Hjort i naturen

Som fotograf kan du blandt andet blive afsløret af dufte og lyde, men her får du tips til at dæmpe dem.

Sådan kommer du tæt på dyrene med dit kamera

Den rigtige sæbe, lidt mel og tøj i udvalgte materialer kan bringe dig tættere på naturens dyr og fugle og dermed give dig bedre fotos. Her får du fem tips, der bringer dig tæt på dyrene.

Med lidt omtanke i naturen kan du komme tættere på dyrene med dit kamera. Her får du fem tip, der kan give dig nærbilleder af dyr og fugle.

Tip 1: Dæmp duften

Gå altid mod vinden, for mange dyr har en veludviklet lugtesans, så du bliver straks opdaget, hvis du har medvind, og din duft bæres hen mod dyret.

Er du i tvivl om retningen, så drys en smule peber eller mel ud og tjek, hvor det flyver hen.

Undgå parfume, der kan afsløre dig – også i sæbe til bad, håndvask og tøjvask.

>Læs også: De her 5 dyr skal du fotografere

Tip 2: Vær helt stille

Tag tøj på, der ikke knitrer, når du går. Vælg tøj i bomuld og uld, som er lydløst, og brug ikke regntøj og fx skaljakker, der larmer.

Gå roligt og se godt efter, hvor du træder. Knækkede grene larmer, og gør det let for dyrene at opdage dig på lang afstand.

På mange kameraer kan du også vælge lydløs tilstand, hvor kameraet tager billeder helt tavst.

Egern

Med kameraet i lydløs tilstand er der ingen mekaniske dele, der bevæger sig. Dermed laver kameraet helle ringen lyde, der kan skræmme sky motiver væk.

© Shutterstock.com

Tip 3: Gå i skjul

Du får de klart bedste chancer for at komme helt tæt på dyrene, hvis du anskaffer et skjul. Sæt det op et sted, hvor dyrene kommer ofte, og lad det stå på stedet nogle dage i forvejen, så dyrene vænner sig til det.

>Læs også: Disse 10 fugle skal du fotografere

Der er gode mobile løsninger. Et stoleskjul er en behagelig stol med et lille telt henover. En anden mulighed er et såkaldt “doghouse”, der er et stort telt med camouflage på.

Tip 4: Lok dyret

At lokke dyrene til, kan også være et godt træk. Er du til fugle, er det godt at begynde med fuglekasser og foderbolde hjemme i haven.

Du kan også bruge lyde til at lokke dyr tættere på. I jagtforretninger kan du købe forskellige typer lokkekald, og der findes også apps til telefoner med lyde, der lokker dyrene tættere på.

>Læs også: Sådan lokker du havens fugle til

Tip 5: Begræns bevægelserne

De firbenede dyr i skoven lægger i de fleste tilfælde mere mærke til bevægelser og ændringer end detaljer og farver.

Derfor skal du gå roligt og holde øje med, at du falder i med baggrunden. Kommer du til at stå som en silhuet, bliver du højst sandsynligt spottet, og mange dyr vil tage flugten. 

>Se vores store videoserie “Seasons", hvor naturfotografen Morten Hilmer fotograferer moskusokser, fugle, bjørne, jærv og flot nordisk natur.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...