Små havefugle på foderrør

Der kan være flere grunde til, at det ikke myldrer med fugle i din have. Her får du vores bedste tips til, hvordan du lokker flere fugle til haven, inden du skal fotografere. 

© Shutterstock

Sådan gearer du din have op til en fotosafari

Der findes masser af fine og fotogene havefugle, og du har markant større chance for at få gode billeder af dem, hvis du forbereder din have, før du går på fotojagt.

22. marts 2022 af Sarah Marie Winter

En af de helt store fordele ved fuglefotografering er, at du ikke behøver gå længere end ud i baghaven for at finde interessante motiver. 

Skovspurven, musvitten og blåmejsen er bare nogle af de gæster, du kan fange med kameraet, når de sidder ved foderbrættet, og hvis du er heldig og tålmodig, kan mere eksotiske arter også finde på at kigge forbi.

> LÆS OGSÅ: Byg selv foderbræt eller fuglehus

Men hvis du skal have en chance for at fotografere nogle af disse fugle, er det vigtigt, at din have er et attraktivt sted at lande, og at fuglene ikke er bange for dig. Det kan du sørge for med disse enkle tips.

> Læs også: 5 tips til flotte fuglefotos

Blåmejser på foderautomat i have

Det vigtigste, du kan gøre for at lokke fugle til din have, er at fodre dem om vinteren. Gør du det, vil du få en håndfuld faste gæster ved foderbrættet. 

© Shutterstock

Indret haven efter fuglene

Det lyder måske drastisk, men det behøver ikke at betyde, at du skal lave ret mange ting om. 

Hvis du skal plante nye træer eller buske, så vælg nogle med bær, frugter og gode skjulesteder. 

Ryd ikke for grundigt op, og sørg for, at der er "vilde" områder i haven med krat, nælder, grenbunker og andet vilnis. 

Sørg også for, at der er vand i haven, fx bare med et lille fuglebad. Undlad at bruge sprøjtemidler, da det slår insekterne ihjel.

> Læs også: Sådan fotograferer du myrer

Anlæg en eller flere foderpladser

Sæt en foderplads op et sted, hvor der er masser af lys, men hvor fuglene også kan sidde i læ af buske og træer, så de kan føle sig sikre. 

Hvis du har kat, så sørg for, at den ikke kan kravle op til foderpladsen, fx ved at placere pladsen på en jernstolpe. 

Læg foder ud jævnligt

Hvis du vil have aktivitet i din have, er det vigtigt, at du husker at fodre jævnligt. 

Start fodringen allerede i det tidlige efterår, og fodr gerne dagligt. Det vigtigste er dog, at du fodrer i de strengeste vinterperioder.

> Læs også: Sådan fotograferer du fugle i flugt

Skovspurve på foderautomat i have

Skovspurven er et let motiv, fordi den er meget almindelig i danske haver, vant til mennesker og let at lokke tæt på med korn.

© Shutterstock

Variér foderet

Det er ikke, fordi fuglene er kræsne, at du skal bruge forskelligt foder, men fordi forskellige fugle kan lide forskellige ting. 

Spurve og duer kan fx lide korn, mens flagspætter og mejser foretrækker jordnødder og mejsekugler. 

Køb foderkugler med højt fedtindhold, da de er mest attraktive og derfor vil kunne lokke fuglene også om sommeren, hvor de har gode muligheder for at finde mad andre steder.

Hold øje fra stuevinduet

Brug tid på at ­observere, hvor fuglene ­lander, ­inden de flyver til ­foderpladsen, og hvor de ­bygger rede. 

På den måde kan du forbedre deres forhold i haven, og du ved, hvor du kan fotografere dem.

> Læs også: Disse 10 fugle skal du fotografere

Små havefugle på foderautomat i haven

Det er vigtigt for både fuglene og dine billeder, at den foderplads, du anlægger, er et sted, hvor der kommer masser af lys. 

© Shutterstock

Tag kameraet med på havearbejde

Når du alligevel er ude i haven og lave andre ting, så tag kamerart over skulderen. Så vænner fuglene sig hurtigere til, at du og dit kamera er en del af haven.

Få flere fugle på altanen

Du kan også sagtens fotografere fugle, selvom du bor i lejlighed. Før du begynder at fodre, bør du dog tjekke reglerne i dit boligområde. 

Nogle boligforeninger har indført forbud mod fodring af fugle for at undgå at tiltrække duer, måger og andre store fugle, der måske støjer og sviner.

Har du altan, egner en foderautomat sig bedre til at tiltrække fugle end et foderbræt. Her er der nemlig mindre spild af foder og mindre griseri på altanen. Samtidig tiltrækker du flere af de små fugle, når de kan have deres mad i fred for måger og krager.

> Læs også: Sådan får du et pletskud af uglen

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...