Gyldne stumpnæseaber fotograferet med flash

Med en flash placeret tre meter fra kameraet kunne den hollandske fotograf Marsel van Oosten udnytte det naturlige lys fra højre side og samtidig få detaljer i pelsen på abens ryg. 

© Marsel van Oosten

Derfor skal du bruge off-camera flash

Du har måske hørt om ekstern flash, men hvad med off-camera flash? Det er en anderledes og effektiv måde at belyse dine motiver på, og det kan give dig unikke billeder.

22. juni 2020 af Sarah Marie Winter

De fleste begynder- og entusiastkameraer har en indbygget flash, der popper op, når du vil tage et billede i svagt lys. 

Det lille, hårde lysglimt, der kommer ud af den indbyggede flash, er svært at bruge til fx portrætter, og derfor anskaffer fotoentusiaster sig en ekstern flash, der kan monteres oven på kameraet og drejes i forskellige retninger. 

> Læs også: Vælg den rigtige blitz

Hvad er off-camera flash?

Men faktisk kan en ekstern flash også bruges, uden at den sidder på kameraet, hvilket på engelsk kaldes off-camera flash.

Denne metode giver mulighed for at belyse motivet på mange flere forskellige og kreative måder, fx bagfra, nedefra eller fra siden. Det minder meget om den måde, studiefotografer arbejder på. 

Samtidig kan flashen placeres så langt fra motivet og med så lav lysstyrke, at den vil ligne dagslys og derfor give et meget naturligt billede. 

> Læs også: Den store blitzordbog - få styr på de vigtigste begreber her

Hvordan bruges off-camera flash? 

Ekstern flash med kabel

Et kabel koster kun et par hundrede kroner og åbner op for mange flere muligheder, fordi du så kan affyre flashen, uden at den sidder på kameraet.

© Shutterstock

Der er flere måder at bruge off-camera flash på. Den nemmeste er med et kabel, der forbinder kamera og flash. De kan fås fra 1-30 meter lange.

Vælg et kort kabel, hvis du skal skyde fx makro og ikke skal bruge så lang afstand mellem kamera og flash, og vælg et langt, hvis du skal skyde fx portrætter eller vilde dyr.

Hvis du ikke vil tænke over afstand, kan du også købe et kit med en trådløs sender og modtager, som monteres ovenpå kameraet og i bunden af flashen.

> Læs også: Sådan bruger du high-speed-sync på din blitz

Interview med lysets mester i Digital FOTO

Én af de fotografer, der bruger off-camera flash for at skille sig ud fra mængden, er den hollandske naturfotograf Marsel van Oosten.

Faktisk brugte han en ekstern flash på cirka tre meters afstand til at oplyse ryggen af den gyldne stumpnæseabe, som kan ses på billedet øverst i artiklen.

Billedet sikrede ham titlen som Wildlife Photographer of the Year i den prestigefulde konkurrence af samme navn. 

I Digital FOTO nr. 10/2020 kan du læse et stort interview med Marsel van Oosten. Her fortæller han blandt andet om, hvordan han forlod sit trygge og velbetalte job for en usikker fremtid som fotograf, og hvorfor aber er et af hans yndlingsmotiver.

Er du endnu ikke abonnent, kan du lige nu få to magasiner og den nye fotobog "Bliv en bedre fotograf" for kun 49 kr. + porto ! Bogen giver en udførlig guide til alle de vigtigste motiver, og der er masser af eksempler og trin-for-trin-vejledninger.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...