Ung kvinde fotograferet i blødt lys

Catchlight er den lille refleksion i øjnene, som skabes af den lyskilde, der bliver brugt til at oplyse personen. Se herunder, hvordan du får catchlight i dine billeder. 

© Shutterstock

Derfor skal du kende begrebet catchlight

Catchlight er et udtryk, der ofte bliver brugt i forbindelse med studiefotografi, men det er vigtigt at kende til, uanset om du bruger kunstigt eller naturligt lys. Læs her, hvad catchlight er, og hvad det betyder for dine portrætter.

10. februar 2020 af Sarah Marie Winter

Måske har du prøvet at kigge på et portrætbillede og tænke, at der manglede ét eller andet – uden rigtigt at kunne sætte en finger på hvad det var. Det kan meget vel have været catchlightet.

Catchlight er en betegnelse for det lille glimt, der nogle gange kan ses i en persons øjne, og som opstår, når den lyskilde, der er blevet brugt i billedet, reflekterer sig i øjnenes overflade.

De vil altid have samme form som lyskilden, så hvis du fx har brugt vindueslys, vil de være firkantede, og hvis du har brugt blitzlys, vil de være runde. 

> Læs også: Det skal du vide om portrætfotografi

Ung kvinde med hue og vinterjakke i sne

Catchlight er med til at skabe opmærksomhed omkring øjnene, og det sørger for, at øjnene er det første, man ser, når man kigger på billedet. 

© Shutterstock

Hvorfor er catchlight godt?

I skønheds- og modeindustrien er det alfa og omega, at der er catchlight i øjnene, når modellerne bliver fotograferet, og du bør også selv forsøge at opnå catchlight, når du fotograferer familie og venner.

Det lille glimt giver nemlig øjnene dybde og gør ansigtet mere levende, og det giver et langt mere interessant billede, som fanger blikket med det samme.

> Læs også: 5 grundregler om portrætfotos du skal kende

Hvordan får du catchlight?

Det er ikke altid, der opstår catchlight, når du tager billeder af en person. Står du fx udenfor i overskyet vejr, eller indenfor langt væk fra et vindue, vil lyskilden typisk ikke være kraftig nok til at danne en refleksion.

Det betyder dog ikke, at du skal bruge kunstigt lys for at få catchlight. At få personen til at stille sig foran et vindue vil i mange tilfælde være nok, og jo større vinduet er, jo større bliver catchlightet også.

Når du først kan se catchlightet, kan du eksperimentere med at flytte personen frem og tilbage og selv skifte vinkel, så du får den flotteste refleksion.

> Læs også: Her er de bedste indstillinger til portrætfotos

Ung mand med hue og striktrøje

Du behøver ikke bruge kunstigt lys for at opnå catchlight. Her er det naturlige lys udenfor blevet brugt til at skabe et svagt catchlight i øjnene. Hvis lyset kommer oppefra, er det ofte lettere, hvis du fotograferer personen let oppefra som her. 

© Shutterstock

Brug ekstraudstyr til at få catchlight 

Du kan naturligvis også gøre som studiefotograferne og bruge en blitz eller en flashlampe, hvilket giver en del mere kontrol over catchlightet.

Der findes masser af tilbehør til både blitz og flashlamper, der ligefrem er designet til at give catchlights i forskellige former og størrelser.

Noget af det mest udbredte tilbehør er softboxen, der giver et stort, firkantet catchlight, og beautydishen, der giver et stort, rundt catchlight.

Nogle bruger endda to softboxe og får på den måde et flot dobbelt catchlight. Softboxene sættes enten på hver side af modellen, eller over og under modellen – begge dele kan give imponerende resultater.

> Læs også: Sådan tager du stærke portrætter af folk du kender

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...