Derfor skal du fotografere i jpg i stedet for raw

5 gode grunde til at skyde jpeg i stedet for raw

Selv om vi normalt anbefaler at fotografere i raw-format, er der alligevel nogle situationer, hvor jpeg har sine fordele. Jpeg-filer er fx meget nemmere at dele.

6. februar 2017 af PS

Når kameraet er sat til at skyde i jpeg, tager kameraet sig af konverteringen af de rå billeddata. Resultatet er en komprimeret fil, som fylder væsentligt mindre end en raw-fil.

Hvert kamera har sin måde at konvertere sine raw-filer på, hvilket især kan ses i den måde farver og billedstøj håndteres. 

Jpeg-filerne kan på den måde sammenlignes med de analoge dage, hvor der var forskel på en bestemt Kodak-film i forhold til en film fra fx Fujifilm.

Jpg er det førende filformat

Selv om jpeg-standarden har mange år på bagen – den blev patenteret helt tilbage i 1992 – er den stadig førende, når det gælder komprimerede filformater. 

Jpeg er nemlig generelt ret skånsom i sin komprimering, og formatet kan læses af alle programmer og browsere.

I kameraet kan du som regel indstille, hvordan kameraet skal komprimere til jpeg, herunder, hvor stort et tab af informationer, du vil tillade. Du kan også indstille, om jpeg-filen skal være stor, mellem eller lille. Det kan have betydning i forhold til, hvad billedet skal bruges til.

Herunder kan du se, hvilke gode grunde der er til at vælge jpeg-formatet: 

Sådan vælger du Raw og Jpeg i kameraet

Under indstillinger for kvalitet kan du vælge, om du vil fotografere i jpg eller raw - eller begge dele. 

1. Hurtige serieoptagelser

Skal du skyde lynhurtig action, kan raw-filernes store størrelse sætte en kæp i hjulet. Med mindre kameraet er lynhurtigt, kan bufferen have svært ved at bearbejde de store filer, når du skyder billedserier.

Med jpeg kan du nærmest holder udløserknappen i bund, til kortet er fyldt.

2. Flere skud på kortet

Da jpeg-filerne fylder mindre end raw-filer, kan du have langt flere billeder på dine hukommelseskort. Det samme gælder på computerens harddisk, når du overfører billederne hertil.

3. Brug kameraets billedstile

Når du skyder jpeg kan, du allerede i kameraet bestemme, hvordan billedets udtryk skal være. Med såkaldte billedstile, der hos Canon hedder Picture Style og hos Nikon kaldes Picture Control, kan du bestemme fx farver og kontrast.

Nogle kameraer tillader også brug af effektfiltre på dine jpeg-filer, og du kan vælge at skyde i sort-hvid.

> Læs også: Lær teknikken bag billedstile


4. Nem raw-konvertering

Hvis du ikke er en haj til billedbehandling og måske slet ikke er stærk i raw-konvertering, giver jpeg dig kameraproducentens bedste bud på, hvordan billedet skal tage sig ud.

5. Hurtig deling

Med jpeg er billederne klar til at blive overført til din smartphone eller tablet, så du med det samme kan dele dine pletskud på fx Facebook eller Instagram.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...