Tips til at fotografere ugler

Uglen er et dyr, der ikke ligefrem er let at opstøve – og da slet ikke at fotografere. Følger du vores tips, kan du dog øge dine chancer markant for at få et af de flotte dyr i kassen.

© Roger Brendhagen

Sky og elegant: Sådan får du et pletskud af uglen

Uglen er et mystisk dyr, hvis elegante fjerpragt og store, fremadrettede øjne indbyder til at blive fotograferet. Se her, hvordan du får det imponerende rovdyr i søgeren. Det er udfordrende, men kan give fantastiske billeder.

31. januar 2019 af Sarah Marie Winther

Visse dyr er så majestætiske, at alle taber underkæben, når de ser dem. 

Et af de dyr er uglen, hvis prægtige udseende adskiller den fra alle andre dyrearter og har gjort den til et eftertragtet motiv blandt dyre- og naturfotografer. 

Men uglen er også et udfordrende motiv at få i kassen. 

Et træk, som langt de fleste uglearter har tilfælles, er nemlig, at de er sky, nataktive og har en uovertruffen evne til at falde i ét med omgivelserne.

At finde og fotografere en ugle kræver derfor både planlægning og tålmodighed. Vi har talt med en håndfuld erfarne dyrefotografer og fundet de bedste tips til at få et flot billede af det fascinerende dyr. 

1. Led efter uglegylp

Det er ofte lettest at finde frem uglerne ved lede efter deres efterladen­skaber. 

Kig efter steder, hvor græsset under træerne er sort af uglegylp, og træstammen og grenene er hvide af ekskrementer.

2. Nærm dig uglen forsigtigt

Når du har spottet en ugle, så træd langsomt tættere på, så den vænner sig til dig. 

Stop mellem hver meter, og vent fem minutter, inden du fortsætter. Hav hele tiden kameraet foran øjet, så du kan slå til, hvis uglen ­spreder sine vinger.

Tips til at fotografere ugler

Ugler har en fantastisk hørelse, så for ikke at skræmme dem væk, er det vigtigt, at du er stille og bevæger dig meget langsomt. 

© Shutterstock

3. Gør kameraet så lydløst som muligt

Uglen er udstyret med et skarpt syn, men endnu skarpere hørelse, og derfor er det en god idé at slå biplyden i dit kamera fra. 

En del systemkameraer kan desuden indstilles til elektronisk lukker, så de kan optage fuldstændigt lydløst.

> Læs også: Disse 10 fugle skal du fotografere

4. Start med en høj ISO

De fleste ugler er forholdsvis små, så for at få et bemærkelsesværdigt billede skal du helst have et teleobjektiv på mindst 200 mm. 

For at undgå rystede billeder med de lange brændvidder kan du starte med at sætte ISO på mellem 1600 og 3200 – også i dagslys.

Læs, hvordan du får skarpe billeder med dit teleobjektiv lige her

5. Fokusér på uglens øjne

Det mest karakteristiske ved uglen er dens store øjne, og det er derfor dem, der frem for alt skal være i fokus. 

Vælg autofokus med enkelt fokuspunkt, og læg det på det nærmeste øje.

Tips til at fotografere ugler

De fleste ugler hviler sig fra daggry og frem til skumring, hvor de sidder skjult i træer tæt ind til træstammen. Det er her, de er nemmest at finde og fotografere. 

© Shutterstock

Få mange flere tips til dyrefotos i det nye Digital FOTO

I Digital FOTO nr. 3/2019 stiller vi skarpt på de dyr, vi kalder for "skovens herrer" – uglen, ulven og elgen – og klæder dig grundigt på til at finde og fotografere disse dyr. 

Ved du fx, hvordan man skelner mellem sporene fra en ulv og sporene fra en schæferhund? Det og meget mere får du at vide i vores guide, der er spækket med både praktiske og tekniske fototips. 

Du får også en oversigt over dyrenes livscyklus, så du fx ved, hvornår uglen flyver sydpå, hvornår ulven har unger, og hvornår elgens gevir er flottest. 

Har du ikke fået tegnet abonnement endnu? Lige nu kan du få en smart kamerataske og to numre af Digital FOTO for kun 98 kr. inkl. porto og ekspedition.

Bliv abonnent nu og få adgang til de mange videoer og guider i Fordelszonen med det samme. Som abonnent kan du også læse de seneste 12 numre af Digital FOTO på din telefon eller tablet med appen Wype

Digital FOTO nummer 3/2019 dyr fotografering

Få masser af tips til at fotografere uglen, ulven og elgen i Digital FOTO nummer 3/2019.

© Digital FOTO

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...