Printede papirbilleder

Priserne for online fotofremkaldelse svinger en del, men du kan typisk få printet billeder i en størrelse på 9 x 13,5 cm for omkring en krone per styk.

© Shutterstock.com

Sådan printer du dine billeder online

Det er nemt at få fremkaldt dine digitale billeder på nettet. Brugervenligheden er ofte høj, og du har dine fotos i løbet af kort tid. Her får du vores bedste tips til vellykkede og flotte print.

Vil du printe mange billeder på én gang, er det nemmere og som oftest også billigere at få dem fremkaldt via onlinetjenester frem for at printe dem selv.

Der findes mange gode tjenester, der gør din fotofremkaldelse hurtig og enkel.

Hos onlinetjenester som Cewe, Foto.com, Photobox, Pixum og Smartphoto kan du via nettet sende en stor bunke billeder til print, og efter nogle dage ligger de i din postkasse.

Her får du fire tips, der hjælper dig med at få de helt rigtige print, når du sender dine billeder til fotofremkaldelse:

1. Sortér billederne før du sender dem til fotofremkaldelse
2. Print mange fotos ad gangen – det er billigst
3. Pas på automatisk korrektion i fotofremkaldelsen
4. Hold øje med formaterne inden du sender billederne til fotofremkaldelse

1. Sortér billederne før du sender dem til fotofremkaldelse

Når du sender dine billeder til fotofremkaldelse, skal du tjekke, om der dårlige skud imellem, som du ikke vil have på print.

Lad derfor være med at sende alle dine billeder afsted til fotofremkaldelse direkte fra hukommelseskortet.

Ryd ud i billederne først, så du ved, at de billeder, du får printet online, også er værd at kigge på, når de kommer på papir.

Billeder i ramme på væg

Du bør være opmærksom på, at når du sender dine billeder til fotofremkaldelse, så tager de fleste kameraer fotos i forholdet 3:2. Hvis du har fundet en ramme eller en passepartout med nogle andre mål, kan du ændre formatet i kameramenuen eller i billedbehandlingen, inden du sender billedet til print.

© Shutterstock

2. Print mange fotos ad gangen – det er billigst

Uanset hvor mange billeder du sender til fotofremkaldelse, vil forsendelsesomkostningerne fra tjenesterne være de samme.

Derfor vil prisen per billede typisk blive lavere, jo flere billeder du sender til fotofremkaldelse ad gangen. 

Flere af de internettjenester, hvor du kan lave fotofremkaldelse, tilbyder desuden mængderabat.

Derfor kan fotofremkaldelse via internettjenesterne ofte spare dig for en masse penge, hvis det drejer sig om en større mængde billeder.

Billeder i ramme på væg

Vi anbefaler almindeligt klart glas, som det bedste materiale til indramning af fotografier, når du har sendt dine billeder til fotofremkaldelse. Ulempen er dog, at almindeligt glas giver genskin. Det kan være fristende at bruge refleksfrit glas, men du skal være opmærksom på, at det dæmper farverne og gør billedet fladt at kigge på.

© Shutterstock

3. Pas på automatisk korrektion i fotofremkaldelsen

Når du sender dine billeder til fotofremkaldelse, kan du vælge at få automatisk billedoptimering, der typisk skruer godt op for farvemætningen og ofte gør farverne lidt varmere.

Det ser tiltalende ud, men det er langt bedre, at du selv justerer dine billeder, inden du sender dem til fotofremkaldelse.

> Læs også: Her er de bedste gratis programmer til billedbehandling

4. Hold øje med formaterne inden du sender billederne til fotofremkaldelse

Når du sender dine billeder til fotofremkaldelse, bør du også være opmærksom på, hvordan tjenesten håndterer onlineprint af billeder med forskellige sideforhold.

Nogle kameraer tager billeder med sideforholdet 3:2, mens andre tager i 4:3, og i mange kameraer kan man også vælge fx 1:1 eller 16:9.

Hos mange af de tjenester, der laver fotofremkaldelse online bestiller du dine fotos i en størrelse, hvor den korteste papirside ligger fast, fx på 13 cm.

Og så afgør dit billede, hvor bredt det bliver printet, alt efter hvilket format det har.

Andre tjenester, der laver fotofremkaldelse online tilpasser billederne, så de passer til papir i bestemte formater, fx 13 x 18 cm.

Her vælger du, om billederne skal beskæres, så de går ud til papirets kanter, eller om de skal skaleres, så du i stedet får hvide kanter i top og bund.

I vores Lightroom-serie kan du lære at redigere dine fotos til perfektion, inden du sender dem til fotofremkaldelse. Se alle videoerne her.

Billedformater online print

Når du fotofremkalder og skal vælge format, kan du ofte vælge fx 4:3, 16:9 eller 1:1. Det beskriver papirets proportioner, fx svarer standardstørrelse 10x15 cm til 2:3 format. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...