I mange situationer fungerer kameraets automatiske og halvautomatiske programmer rigtig godt. Her måler kameraet konstant lyset, der kommer ind gennem objektivet, og tilpasser de tre faktorer, der spiller ind på billedets belysning, nemlig blænde, lukkertid og ISO.
Før eller siden vil de fleste fotografer dog opleve, at automatikken ikke giver det ønskede resultat. Det kan være en lys eller en mørk baggrund, der påvirker kameraets valg af eksponering, eller at du peger kameraet i en anden retning.
Det kan du forhindre med manuelt program, hvor du har fuld kontrol over alle indstillinger. Her vælger du altså selv den præcise indstilling af lukkertid og blænde og eventuelt ISO.
>Se også: I videoserien Kameraskolen kan du lære meget mere om kameraets optageprogrammer

Med det manuelle program, som hedder M på programhjulet, bliver du herre over blænde og lukkertid.
© Shutterstock.comHer kan du bruge manuelt program
Det manuelle program kan bruges til alle slags billeder, og mange fotografer sværger til det, men har du ikke den store erfaring med manuelt program, kan du starte med de motivtyper, hvor du får mest ud af at gå væk fra de automatiske programmer. Herunder kan du se nogle af disse motiver.
Dyr i flugt
Følger du fx en fugl, der flyver, kan baggrunden skifte fra lys til mørk. Fuglen skal have samme eksponering hele vejen, uanset baggrunden, og med manuelle indstillinger af blænde, lukkertid og ISO sikrer du, at lyset er det samme.

Alt efter om den mørke skov eller det lyse græs udgør det meste af baggrunden, kan kameraets automatik vælge forskellige eksponeringer. Med manuelt program vælger du i stedet en fast, der passer til fuglen.
Panoramaer
Tager du billeder, du vil sætte sammen til et panorama, skal indstillingerne være helt ens, så der ikke pludselig er billeder, der har skiftet eksponering, fordi kameraet har registreret, at lyset er kraftigere, når du har ændret udsnit. Det samme gælder, hvis du fx laver optagelser til en timelapse.
>Læs også: Det betyder tallene og bogstaverne på dit objektiv
Portrætter
Der kan være situationer, hvor du vil have en bestemt blændeværdi og lukkertid. Det kan fx være et portræt, hvor du vil på F8.0 for at få en god del af ansigtet skarpt, mens du vil have en forholdsvis hurtig lukkertid på 1/500 sekund for at forhindre bevægelsessløring. Det kan du styre med manuelt program.
Efterhånden som du bliver mere erfaren og får en fornemmelse af, hvilke kombinationer der nogenlunde skal til i et givent lys, kan du bruge manuelle indstillinger på andre motivtyper.
Sådan bruger du manuelt program
Vælg M på programhjulet. Nu kan du selv styre blænde og lukkertid og dermed vælge de ønskede indstillinger.
I starten kan det være en hjælp først at vælge fx blændeprioritet, A eller Av på programhjulet, og den blænde, du vil bruge. Peg så kameraet mod motivet, og tryk udløserknappen halvt ned. Notér den lukkertid og ISO, som kameraet foreslår i søgeren eller på skærmen.
Indstillingerne kan du bruge som udgangspunkt, når du slår over på manuelt program. Hver gang du justerer på lukkertiden, blænden eller ISO, gør du billedet mørkere eller lysere. Når du har fundet en god eksponering – altså belysning på billedet, skal du derfor kompensere med en af de andre indstillinger, når du justerer på fx blænden for at få en større dybdeskarphed.

Det kan være en hjælp, at du i mange kameraer kan se, om du nogenlunde rammer en eksponering, som kameraet ville vælge. På eksponeringsbjælken kan du nemlig se, hvordan dit valg ligger i forhold til kameraets. Er punktet lige i midten markeret, som her, svarer det til kameraets valg. Ligge den til en af siderne, vil dine valg giver et lysere eller mørkere billede, end kameraet ville vælge.
Hvis du får en god eksponering med 1/250 sekund, F4.0 og ISO 200 og blænder ned til F8.0, skal du altså justere på lukkertiden og/eller ISO-værdien for at undgå, at billedet bliver mørkere.
Når du går fra F4.0 til F8.0, bliver billedet to eksponeringstrin mørkere. Derfor skal du kompensere ved fx at vælge en lukkertid, der er to trin længere, hvilket i ovenstående eksempel vil sige 1/60 sekund. Du kan også kompensere med både lukkertid og ISO og vælge 1/125 sekund og ISO 400.
Lyset på billedet bliver altså det samme, når du vælger 1/250 sekund, F4.0 og ISO 200, som når du vælger 1/125 sekund, F8.0 og ISO 400. Til gengæld fotograferer du med en mindre blændeåbning, så dybdeskarpheden bliver større.
> Læs også: 3 kompositionsregler du skal kende
Smart hjælp til manuelt program
Du kan faktisk også bruge det manuelle program som et halvautomatisk program, hvilket er smart, hvis du vil have en bestemt lukkertid og en bestemt blænde, men også vil lade kameraet tilpasse eksponeringen efter forholdene.
Så vælger du bare det manuelle program, M, på programhjulet og indstiller blænde og lukkertid. Sæt så ISO til Auto, så justerer kameraet ISO-værdien efter lysforholdene.
> Læs også: Sådan fotograferer du solnedgangen