Det er ingen sag at stikke kameraet op i hovedet på din hund, mens den sidder stille og ser op på dig med store, tiggende øjne.
Men at få et autentisk billede af et vildt dyr ude i naturen er ofte meget mere belønnende – og billederne vil høste meget mere anerkendelse og beundring.
Her får du fem dyr, der findes lige udenfor i den danske natur. Som de fleste andre vilde dyr er de alle mere eller mindre sky, og derfor er det vigtigt, at du er tålmodig.
I modsætning til dine kæledyr derhjemme skal du nemlig ofte vente på, at disse dyr dukker op, og når det sker, skal du nærme dig dem ligeså stille.
Derudover er det en stor hjælp, hvis du har et teleobjektiv på mindst 300 mm. Så kan du nemlig holde så stor afstand, at du ikke risikerer at skræmme dyrene væk.
> Læs også: Kom helt tæt på dyrene
1. Hare

Selv om der ikke findes helt så mange harer i Danmark, som der tidligere har gjort, er den stadig forholdsvis almindelig og findes også på de fleste mindre øer.
© ShutterstockHaren minder om vildkaninen, men er en del større og har større ører og længere ben. Den måler 55-70 cm fra snudespids til halerod.
Haren lever primært i det åbne land, specielt på dyrket jord. Om vinteren, når der er snedækket, kan den trække ind i skovene for at have lettere adgang til føde.
Den har også tilpasset sig til et liv i byerne, og på plænearealer ved flere boligkomplekser ses voksne harer med killinger.
Den er aktiv ved skumring og om natten.
> Læs også: 7 ting naturfotografen skal have i tasken
Tip
Harer kan løbe ekstremt hurtigt, så du får brug for en lukkertid på mindst 1/1000 sekund, hvis du vil fange den i flugt og undgå bevægelsessløring.
2. Husmår

Husmåren findes overalt i Danmark med undtagelse af visse øer, som fx Bornholm, Anholt, Læsø og Fanø.
© ShutterstockHusmåren har små runde ører, en lyserøde snude og en busket hale. Den er omkring 70 cm lang inklusiv halen, og den vejer mellem et og to kilo.
Husmåren er egentlig et skadedyr, men idet den ikke er ret bange for mennesker, er den også et relativt let motiv for naturfotografer.
Den lever i små skove og hegn i det åbne land, men kan også flytte ind på lofter i landsbyer og parcelhuse.
> Læs også: Sådan fotograferer du fugle i flugt
Tip
Brug kontinuerlig fokus, så du kan følge den lille husmårs bevægelser. Nogle kameraer har en dedikeret følgefokusindstilling, der fx hedder Focus Tracking eller 3D-tracking.
3. Ræv

Ræven er udbredt i hele Danmark, men de tætteste bestande findes i Nordsjælland og i det centrale Østjylland.
© ShutterstockRæven er let at kende på sin orangebrune pels og lange, tykke hale. Den er omkring 40 cm over skulderen og 110 cm lang, og den færdes for det meste alene.
Den findes ofte i åbne områder med mark og skov, mens gravene typisk er på skråninger. Den er mest aktiv tidligt på morgenen og sent på aftenen.
Ræve er meget sky, men hvalpene er mere uforsigtige end de voksne. Hvis du holder god afstand fra rævegraven, kan du være heldig at få et billede af hvalpene midt på dagen.
> Læs også: Sådan fotograferer du uglen
Tip
I gråvejr kan rævens pels godt komme til at se lidt grå ud, så for at forstærke farven kan du vælge en varmere hvidbalance end den automatiske, fx Dagslys eller Overskyet.
4. Grævling

Grævlingen findes i det meste af landet med undtagelse af mindre øer samt store øer som Bornholm, Samsø og Anholt, Læsø og Rømø.
© ShutterstockGrævlingen kendes let på sin lave, brede krop og sit sort-hvide hoved. Den kan veje op til 20 kg, og der lever typisk flere sammen i klaner.
Led efter den i løvskove, krat og levende hegn – gerne nær lysninger, marker, overdrev og enge, hvor den finder føde.
Grævlingen er skumrings- og nataktiv, så tag ud lige før solopgang og -nedgang, og bliv der, indtil det enten bliver for mørkt eller for lyst.
> Læs også: Skarpere skud med teleobjektiv
Tip
Lyset er så svagt, når grævlingen er aktiv, at du skal skrue godt op for ISO for at få en lukkertid, der er hurtig nok til at fange dyrets bevægelser. Her hjælper det, hvis du har et lysstærkt objektiv, der kan gå helt ned til fx F2.8.
5. Dådyr

Der findes dådyr i hele landet. De tætteste lokale bestande findes i de sydlige og østlige dele af landet, mens bestandene generelt er mindre i Jylland.
© ShutterstockDådyret er en mellemstor hjorteart med en skulderhøjde på 80-100 cm. Den ligner kronhjorten, men er mindre sky og derfor lettere at fotografere.
Om sommeren er pelsen rødbrun med hvide pletter, mens den om vinteren er brun med lys bug. Hannen kan kendes på det store skovlformede gevir.
Dådyr lever flere sammen i flokke i landskaber med både løvskov, nåleskov og åbne naturområder eller marker.
> Læs også: Sådan bruger du en kikkert
Tip
Placér dig lavt, så dyrene træder bedre frem fra underlaget, og vælg en stor blændeåbning, så du får en sløret baggrund, der ikke stjæler fokus fra dådyret.