Fotografi af efterårsskov med refleksion

Efteråret er et overflødighedshorn af smukke motiver, og med disse tips kan du få endnu bedre billeder ud af den fotogene årstid. 

6 tips til enestående efterårsbilleder

Som fotograf er det svært ikke at blive begejstret over de smukke brændte farver, efteråret iklæder naturen i. Men hvordan får du nye, interessante billeder af årstiden?

16. september 2019 af Sarah Marie Winter

1. På med polfilteret

En nem og forholdsvis billig måde at få dybere og mere mættede efterårsfarver i dine billeder er at skrue et polariseringsfilter, eller polfilter, på kameraet.

Læs også: Få flottere fotos med polfilter

2. Gå helt tæt på 

Makrofotografi af tekstur i efterårsblad

Makrofotografi er spændende året rundt, men efterårets farver gør bare alting lidt flottere. De fleste blade har spændende teksturer, du kan stille skarpt på. 

© Shutterstock

Når du har fået billedet af efterårsskoven på lang afstand, så gå på jagt i skovbunden efter farvestrålende blade med spændende teksturer.

For at undgå at komme til at kaste en skygge over bladet, kan du holde det op mod himlen med den ene hånd og fotografere med den anden. 

Hvis solen skinner, så hold bladet direkte mod solen for at få det flotteste resultat.

Læs også: Alt du skal vide om makrofotografi

3. Vend kameraet opad

Det kan være fristende at fokusere på de mange nedfaldne blade på jorden, men husk også at vende kameraet op.

Der er stadig mange blade på træerne, og en trækrone fyldt med gyldne blade mod en klar blå himmel er et flot og kontrastfuldt motiv.

Du kan endda hjælpe kompositionen på vej ved at inkludere noget af træets stamme i dit billede. Det skaber en ledelinje og bryder med en eventuel symmetri.

Læs også: Alt hvad fotografen skal vide om komposition

4. Kig efter andet end blade

Billede af modne æbler i efteråret

Det er ikke alt, der falmer, visner og falder af – fx er de modne æbler flotte motiver, der viser, at efteråret også er en frugtbar tid. 

© Shutterstock

Selvom de gyldne blade er en stor del af efteråret, er der også andre fotogene motiver, der minder os om, at vi har taget hul på en ny årstid. Fx brombærbuske, grene med røde æbler eller græskar.

Efteråret er også en oplagt anledning til at tage nogle flotte efterårsportrætter.


5. Leg med spejlinger

Billede af vandpyt i efterårsskov

Du behøver ingen skovsøer for at få en smuk refleksion af efterårsskoven – en vandpyt kan også klare tricket. 

© Shutterstock

Hvad er smukkere end et gyldent landskab? To gyldne landskaber! Hvis du har mulighed for det, så brug refleksionen fra en sø til at skabe en gentagelse af en række træer i efterårsfarver.

Du kan godt komme ud for, at der er for meget uro i vandet til, at du kan få en knivskarp spejlingen. Her kan du bruge et ND-filter til at få lange lukkertider, der blødgør vandoverfladen. Husk et stativ til kameraet.

Har du ikke en sø til rådighed, kan du også bruge en vandpyt – gå helt ned i knæ, så vil pytten synes af mere.

Læs også: 5 tips til gode billeder af refleksioner

6. Planlæg dine skud

Okay, indrømmet – om efteråret er det ret svært ikke at få flotte billeder, uanset hvilket tidspunkt på dagen du bevæger dig ud.

Men hvis du virkelig vil have farverne til at springe frem, bør du vente med at gå tur i skoven til lige omkring solopgang og solnedgang. De røde og gule nuancer bliver langt mere mættede, når de er badet i et gyldent morgen- eller aftenskær.

Du kan naturligvis også give farverne en opstramning i efterbehandlingen.

I Fordelszonen kan du bla. få helt styr på hvidbalancen med vores videoguide her. (kun for abonnenter)

Redaktionen anbefaler:
Bliv en bedre naturfotograf med Seasons 

I vores videoserie Seasons kan du følge naturfotografen Morten Hilmer, når han drager ud i naturen for at fotografere storslåede landskaber og vilde dyr. Kom med, når den professionelle fotograf er på fototure til Finland, Danmark og Norge mens han deler rundhåndet ud af sine tips og tricks.

I vores onlineunivers Fordelszonen finder du hele tre sæsoner af Seasons og en masse videokurser, guider, presets og meget mere. Tegn et abonnemt på Digital FOTO og få adgang til Fordelszonen med det samme.

Lige nu kan du fx få en lækker fotokikkert sammen med to numre af Digital FOTO og adgang til Fordelszonen for i alt 148 kr. Se tilbuddet her. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...