakken sammen med to numre af Digital FOTO til kun 59,50 + porto og eksp. Jakken alene har en værdi af 649 kr.