Makrofoto
© Shutterstock

Makro: Sådan får du mest ud af objektivet

Et makroobjektiv bringer dig helt tæt på de fine detaljer, når du fx fotograferer blomster eller insekter. Ingen andre objektivtyper gør det lige så godt. Her får du vores bedste tips til at fotografere med et makroobjektiv.

Selv om brændviddeområdet, når det gælder objektiver til makrofotografering, ikke adskiller sig fra tilsvarende normalobjektiver, er der tale om store optiske forskelle, som giver dig nogle helt unikke muligheder. 

Dedikerede makroobjektiver er i stand til at gengive et motiv i størrelsesforholdet 1:1, når du skyder ved nærgrænsen. Det betyder, at motivets størrelse på sensoren gengives i sin originale fysiske størrelse. 

En blomst, som har en diameter på to cm, vil altså dække to cm af sensoren. Det giver en helt fortrinlig detaljegengivelse.

Nikon F-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED makroobjektiv

Det er en fordel, hvis makroobjektivet har billedstabilisering og intern fokusering som dette makroobjektiv fra Nikon.

© Nikon

Forskel på beskæring i makrofotografi

Størrelsen på sensoren påvirker ikke forstørrelsesgraden, men beskæringen ændres. Med et APS-C-kamera får du således et mindre udsnit end med full-frame på samme brændvidde.

Den høje forstørrelsesgrad gør makroobjektiver perfekte til at gengive de detaljer. Du kan komme helt tæt på smådyr og blomster eller affotografere frimærker oppefra. Her er den minimale fortegning og fine optiske kvalitet en stor fordel.

God afstand er bedst til makrofotografering

Jo større brændvidden er, jo længere afstand til motivet kan du have, når du fotograferer makro. Det har fx betydning, når du fotograferer insekter, der kan blive skræmte, hvis du kommer tæt på. 

Er du for tæt på, er der også risiko for, at objektivet kaster skygge på motivet.

Har dit objektiv en brændvidde på 50-60 mm, så vil din minimale arbejdsafstand til motivet være omkring 20 cm. Har makroobjektivet en brændvidde på 180-200 mm, så regn med 50 cm.

Dybdeskarpheden bliver meget lille

Selv om mange makroobjektiver er lysstærke med en blænde på fx F2.8, skal du være opmærksom på den lille dybdeskarphed. Selv med en lille blændeåbning på F16 vil du kunne se en klar afgrænsning.

Det er i øvrigt optimalt, hvis makroobjektivet har intern fokusering, så objektivet ikke ændrer længde, når du fokuserer. På den måde skræmmes små dyr ikke så nemt.

Læs mere om makrofotografering her

Makrobillede af insekt

Hvis du fotograferer insekter er det smart at bruge et stykke ensfarvet papir som baggrund - så træder motivet tydeligere frem.

Makroobjektiver har mere at byde på

Makroobjektiver kan også bruges til andre motiver på længere afstand, hvor de stort set har samme billedvinkel som andre objektiver med en tilsvarende brændvidde. 

På kort afstand bliver billedvinklen dog meget mindre med en makrooptik.

Makrotiptips til dig:

  • Brug gerne en blitz til dine makrobilleder. Den kan sikre, at du kan vælge en lille blændeåbning og dermed øge dybdeskarpheden. En ringflash er optimal, men du kan også bruge en almindelig blitz. Justér lysstyrken med blitzkompensation.

  • En reflektor er en fin erstatning for blitz. Med reflektoren kan du opbløde skyggerne og opretholde et naturligt lys. Arbejd med reflektoren, så den reflekterer lyset i den rigtige vinkel. Her kan du læse, hvordan du laver din egen reflektor næsten gratis.

  • Brug gerne skærmen som søger. Har du et traditionelt spejlreflekskamera, så aktivér live view. Her kan du forstørre fokusområdet og tjekke skarphed og at fokus ligger det helt rigtige sted.

  • Tag eventuelt mange billeder, fx 20, af samme motiver, hvor du har lagt fokus forskelligt. Efterfølgende kan du flette billederne sammen i fx Photoshop for at opnå skarphed i hele billedet. Denne teknik kaldes stacking og er meget populær blandt makrofotografer. I Fordelszonen kan du lære hvordan du sammensætter flere billeder af samme motiv.

I magasinet Digital FOTO kan du følge med i vores serie "Synsfeltet - Guide til glas", hvor vi gennemgår alle brændviddeområder fra fiskeøje til lang tele samt specielle objektiver. Hvert afsnit handler om et afgrænset område.

Tegn abonnement på Digital FOTO, og læs serien med det samme på din smartphone eller tablet med Wype-appen. Her får du desuden adgang til de seneste ti numre af Digital FOTO.

Redaktionen anbefaler: Objektiver til mobiltelefonen

Du får meget mere ud af dit mobilkamera, hvis du sætter eksterne objektiver på. Så kan du bla. få fiskeøjeeffekt, ekstra vidvinkel og mulighed for at gå helt på tæt blomster og dyr med makro.

Altså udvider du pludselig det kamera, du altid har ved hånden, til at kunne håndtere næsten alle typer af motiver. Og så bliver det bare lidt sjovere at fotografere med mobilen.

Lige nu kan du få et 3-i-1-objektivkit til din mobiltelefon med to numre af Digital FOTO for kun 49 kroner. Se tilbuddet her. 

I videoen her kan du se de forskellige muligheder med mobilobjektiverne:

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...