Dramatisk portræt sol kvinde

Den direkte sol - eller rettere sagt dens skygger - kan bruges til at skabe et spændende udtryk i et ellers ordinært portræt. 

© Digital FOTO

Tag dramatiske og udtryksfulde portrætter i direkte sol

Der er ingen grund til at undgå solens stråler som portrætfotograf. Hvis du udnytter lyset rigtigt og passer på med de hårde skygger i ansigtet, kan du få portrætter med masser af drama.

15. april 2019 af Sarah Marie Winther

Direkte sollys kan være hårdt og utilgivende i et ansigt, og derfor bør du som udgangspunkt altid søge ind i skyggen, når solen skinner, og du vil portrætfotografere. 

Men hvis du bare går efter at finde en skyggefuld plet, kan du let få et portrætbillede, hvor modellen er i skygge, og baggrunden er i fuld sol. 

I bedste tilfælde vil den lyse baggrund være det første, man lægger mærke til i billedet, og i det værste tilfælde vil de store kontraster forvirre dit kameras lysmåler, så modellens ansigt bliver alt for mørkt, eller baggrunden bliver alt for lys. 

> Læs også: Sådan bruger du spotmåling i dit kamera

Brug skyggerne kreativt

Hvad mange ikke tænker over er, at solen – eller rettere sagt dens skygger – faktisk kan bruges til at give portrættet ekstra touch. 

Tricket er at vælge et tidspunkt på dagen, hvor solen står så lavt, at den rammer modellen i øjenhøjde, så øjnene er oplyst. 

Om sommeren er det bedst at fotografere om morgenen og sent om eftermiddagen, mens det om vinteren kan lade sig gøre at få et billede som det øverste midt på dagen. 

Indram ansigtet i portrætfotoet

Du skal finde en genstand, der kaster en blød skygge. Et lille træ er godt, da grenenes skygger ændrer sig meget, bare modellen flytter sig et par skridt.

Bed så modellen lægge hovedet på skrå til den ene side, så den anden side, og bevæg dig rundt om vedkommende imens, indtil du finder den vinkel, hvor skyggen falder helt perfekt.

Det giver et interessant resultat, hvis du kan få skyggerne til at indramme ansigtet og måske endda dækker dele af det – du skal bare sørge for, at mindst ét af øjnene er synlige. 

> Få endnu flere tips til portrætfotos i vores eksklusive abonnementsunivers Fordelszonen. 

Sådan bruger du solen til at få dramatiske portrætter

Det er vigtigt, at du undgår skygger over øjnene, men ellers er der ingen regler. Du kan fx sagtens lade størstedelen af ansigtet ligge i skygge, hvis bare det ene øje er belyst.

© Digital FOTO

Pas på slagskygger

For at få mest flatterende resultat skal du gå efter den vinkel, hvor slagskyggen under næsen er mindst. 

Få modellen til at dreje hovedet i forskellige retninger, og bevæg dig selv rundt, mens du holder øje med, hvordan skyggen falder. Ofte er det bedst, når ansigtet vender direkte mod kameraet.

> Læs om de bedste kameraindstillinger til portrætfotos her

Skån modellens øjne

Bed modellen lukke øjnene, mens du finder den rette eksponering. 

De fleste har svært at se direkte ind i solen i længere tid, og det vil være tydeligt på billedet, hvis modellen har kæmpet for at holde øjnene åbne. 

> Læs også: Sådan fungerer eksponering

Stor guide til portrætter i Digital FOTO

I Digital FOTO nummer 7/2019 har vi skrællet alle de overskydende lag af portrætfotografiet og koncentreret os fuldt ud om det lys, der altid er lige ved hånden og ikke koster en krone – nemlig det naturlige lys.

Vi viser, hvordan du udnytter lyset optimalt både ved vinduet, under træet og i den direkte sol, og du får også tips til, hvordan du kan indramme portrættet på nye, kreative måder.

DigitalFOTO nr. 7 portrætfotos

Det naturlige lys giver fantastiske muligheder for gode portrætter. Lær hvordan i Digital FOTO nummer 7/2019. 

© Digital FOTO

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...