efterårsportræt

5 tips til det perfekte efterårsportræt

Efterår betyder fuld knald på farverne og fantastisk lys, og det kan du bruge til at tage flotte portrætter.

10. oktober 2016

Om efteråret klæder naturen sig ind i de mest fantastiske farver. Samtidig er solens lys blevet varmere, da solen står lavere over horisonten, så der er lagt op til fantastiske muligheder for at tage portrætter, hvor du udnytter efterårets helt særlige lys og baggrund.


1. Find en egnet lokation

Gå efter en eng, hvor de sene efterårsblomster er i flor – eller en lysning i en skov, hvor du kan fange de flotte farver både i forgrund, mellemgrund og baggrund.

Visne blade kan også levere masser af flotte farver, og er der børn med, elsker de at sparke i og kaste med det visne løv.

Foto: Malene Mittag

Læserfoto taget af Malene Mittag

2. Se lyset

Det bedste lys får du om morgenen eller sidst på eftermiddagen, hvor solen står lavt. Skyd gerne mod lyset og brug en reflektor (eller til nød en flash) til at få lys tilbage i ansigtet, hvis det er nødvendigt.

> Læs også: Lav din egen reflektor næsten gratis

Du skal ikke være bange for lens flare, hvis lyset rammer direkte ind i objektivet. Det kan ofte give en god effekt.

3. Find telen frem

Vælg et teleobjektiv som eksempelvis 70-200 mm og udnyt den store brændvidde til at komprimere billedet og trække baggrunden tættere på. Det vil også hjælpe dig til en mindre dybdeskarphed og dermed en sløret baggrund.

> Se 4 test af 70-200 mm teleobjektiver til Canon og Nikon i Gearguiden.

4. Vælg en stor blændeåbning

Vælg en stor blændeåbning fx. F3.5, så din dybdeskarphed bliver lille og baggrundsfarverne flyder ud og giver en smuk farverig baggrund.

> Læs også: Efterårsfoto: Kan farverne blive flottere?.

5. Tænk over tøjet

Sørg for at din model er klædt på til lejligheden - både i forhold til temperaturen og til farverne. Et halstørklæde eller en hue kan hjælpe til at skabe en kontrast til baggrunden.

Hvis det er køligt, kan du indstille kameraet først og lade modellen beholde den varme jakke på, til det bliver alvor. Så kan du sagtens tage et par skud, uden det bliver for koldt.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...