Portræt af dreng
© Shutterstock

3 tips til flotte indendørs portrætter af børn

Det handler om at lege mest muligt, hvis du skal fotografere naturlige portrætter af dine børn. Vi guider dig til, hvordan du tager de perfekte billeder i svag belysning samtidigt med, at dine børn bliver underholdt.

1. Gør portrætfotograferingen til en leg

Det er sjældent tilfældet, at små børn synes, det er spændende at agere modeller til deres forældres fornøjelse. Derfor kommer du langt, hvis du kan gøre fotograferingen til en leg.

Medbring barnets yndlingslegetøj, klæd dig ud eller sæt en bamse fast til kameraet, så du nemmest kan frembringe smil og latter hos barnet - på den måde bliver resultatet også mest naturligt.

> Hvis du vil fordybe dig endnu mere i, hvordan du fotograferer flotte portrætter, så kan du få masser af inspiration i Digital FOTOs nye fotobog "Bliv en bedre fotograf". Du kan få bogen sammen med to numre af Digital FOTO for kun 49 kr. + porto og ekspedition her.

Portræt af lille pige, der griner

Det bedste portræt udtrykker spontanitet og umiddelbarhed. Hvis du kan få dit barn til at smile eller grine, vil resultatet blive endnu bedre.

© Shutterstock

2. Frygt ikke en høj ISO

Hvis det lykkes dig at få dit barn til at lege med, så skal det ikke være en svag belysning, der ødelægger dit portrætfoto. Derfor er det nødvendigt at hæve ISO'en for at få en lukkertid, der er hurtig nok til, at du ikke får rystede billeder.

Som hovedregel kan man sige, at hvis du fotograferer i kraftigt solskin er den laveste ISO-værdi perfekt. Du har nemlig stadig mulighed for at bruge en hurtig lukkertid og et lavt blændetal.

Fotograferer du derimod indenfor, som tilfældet er her, så skal du måske op på ISO 400 eller 500 for at på en vellykket eksponering. Prøv eventuelt at tage et billede af dig selv med selvudløser, for at se om ISO'en er indstillet korrekt, inden du fotograferer dit barn.

> Læs også: Forstå kameraets ISO: 6 ting du ikke vidste om ISO 

Portræt af baby der griner.

Kan du tage portrættet foran en ensfarvet væg, så vil man bedre lægge mærke til personen i billedet.

3. Catchlight gør portrættet mere levende

Catchlight er en betegnelse for det lille lysglimt, som den, du fotograferer, gerne skulle have i sine øjne. Det gør nemlig, at portrættet virker mere fascinerende. Catchlight opstår, når den lyskilde, der er blevet brugt i billedet, reflekterer sig i øjnenes overflade - og hvis du kan få det med i billedet, så vil du opleve, at dit barns øjne bliver mere levende.

Hvis du kan få dit barn til at sidde stille nogle sekunder, så kan du eksperimentere med at bevæge dig rundt og skifte vinkel, så du får den flotteste refleksion og glød i øjet på dit barn.

> Læs også: Derfor skal kende begrebet catchlight

Nærportræt af lille pige.

Sort-hvid fotografi egner sig særligt godt til portrætter, hvor farver i visse tilfælde kan virke forstyrrende. Fotograferer du i sort-hvid, så bliver resultatet ofte et mere roligt billede.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...