Tips til portrætfotos

Det er ikke svært at tage portrætter, der fungerer – men det kræver, at du kender disse fem grundregler. 

© Shutterstock

Dem skal du kende: 5 grundregler om portrætfotos

Jo hurtigere, du lærer disse regler, jo hurtigere kan du tage stærke portrætter, der fanger og fastholder beskueren.

3. juni 2019 af Sarah Marie Winther

Indenfor fotografi er der som sådan ikke nogle regler, men der er gode vaner, som gør det lettere for både uerfarne og erfarne fotografer at tage billeder, der fungerer. 

Især når det gælder portrætfotografi, er det vigtigt at have gode vaner, man kan læne sig op ad, for portrætter skal i langt de fleste tilfælde gengive personerne i dem enten så flatterende eller realistiske som overhovedet muligt.

Her er de fem huskeregler, vi oftest benytter os af, når vi fotograferer mennesker. 

1. Hold øje med blikkets retning

Når du skal instruere din model, skal vedkommende enten kigge direkte i kameraet eller i samme retning som næsen. Det betyder, hvis modellens ansigt vender mod venstre, skal blikket også vende mod venstre.

Når vi ser et billede af et menneske, forsøger vi automatisk at følge deres blik, og vi vil derfor blive sendt i to forskellige retninger, hvis vedkommendes kigger et andet sted hen end ligeud. 

Det vil virke forvirrende, og det stjæler fokus fra det vigtigste i portrættet: Ansigtet. 

> Læs også: Perfekte portrætter med reflektor

Tips til portrætfotos

Når det gælder portrætfotografi, er det generelt godt at holde sig til en simpel komposition. Hvis din model ikke skal kigge ind i kameraet, så sørg derfor for, at vedkommendes blik følger næsen. 

© Shutterstock

2. Hold kropsdele ude af forgrunden

Selv om du ikke bruger vidvinkel, vil elementer i forgrunden synes større, end de egentlig er. Undlad derfor at posere modellen, så vedkommendes hænder, arme eller ben stikker længere frem end ansigtet, da det vil fremhæve dem i stedet for ansigtet.

Du kan naturligvis godt bryde denne regel, hvis du går efter en bestemt effekt – men hvis du fx skal fotografere en kvinde og gerne vil skabe et feminint, let udtryk, er det en dårlig idé.

> Læs også: Sådan får du gode portrætter af børn

3. Hold dig fra at fotografere nedefra

Det er meget sjældent, at mennesker ser godt ud nedefra – selv hvis du går efter at vise fx styrke eller magt. Næsebor er ikke ret fotogene, og hvis din model er bare en lille smule rund i ansigtet, kan du også risikere, at vedkommende får dobbelthage.

Tænk på, hvis du skal fotografere dig selv med din telefon – ville du ikke også holde telefonen over dit hoved i stedet for nede ved brystet?

Det er ikke, fordi du skal stå på en stige, hver gang du skal tage portrætter, men det er smart at tænke over, og du kan fx placere din model på et trappetrin, en stol eller noget andet, der får dig lidt op i niveau. 

> Læs også: Sådan tager du portrætter med fart på

Tips til portrætfotos

Manden på billedet her er blevet beskåret cirka halvvejs ved overarmen. Det giver et harmonisk billede, hvor man ikke føler, at der mangler noget. Hold øje med, at du ikke kommer til at "klippe" lemmer af ved at beskære fx ved albuen. 

4. Hvis det bøjer, så bøj det

“If it bends, bend it“ er et anerkendt udtryk indenfor portrætfotografi, og det betyder, at alle bøjelige og drejelige kropsdele, som fx nakken, skuldrene og benene, skal bøjes og drejes.

Det giver en langt mere afslappet holdning, end hvis modellen står ret op og ned med armene stift langs kroppen – og billederne bliver bedre, når man kan se kroppens naturlige proportioner.

> Se video: Giv dine portrætter et råt look

5. Beskær aldrig ved leddene

Der er mange måder, du kan beskære din model, når du fotograferer, men det er vigtigt, at du ikke beskærer ved albuen eller andre led, da det vil få modellen til at se "amputeret ud".

Hvis du fx vil have et portræt i halvfigur, så beskær i stedet højere oppe på armen. Du må også gerne beskære halsen, men aldrig hugge hverken hage eller ører af.

> Læs også: Sådan får du naturlige portrætter i gråvejr

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...