Disse ting skal du have i fototasken, når du fotografere naturen

Vi har fundet 7 ting, du altid skal have i fototasken, når du skal fotografere i naturen. 

7 ting naturfotografen skal have i fototasken

Med det rigtige udstyr kan du få flotte landskaber og skarpe naturskud med hjem. Her er syv af de ting, naturfotografen bør pakke i fototasken.

1. februar 2018 af Louise Hagemann

1. Teleobjektiv

Som naturfotograf er det svært at komme uden om et langt teleobjektiv for at få virkelig lækre billeder. Et godt udgangspunkt er minimum, hvad der svarer til 400 mm.

Er du i tvivl om, om du skal vælge originale objektiver eller billigere, men gode modeller fra Tamron og Sigma, så tjek Gearguiden, hvor alle vores anmeldelser kan læses.

Ellers har vi her et tip til, hvordan du billigt kan få mere tele på dit kamera.

2. Kikkert

Med naturfotografering bruger du meget tid at vente, og du kan komme til at bruge timer på at kigge mod horisonten og vente på det perfekte motiv. Det er ikke særligt praktisk at gøre med dit store (tunge) teleobjektiv, så en kikkert er absolut essentiel for en naturfotograf.

De typiske forstørrelser er 8x og 10x, og det er rigeligt til at komme meget tættere på dit motiv end med et teleobjektiv.

3. Pandelampe eller lommelygte

Person med pandelampe under himlen
Lys i panden

En pandelampe er et godt redskab for en naturfotograf, der skal have hænderne fri til at få de gode billeder.

Mange gode fotomuligheder for naturfotografer vil finde sted tidligt om morgenen eller sent om aftenen, så du kan næsten ikke undgå at komme til og befinde dig i mørke. Her er en lygte uundværlig. 

En pandelampe er ekstra smart, når du skal bruge begge hænder til kameraet, og når du skal bevæge dig samtidigt.

Læs også: 3 tips fra naturfotografen

4. Ærtepose

Eller bønnepose. Eller rispose. Pointen er, at sådan en fungerer rigtig godt som støtte til dit (halvstore) objektiv. Ikke mindst ud af vinduet af bilen, hvor du kan få rigtig mange gode naturbilleder fra, men det er også effektivt som underlag på sten og stubbe – eller på jorden, hvis du skal ned i en lav vinkel.

Læs også: 7 hverdagsting du skal have i fototasken

5. Stativ

Fotograf med stativ
Slå benene ud

Med et stativ sikrer du både billeder uden rystelser og arme, der kan holde hele dagen.

Ud over at du kan blive ganske fysisk træt af at vente med en lang tele i hænderne, er der også en anden grund til, at du har behov for stativ. Du skal bruge stabilitet. 

Mange naturfotos tages som sagt tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor der ikke er meget lys, og du må bruge en relativt lang lukkertid. Samtidig vil den lange brændvidde give visse rystelser, og et stativ er altså ikke til at undvære.

Se Gearguiden for anmeldelser af stativer.

6. Ekstra batterier

Du ved ikke, hvor længe du skal vente på det perfekte skud, og det ville være mere end ærgerligt at løbe tør for strøm undervejs. 

De ekstra batterier er endnu vigtigere om vinteren, hvor de har det hårdt i kulden. Og er du til timelapse – og hvem er ikke det, når man først sidder time efter time i den smukke natur – så kan du slet ikke undvære ekstra batterier til de mange optagesekvenser.

Læs også: Friluftsfotografen viser fototasken frem

7. Fingerløse vanter

Der findes masser af handsker designet til fotografer og jægere og andre, der har brug for ekstra fleksibilitet i pegefingeren, når de skal vente længe, og vejret ikke viser sig fra sin bedste side. 

Overvej også at bruge et par tynde vanter med hul til pegefingeren i sommerperioden, hvor du kan blive brændt af solen. Alternativt: Husk solcreme.

Redaktionen anbefaler: Bliv en bedre naturfotograf med Seasons

I vores videoserie Seasons kan du følge naturfotografen Morten Hilmer, når han drager ud i naturen for at fotografere storslåede landskaber og vilde dyr. Kom med, når den professionelle fotograf er på fototure til Finland, Danmark og Norge mens han deler rundhåndet ud af sine tips og tricks. 

I vores onlineunivers Fordelszonen finder du hele tre sæsoner af Seasons og en masse videokurser, guider, presets og meget mere. Tegn et abonnemt på Digital FOTO og få adgang til Fordelszonen med det samme. 

Lige nu kan du fx få en lækker fotokikkert sammen med to numre af Digital FOTO og adgang til Fordelszonen for i alt 98 kr.

Naturfotograf

I vores videoserie Seasons følger vi naturfotografen Morten Hilmer på fototur i de nordiske lande. Her får du tips og tricks til både fotografi, oppakning, udstyr og meget mere. Se hele Seasons i Fordelszonen. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...