Fotograf med kamera i hånden

I nogle situationer kan det godt betale sig at indstille kameraet til jpeg-format.

© Shutterstock

5 gode grunde til at fotografere jpeg i stedet for raw

Selv om vi normalt anbefaler at fotografere i raw-format, er der alligevel nogle situationer, hvor jpeg har sine fordele. Jpeg-filer er fx meget nemmere at dele.

27. januar 2021 af Poul Siersbæk

Når kameraet er sat til at skyde i jpeg-format, tager kameraet sig af konverteringen af de rå billeddata. Resultatet er en komprimeret fil, som fylder væsentligt mindre end en raw-fil.

Hvert kamera har sin måde at konvertere sine raw-filer på, hvilket især kan ses i den måde farver og billedstøj håndteres på. 

Jpeg-filerne kan på den måde sammenlignes med de analoge dage, hvor der var forskel på en bestemt Kodak-film i forhold til en film fra fx Fujifilm.

Jpeg er det førende filformat

Selv om jpeg-standarden har mange år på bagen – den blev patenteret helt tilbage i 1992 – er den stadig førende, når det gælder komprimerede filformater. 

Jpeg er nemlig generelt ret skånsom i sin komprimering, og formatet kan læses af alle programmer og browsere. Det giver en fantastisk stor anvendelighed.

I kameraet kan du som regel indstille, hvordan kameraet skal komprimere til jpeg, herunder, hvor stort et tab af informationer, du vil tillade. Du kan også indstille, om jpeg-filen skal være stor, mellem eller lille. Det kan have betydning i forhold til, hvad billedet skal bruges til.

Herunder kan du se, hvilke gode grunde der er til at vælge jpeg-formatet. 

Kameramenu med valg af jpeg og raw

I kameraets menu kan du hurtigt vælge, om du kun vil skyde i jpeg – eller raw og jpeg på én gang.

© Digital FOTO

1. Flere skud på kortet med jpeg

Da jpeg-filerne fylder mindre end raw-filer, kan du have langt flere billeder på dine hukommelseskort. Det samme gælder på computerens harddisk, når du overfører billederne hertil. 

Du kan uden problemer vælge den bedst mulige jpeg-komprimering.

2. Hurtige serieoptagelser i jpeg

Skal du skyde lynhurtig action, kan raw-filernes store størrelse sætte en kæp i hjulet. Med mindre kameraet er lynhurtigt, kan bufferen have svært ved at bearbejde de store filer, når du skyder billedserier. 

Med jpeg kan du ofte holde udløserknappen nede, til kortet er fyldt.

>Læs også: Tag flotte sportsbilleder

Fotograf fotografer motorsport

Hvis du skyder action med mange serieoptagelser, sikrer jpeg-formatet dig ofte flere skud end raw.

© Shutterstock

3. Brug kameraets billedstile

Når du skyder jpeg, kan du allerede i kameraet bestemme, hvordan billedets udtryk skal være. Med såkaldte billedstile, der hos Canon hedder Picture Style og hos Nikon kaldes Picture Control, kan du bestemme fx farver og kontrast. De fleste kameramærker har lignende funktioner.

Hos Fujifilm kan du vælge simuleringer af klassiske filmtyper, og nogle kameraer tillader også brug af effektfiltre på dine jpeg-billeder. Du kan også vælge at skyde i sort-hvid.

>Læs også: Lær teknikken bag billedstile

4. Nem raw-konvertering

Hvis du ikke er en haj til billedbehandling og måske slet ikke er stærk i raw-konvertering, giver jpeg dig kameraproducentens bedste bud på, hvordan billedet skal tage sig ud.

5. Hurtig deling med jpeg

Med jpeg er billederne klar til at blive overført til din smartphone eller tablet, så du med det samme kan dele dine pletskud på fx Facebook eller Instagram.

Er du vant til raw, kan du med fordel vælge at skyde i både jpeg og raw. Så har du stadig den rå billedfil samtidig med, at du også har en jpeg, du kan dele med det samme.

>Læs også: Det bedste program til dine raw-filer

Bonus: Det smarte alternativ

I løbet af de sidste par år er HEIF-formatet kommet til. 

Det bruges især i Apples iPhone-modeller, men har vundet udbredelse i flere smartphones og kameraer. 

HEIF står for High Efficiency Image File Format. Fidusen er, at en HEIF-fil fylder det halve af en jpeg-fil, uden at kvaliteten forringes.

>Læs også: Alt om HEIF-formatet

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...