Mariehøne på blad

De fleste haver har et væld af besøgende gæster, og de er fremragende motiver.

© Shutterstock

Tag på fotosafari i baghaven

Du behøver ikke rejse særlig langt for at få farvestrålende og fotogene dyr i søgeren, for din egen baghave er fuld af spirende, kravlende og flyvende liv. Vi guider dig til tre motiver, du kan skyde lige udenfor hoveddøren.

15. juni 2020 af Christian Trant

Hvis du kigger godt efter, vil du opdage, at haven er et fremragende sted at finde motiver. 

Her er både blomster, insekter og fugle. Vi guider dig til, hvordan du får de flotteste billeder af havens mest typiske motiver.

Kom helt tæt på havens insekter

Bier, mariehøns og sommerfugle er tre typiske gæster i de fleste haver, og du kan få nogle helt fantastiske billeder af dem, hvis du blot går på opdagelse.

Brug dit teleobjektiv eller makroobjektiv, hvis du har et, til at komme helt tæt på, så de små detaljer ved insekterne fremstår helt skarpe.

Her kan det være en god idé at bruge et lille stativ, så optagelsen foregår uden rystelser, og ved at bruge focus stacking kan du lykkes med at få skarpe billeder, hvor hele motivet er i fokus.

Tag en billedeserie af fx. en mariehøne på et blad. Start med lægge fokus på fronten af mariehønen, og flyt derefter fokus nogle få millimeter af gangen, indtil du har en billedserie, hvor alle dele af motivet har været i fokus.

Afslut med at lægge billederne sammen i Photoshop. Åbn programmet og klik på Filer øverst til venstre. Klik derefter på Scripts og Indlæs filer i stakken. Afslut med at markere Forsøg at justere kildebilleder automatisk. 

> Læs også: Sådan undgår du slørede makrobilleder

Mariehøne på blad

Tag en billedeserie, hvor du forskyder fokus. Afslut med at lægge billederne ind i fx. Photoshop, hvor du kan sætte billederne sammen til ét billede, hvor mariehønen er skarp over det hele.

© Shutterstock

Fotografer fugle med kontinuerligt fokus

Selvom fuglene oftest sidder stille i haven, så er der hjælp at hente, hvis du bruger kontinuerlig autofokus. 

Ved at skifte til kontinuerlig autofokus, er du nemlig bedre rustet mod fuglenes helt små bevægelser, hvis de fx springer rundt på foderbrættet.

Når du holder udløserknappen halvt nede, og du har sat dit kamera på AF-C eller AI Servo, sørger kameraet hele tiden for at justere fokus efter det valgte motiv. 

På den måde undgår du, at fuglene bliver slørede silhuetter.

> Læs også: 3 lette fototips fra makrodronningen Anna Ulmestrand

Fugl bader i fuglebad.

Den kontinuerlige autofokus hjælper dig med at få skarpe billeder, selv når fuglene springer rundt eller bader i fuglebadet, som her.

© Shutterstock

Få pletskud af blomster

Havens blomster er taknemmelige motiver, men autofokus giver dig ikke altid det bedste billede. Hvis du i stedet prøver at slå dit kamera over på manuelt program, og selv leger med fokusringen, så kan du få nogle anderledes billeder.

Det skyldes, at autofokus ofte forsøger at gribe fat i de elementer, der er i forgrunden, men ved selv at styre fokus, så har du ultimativ kontrol over, hvor fokus skal lægges. 

> Læs også: De bedste kameraindstillinger til makro

Røde blomster fra haven

Slå over på manuelt program og forsøg at finde det sted, hvor du synes fokus skal lægge.

© Shutterstock

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...