Lær at bruge billedstile

Lær teknikken bag billedstile

Allerede i optagelsen kan du optimere farver og kontrast, så de bliver præcis som du ønsker. Med funktionen billedstil kan du se virkningen i samme sekund, du tager billedet. Se, hvordan du får det bedste ud af funktionen.

26. februar 2016

Med forskellige billedstile i kameraet, kan du få farver og kontrast gengivet på en helt særlig måde. Ofte kan det betale sig at vælge én billedstil til fx landskabsbilleder og en anden til portrætter. Vælger man en velegnet billedstil, kan man helt undgå at billedbehandle sine billeder, efter de er taget, da de allerede har det rigtige farveudtryk og kontrast. Billedstilen påvirker billeder optaget i jpeg, da kameraets processor fortolker lyset og farverne på en bestemt måde, som så lagres i jpeg-filen. Optager man samtidig i raw, vil den valgte billedstil også være udgangspunktet, når raw-filen åbner i producentens raw-konverter. Her kan man dog altid vælge en af de andre billedstile eller nulstille justeringerne, hvis det passer bedre til det aktuelle motiv.

I Nikons spejlreflekskameraer gemmer sig syv billedstile. De kaldes Picture Control. Canon EOS har ud over en autoindstilling seks forskellige billedstile, som kaldes Picture Styles. Andre kameraproducenter har tilsvarende billedstile. Blandt billedstilene finder man fx Landskab, Portræt, Neutral og Monochrome, hvor de respektive billedstile er gode at bruge, hvis man tager mange fotos af den samme motivtype. Billedstilen Landskab vil typisk mætte de grønne og blå farver, mens Portræt vil sørge for optimale hudtoner. Ønsker man at have det bedst mulige udgangspunkt for en grundig billedbehandling, kan man med fordel vælge Neutral, hvis man er Canon-fotograf, og Jævn, hvis man er Nikon-fotograf, da billederne her fremstår med naturlige farver og mange mellemtoner. Læs mere om, hvordan du får det bedste ud af teknikken.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...