En mand på et bjerg fotograferer soldnedgangen


© Shutterstock

Derfor skal du bruge billedstile

Allerede i dit kamera kan du optimere farver og kontrast, så de bliver præcis som du ønsker. Funktionen hedder billedstile og har mange fordele. Se, hvorfor du skal begynde at bruge kameraernes billedstile.

I dit kamera har du mulighed for at vælge forskellige billedstile, hvor du kan få kameraet til at vise farver og kontrast på en helt særlig måde.

Billedstilene er typisk genrespecifik, så du fx kan indstille kameraet til at optimere farver til et landskabs- eller fx portrætfoto.

Her får du fire gode grunde til, at du bør begynde at bruge de forskellige billedstile.

1. Du sparer tid med billedstile

Billedstile er blandt andet til for, at du allerede i kameraet kan få fantastiske pletskud. Derfor er mange billedstile genrespecifik, så du i næsten enhver situation kan vælge en billedstil, der giver bedre billeder uden, at du behøver at redigere dine skud bagefter.

Det kan spare dig en masse tid, da du med den rigtige billedstil helt kan springe billedbehandlingen over.

Vælger du fx billedstilen Landskab, vil kameraet typisk mætte de grønne og blå farver, mens Portræt vil sørge for optimale hudtoner. 

Endelig kan du også vælge en billedstil, hvor fotoet bliver sort-hvid allerede i kameraet.

> Læs også: 5 tips til bedre landskabsbilleder.

Et farvefuldt landskab

Indstiller du dit kamera til billedstilen Landskab eller fx Vivid, får dit billede ekstra farve allerede i kameraet.

© Shutterstock

2. Optimer dit blik for kompositionen

En billedstil, du finder i alle kameraer, er sort-hvid. Den kaldes også ofte for monochrome. Her vil du se et sort-hvidt-billede i din søger.

Den sort-hvide billedstil kan være med til at øge kreativiteten og give dig et større fokus på kompositionen. Billedstilen gør fx, at du ser kontraster, skygger og lys på en anden måde. Det sort-hvide billede i søgeren kan også betyde, at du ikke fokuserer på farver, men i stedet kigger på billedet i sin helhed.

Derudover kan en sort-hvid billedstil også hjælpe til, at du bedre kan se, hvad der er skarpt i dit billede, da kontrasten er tydeligere. Det kan fx gøre brugen af manuel fokus sjovere og nemmere.

> Læs også: Alt du skal vide om komposition.

Sort-hvid foto af en tunnel

Brug den sort-hvide billedstil til bedre at kunne fokusere på kompositionen, da farver i motivet ikke længere kan stjæle din opmærksomhed.

© Shutterstock

3. Få det bedste udgangspunkt

Vælger du en såkaldt flad billedstil, viser kameraet dig, hvordan dit raw-billede vil se ud, før du redigerer det. Et raw-foto er nemlig ofte en smule mat og gråt, før farver og kontrast redigeres frem i billedet.

Grunden til det matte udtryk er, at raw-filen gemmer flest mulige oplysninger i billedet, som du senere kan bringe frem i redigeringen. Den manglende kontrast betyder derfor, at højlys og skygger er tættere på hinanden, så du undgår, at de to enten er udbrændte eller alt for mørke.

Det kan dog ske, at et raw-foto stadig har fx udbrændte områder. Det kan skyldes, at dit kamera viser et “forkert” billede i din søger. Måske viser dit kamera et meget mørkt eller lyst billede i søgeren. Det kan betyde, at du ikke kan se udbrændte områder og derfor ikke ændrer din eksponering til det bedre.

I stedet skal du bruge de flade billedstile. De hedder alt fra flad, jævn til neutral hos de forskellige kameraproducenter. Her viser kameraet dig et billede, hvor der er mindst mulig kontrast, ligesom i dit raw-billede. 

Det giver dig mest mulig kontrol over, hvornår noget er for mørkt eller for lyst.

> Læs også: 5 grunde til at skyde i raw.

En tunnel med stor kontrast i lyset

Med en flad billedstil kan du nemmere styre og se, hvornår højlys er udbrændte, og hvornår skyggerne bliver for mørke. Billedet her er et godt eksempel på, hvor stort et spænd, der kan være mellem højlys og skygger.

© Shutterstock

4. Du kan altid fortryde en billedstil

En billedstil er som sagt et valg, du foretager, før du skyder dit billede. Nogle billedstile er kraftigere end andre. Har du fx valgt at skyde i sort-hvid, kan det være, at du på et tidspunkt ønsker dig, at billedet i stedet var i farve. Det er der ofte råd for.

Skyder du dine billeder i raw-format, tager kameraet ikke højde for din billedstil, kun i selve søgeren på kameraet. Du vil altså stadig kunne se billedstilen i søgeren, men i et redigeringsprogram er billedet uden effekten af billedstilen. Det betyder, at du altid kan fortryde din billedstil.

Alternativt kan du også indstille dit kamera til, at det skyder et raw-billede og et jpeg-foto på samme tid. Her får du en jpeg-fil, hvor billedstilen er fast og ikke til at ændre. Fortryder du alligevel, kan du altid redigere i raw-filen.

> Læs også: De bedste gratis programmer til billedredigering.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...