Ældre mand der kigger ind i kameraet

Det kan sagtens lade sig gøre at få seriøse, gribende billeder af familiemedlemmer og venner – se hvordan her. 

© Shutterstock

Sådan tager du stærke portrætter af folk du kender

Mange mennesker er ikke vant til at blive fotograferet og bliver fjollede eller ubehageligt til mode, når du retter kameraet mod dem. Her fortæller vi, hvordan du alligevel får stærke portrætter af familiemedlemmer, venner og bekendte.

30. juli 2019 af Sarah Marie Winther

1. Brug det største kamera du har

Det kan godt være, en smartphone vil virke mindre frygtindgydende på dine kameraforskrækkede familiemedlemmer, men det er vigtigt, at du fra starten viser, at du ikke er deres barn, barnebarn eller gode ven lige nu, men en fotograf.

Hvis du både har et kompaktkamera og et spejlreflekskamera, så vælg spejlrefleks. Hvis du både har et 50 mm og et 200 mm objektiv, så vælg de 200 mm. 

Gør i det hele taget alt, hvad du kan, for at ligne en "seriøs" fotograf. På den måde skaber du autoritet. 

> Læs også: Her er alt du skal vide om portrætfotografering

2. Tal med dem om deres usikkerheder

Mange mennesker bryder sig ikke om at blive fotograferet. 

Det er ikke nødvendigvis fordi de er utilfredse med deres udseende, men derfor er det alligevel en god idé at snakke med dem på forhånd om, hvad der gør dem usikre, og hvad du kan gøre for at gøre dem bedre tilpas.

> Læs også: 5 grundregler om portrætfotos, du skal kende

Ældre kvinde står med armene over kors op ad en blå mur

Når du fotograferer, er det vigtigt, du også kigger op fra kameraet en gang imellem, så jeres kontakt bevares, og din model ikke føler sig helt alene i processen.

© Shutterstock

3. Find ud af om de har en god side

Selv folk, der aldrig har prøvet at tage selfies, ved godt, hvilken side de bedst kan lide, når de ser sig i spejlet, og du kan gøre fotograferingen nemmere for dig selv ved at spørge dem, hvilken vinkel de vil fotograferes fra. 

Du kan naturligvis også skyde fra andre vinkler, men som regel vil de få de mest flatterende billeder ved at fotografere den side, din model bedst kan lide og derfor føler sig bedst tilpas ved at blive fotograferet fra.

> Læs også: Sådan tager du portrætter i high key og low key

4. Lad være med at lave sjov hele tiden

Det kan være fristende at joke for at lette stemningen, men ved at gå ud af fotografrollen og over i venne/familierollen signalerer du samtidig til din model, at det er helt fint, at vedkommende også går ud af modelrollen – og så er du tilbage ved fjollede grimasser og forpinte udtryk. 

Du kan sagtens tale til din model i det samme afslappede toneleje, du plejer, men lad være med at lave sjov, når vedkommende er klar til at blive fotograferet. 

Her gælder det om at få billedet i kassen.

> Læs også: 4 tricks til dit næste photoshoot

Ung rødhåret kvinde i natur

Det hjælper også at bede modellen kigge på dig, ikke i kameraet. Når vi kigger på et andet menneske, er det med et anderledes og mere interessant blik, end når vi kigger på en genstand.

© Shutterstock

5. Stil dem store spørgsmål

Der er ingen fotografer, der nogensinde har fået et godt udtryk frem ved at sige "se eftertænksom ud", men det betyder ikke, at det er umuligt at få et eftertænksomt billede. 

I stedet for at kommandere med modellen kan du stille dem et stort spørgsmål, fx hvad de drømmer om, eller om de tror på liv efter døden. Mens de overvejer deres svar, skyder du løs.

> Læs også: Sådan får du lækker bokeh på portrættet i Photoshop 

6. Vis dem billederne undervejs

Mens du fotograferer, snakker, skifter indstillinger og fotograferer igen, tænker din model helt sikkert over, hvordan billederne bliver. 

Om de ser pæne nok ud, om du er tilfreds med resultatet, og om de også vil kunne lide det. 

Derfor er det en rigtig god idé lige at vende kameraet om engang imellem, så de kan følge med i processen. 

Når de har set billederne, vil de formentlig rette lidt på deres tøj eller hår, men det er kun godt, for så slipper du for at skulle rette det i billedbehandlingen. 

> Læs også: 6 ting du ikke må gøre, når du redigerer portrætter

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...