Makrofotografi er en af de sjoveste, men også sværeste fotogenrer. Du kan nemlig meget nemt ende med slørede billeder, da selv de fineste bevægelser kan få motivet ud af fokus, og skarpheden skal ligge helt præcist.
Vi giver dig vores fem bedste tips, så du får skarpe makrobilleder uden irriterende sløring.
1. Slå autofokus fra
2. Vælg den rigtige blænde
3. Skru op for ISO til dine makrofotografier
4. Brug din flash
5. Vælg det rigtige tidspunkt
> Læs også: Her er alt du skal vide om makrofotografi.
1. Slå autofokus fra
I makrofotografi er dybdeskarpheden ekstremt lille. Ofte er det skarpe område mindre end et par milimeter.
Derfor ryger vigtige ting nemt ud af fokus, og samtidig kan autofokus nemt ramme galt.
I stedet for at bruge autofokus, bør du bruge manuel fokus, hvor du helt præcist kan bestemme, hvor skarpheden skal ligge.
Til netop makrobilleder er det smart at bruge en speciel teknik til manuel fokus. Slå først over på manuel fokus, Drej så fokusringen, til du når objektivets nærgrænse, så du fokuserer på så kort afstand som muligt.
Kig så i søgeren, og bevæg dig stille og roligt frem eller tilbage, til du kan se, at det rigtige i motivet er skarpt. Du stiller altså skarpt ved at justere på afstanden mellem kameraet og motivet.
Den lille forskel i afstanden til motivet er nemmere at styre fysisk, end hvis du drejer på fokusringen på objektivet.
> Læs også: Sådan bruger du manuel fokus.

Når du skyder makro, giver det dig større kontrol at bruge manuel fokus. I et motiv som dette, kan du risikere, at autofokus stiller skarpt på edderkoppens ben, da de er tættere på kameraet.
© Shutterstock2. Vælg den rigtige blænde
I et makrobillede er det meget svært at få hele motivet skarpt. Det skyldes den meget lille dybdeskarphed, du får med et makroobjektiv.
Derfor er det nærliggende at tænke, at hvis du bruger et højere F-tal, såsom F22, får du en større del af motivet skarpt.
På de allermindste blændeåbninger, tegner objektiverne typisk ikke så skarpt, og de helt små blændeåbninger kræver desuden forholdsvis lange lukkertider.
Det går dog heller ikke at bruge de allerstørste blændeåbninger, som fx F4.0, da dybdeskarpheden på korte afstande bliver nærmest ikke-eksisterende.
Brug derfor en blænde på mellem F8.0 og F16, hvor objektiverne typisk tegner meget skarpt, og hvor du får mere dybdeskarphed end på fuld blændeåbning.
> Læs også: Sådan skyder du makro med mobilen.

Her er en passende blændeåbning valgt, da det vigtigste af motivet er i fokus. Bliver blændeåbning for stor, risikerer du, at det kun er en lille del af motivet, der er i fokus.
© Shutterstock3. Skru op for ISO til dine makrofotografier
Da makrofotografi handler om helt små og skarpe detaljer, kan det virke unaturligt at skrue op for ISO, når det har tendens til at give mere støj i et foto.
En lidt højere ISO er dog nødvendigt, hvis du vil have et skarpt makrofoto. Skarpheden i fotoet afhænger nemlig i høj grad af lukkertiden.
Tjek derfor på forhånd, hvor meget støj der kommer i billederne fra dit kamera på forskellige ISO-værdier. Brug derefter en ISO, som er under din maksimale værdi.
Den hurtigere lukkertid, du kan få ved en højere ISO, betyder, at risikoen for bevægelsessløring i billederne mindskes.
> Læs også: Sådan bruger du ISO-indstillingerne.
4. Brug din flash
For at sikre hurtige lukkertider og en rimelig lav ISO, skal du bruge en flash. Derudover kan det kunstige lys også give flottere lys på dit motiv.
Det kan derfor være en god idé at bruge flash, når du skyder makrofotos. Du skal dog sørge for, at dit lys ikke bliver for direkte og hårdt.
Brug derfor en diffuser foran blitzen, som spreder lyset og gør kontrast og skygger i billedet mindre hårde. Det giver et bedre billede.
En diffuser behøver ikke koste mange penge. Fx virker det fantastisk at sætte en afskåret bordtennisbold henover din indbyggede blitz.
Har du en ekstern flash, skal du helst flytte den væk fra kameraet. På den måde undgår du, at fx objektivet kaster skygger på motivet. Du kan fx bruge radiostyring eller et flashkabel for at flytte flashen væk fra kameraet.
> Læs også: Alt du skal vide om flashen.

Du kan bruge næsten hvad som helst til at lave en diffuser. I dette tilfælde er der sat et stykke madpapir henover flashen, som gør, at lyset fordeler sig mere og dermed bliver blødere.
© Shutterstock5. Vælg det rigtige tidspunkt
De populære motiver til makrofotografi er ofte insekter, blomsterblade og andet småt.
Skal dit makrofoto blive helt skarpt, skal du sørge for, at motiverne står stille.
For at undgå, at insekter og lignende kravler væk, bør du skyde din makrofotos tidligt om morgenen. Her er insekterne stadig meget rolige og bevæger sig mindre.
Du kan også forbedre dine chancer for et skarpt makrofoto udendørs, hvis du fx medbringer en paraply, som kan skærme for vinden. Det gør fx et blomsterblad meget nemmere at fotografere.
> Læs også: Sådan får du mest muligt ud af dit makroobjektiv.