Det gode ved portrætfotografi er, at du i teorien kan bruge et hvilket som helst objektiv til at tage billederne. Modsat fx dyrefotografi, så kan du jo bare gå tættere på den person, du skal fotografere, hvis du bruger et vidvinkelobjektiv.
Når det er sagt, så giver netop vidvinkel en ret uflatterende gengivelse af et ansigt, hvor pande, næse og hage bliver fremhævet, og derfor er det ikke sikkert, din model vil elske dig for at bruge den type objektiv.
Herunder har vi samlet de tre brændvidder, der er mest populære inden for portrætfotografi. Du kan læse, hvad de hver især egner sig til, og hvad de rummer af fordele og ulemper.
> Læs også: Her er alt du skal vide om portrætfotografering
50 mm til portrætfotos
"Nifty fifty", som den også kaldes, er mange begynderes foretrukne portrætobjektiv, og det er der flere grunde til. Dels er den typisk meget let og kompakt, og så kan den også bruges til fx street, landskaber og arkitektur.
Den er også et af de billigste objektiver på markedet. Det afhænger naturligvis også af den maksimale lysstyrke, som kan gå helt ned til F0.95, men til Canon kan du fx få den med en lysstyrke på F1.8 for under 1000 kroner.
Den egner sig bedst til halv- og helfigursbilleder samt gruppebilleder, da du vil skulle gå ret tæt på modellen for at lave et nærbillede, og det er ikke alle, der vil bryde sig om det. Der er desuden lidt fortegning, som ikke klæder ansigtet.
> Læs også: De bedste kameraindstillinger til portrætter
85 mm til portrætfotos
Det her er det mest klassiske portrætobjektiv overhovedet. Brændvidden giver en god arbejdsafstand, hvor du står tæt på modellen og derfor har let ved at kommunikere med vedkommende, men heller ikke for tæt.
De 85 mm giver et let komprimeret perspektiv med stort set ingen fortegning, hvilket giver en flatterende gengivelse. Bruger du en en stor blændeåbning, fx F2.8, får du også en god baggrundssløring, der får modellen til at stå tydeligt frem.
Den egner sig bedst til portrætter fra brystet og op, eftersom du vil skulle træde ret langt tilbage for at lave et helfigursbillede.
> Læs også: Derfor skal du kende disse 5 brændvidder
135 mm til portrætfotos
Her kommer vi faktisk over i en moderat tele. Det gør objektivet både tungere og dyrere end de to andre, men du vil også kunne bruge det til at skyde fx makro og dyr.
De 135 mm giver et endnu mere komprimeret perspektiv, mindre fortegning og en endnu større baggrundssløring, end du vil kunne få med de to andre brændvidder på samme blændeåbning.
Den egner sig bedst til nærportrætter fra halsen og op. Ved halv- eller helfigursbilleder vil du skulle gå meget langt væk, hvilket kan være en udfordring fx i et lille rum, og kan betyde, at du og modellen skal råbe til hinanden.
> Læs også: Her er det bedste program til dine rawfiler