Førhen var makrofotografi forbeholdt de personer, der havde investeret i et dyrt makroobjektiv. Sådan er det nødvendigvis ikke mere, selvom makroobjektivet stadig klarer opgaven bedst.
Der er nemlig sket en del med både kit- og teleobjektiverne, så også de kan komme helt tæt på selv de mindste motiver.
Det åbner dørene for langt flere fotografer, så alle kan lege med, når det kommer til at skyde meget små motiver - men det kræver, at du har styr på dit kameras indstillinger.
Tag kontrol og brug manuel fokus
Start med at indstille dit kamera på manuel fokus, så får du nemlig størst nøjagtighed og mest mulig kontrol i optagelsen.
Når du stiller skarpt på noget, der er ultra tæt på, bliver dybdeskarpheden automatisk forringet, og derfor kan det være svært for kameraets autofokus at ramme præcist der, hvor du gerne vil fokusere.
Flyt kameraet frem og tilbage med små bevægelser foran motivet, indtil det rigtige område er i fokus.
> Læs også: Her er alt, hvad du skal vide om makrofotografi

Makrofotografi giver mulighed for at lege med proportioner og størrelser, så man tvinges til at analysere størrelsesforholdene i billedet.
© ShutterstockBrug kameraets selvudløser
Det kan være en god idé at bruge kameraets selvudløser, når du har fundet fundet den rette position. På den måde undgår du de rystelser, der kommer, når du trykker på udløserknappen.
Derfor anbefaler vi også, at du bruger et stativ, så du ikke risikerer at få uskarpe billeder. Alt forstørres på et billede - også de minimale rystelser.

Hvis du vælger en stor blændeåbning, vil baggrunden blive meget sløret, og dermed kan du styre blikket mod bestemte områder i billedet.
© ShutterstockBrug en stor blændeåbning
Vi anbefaler, at du bruger en forholdsvis stor blændeåbning, fx F4.0, til at sløre baggrunden. På den måde kan du give dit motiv mere skarphed, mens alt i baggrunden sløres.
De bedste makrobilleder viser et meget lille motiv, og hvis baggrunden fremstår klar, så forstyrrer det øjet. Start med en brændvidde på over 100 mm og en blændeåbning på omtrent F4.0 eller F5.6, så opnår du en sløret baggrund.
> Læs også: Stor guide: Sådan vælger du det rigtige objektiv