Den jugoslavisk-schweiziske forretningsmand og fotoentusiast Marko Dimitrijevic indrømmer det gerne – han er draget af store dyr. Og det gør ikke noget, hvis de også er farlige.
I de sidste tre årtier har han blandt andet dykket med pukkelhvaler i Stillehavet, snorklet med blåhvaler i Mexico, og delt solnedgange med isbjørne i Arktis.
Sidste år tog en god idé ham så til den canadiske ødemark, hvor han tilbragte en uge i et lille skur få meter fra de store grizzlybjørne, der lever i Canadas gigantiske skove.
> Læs også: Kom helt tæt på dyrene med disse skarpe tips

Det krævede en lukkertid på 1/2000 sekund at fryse dråberne i luften og få dette dramatiske skud.
© Marko Dimitrijevic"Jeg havde læst om et område i det nordlige Yukon, hvor floderne ikke fryser til om vinteren på grund af en varm understrøm," forklarer Marko.
Det betyder, at der er laks i floderne helt frem til november, og derfor går grizzlybjørnene ikke i hi.
Når bjørnene jager fisk i vandet, bliver deres hoveder våde, og når pelsen møder den iskolde luft, dannes der øjeblikkeligt istapper. Marko vidste, at det ville kunne give fantastiske billeder.
> Læs også: Derfor skal du kende disse 5 brændvidder

Ved at zoome ud kunne Marko få et billede, hvor bjørnen fremstod ganske lille i forhold til den gigantiske skov.
© Marko DimitrijevicBillederne her er taget med teleobjektiver på 100-400 mm. Marko ville både have nærbilleder, hvor man virkelig kunne se istapperne i pelsen, og billeder på afstand, der viste, hvor små dyrene faktisk var sammenlignet med den barske natur.
Han endte med at indsende sort-hvid-versioner af billederne til Sony World Photography Award 2020, hvor de fik en flot placering.
Dog har han valgt at bevare farverne i de af billederne, hvor der sidder blod i bjørnenes pels – som det øverste i artiklen her.
> Læs også: Kom i gang med sort-hvid

Marko valgte at konvertere billederne til sort-hvid for at forstærke kontrasten mellem pelsen og istapperne.
© Marko DimitrijevicLæs mere om Markos eventyr i Digital FOTO
Marko Dimitrijevic har rejst rundt i verden i 30 år og havde ingen intentioner om at stoppe, men i juli sidste år satte et voldsomt fald alle hans planer på pause på ubestemt tid.
I faldet forvred han sin nakke, og i flere måneder måtte han sidde i kørestol. Han har dog genvundet førligheden, men om han nogensinde kommer til at fotografere igen, er endnu uvist.
Selv ser han dog lyst på fremtiden, og i Digital FOTO nr. 4/2021 kan du læse om hans eventyr over og under vandet, hans teknikker, udstyr og meget mere.