Mand redigerer billeder

Bracketing er en metode, hvor du sætter flere billeder sammen for at få et bedre resultat.

© Shutterstock

Sådan får du bedre billeder med bracketing

Der findes tre former for bracketing, som tjener forskellige formål. Fælles for dem alle er, at du sammensætter flere billeder taget med forskellige indstillinger til ét billede. På den måde kan du få flotte billeder i selv de sværeste situationer.

17. august 2020 af Christian Trant

Bracketing hjælper dig i umulige situationer, hvor dit kamera ikke formår at give dig en god eksponering eller farvetemperatur, men metoden er også din ven, når du skyder makro og fokus ligger på et alt for lille sted. 

Læs om de forskellige typer bracketing her. 

1. HDR-bracketing

Genial når: Du skyder kontrastfyldte motiver.

Der er flere motiver, hvor kameraets billedchip ikke kan rumme alle nuancerne i ét billede. Det kan fx være solnedgange, hvor der er store kontraster mellem de lyse og mørke områder. 

Her vil resultatet ofte blive en flot sol, men en meget mørk forgrund. 

Det kan dog undgås, hvis du bruger HDR-bracketing. HDR står for High Dynamic Range.

Nogle kameraer har en indbygget HDR-funktion, som du aktiverer i kameraets menu. Hvis ikke dit kamera har denne funktion, kan du tage flere eksponeringer af samme motiv.

Herefter kan du selv “sy” billederne sammen i fx Photoshop eller Lightroom, så du får ét billede med de bedste detaljer fra hele billedrækken med forskellige indstillinger.

I Photoshop klikker du på File / Automate / Merge to HDR Pro. Nu vælger du blot dine billedfiler og lader Photoshop klare resten.

> Læs også: Sådan får du perfekte HDR-billeder

Badebro og solnedgang

Bracketing-metoden sikrer, at både badebro og solnedgang har den rette eksponering.  

2. Focus stacking

Genial når: Skarpheden ligger på et for lille punkt. Det gælder ofte både makro- og landskabsfotografi, hvor det er svært at få skarphed fra forgrund til baggrund eller fra fx insektets hoved til den bagerste del af kroppen.

Ved at tage en serie af billeder med samme indstillinger, men med forskelligt fokus, kan du opnå en dybdeskarphed, der ellers er umulig. Det er relevant, når du skyder landskabsbilleder med flere lag, men også når du tager makrofotos, og fokus ligger på et meget lille punkt.

Når du flytter fokus undervejs i din optagelse, får du en række billeder med et forskelligt fokusområde. Bagefter kan du sætte billederne sammen, så du får ét billede, hvor hele motivet, det kan være et insekt, er i fokus fra forgrund til baggrund.

Det kan du fx gøre i Photoshop. Her skal du klikke på Files i menubjælken øverst. Klik derefter på Scripts. Afslut med at klikke på Load files into stack.

Har du ikke har Photoshop, kan du få en gratis prøvemåned til focus stacking-programmet Helicon Focus, som også lader dig sammensætte dine makrobilleder.

> Læs også: Det bedste fotoudstyr til makro

Bille på blad.

Sidder dit motiv stille længe nok til, at du kan nå at skyde det med forskellige fokuspunkter, kan du samle billederne til ét billede, hvor fokusområdet er meget større.

© Shutterstock

3. Hvidbalance-bracketing

Genial når: Du skyder jpeg-billeder og ikke er tilfreds med den farvetemperatur, dit kamera giver dine billeder.

Kameraets automatiske hvidbalance rammer ofte rigtigt, men det sker ind i mellem, at den tager fejl af farvenuancerne i et foto, og billederne får et grimt farvestik.

I sådanne tilfælde kan hvidbalance-bracketing hjælpe, da du her skyder flere billeder af samme motiv med forskellig farvetemperatur.

Som med eksponerings-bracketing, HDR, kan du tage flere billeder med forskellige hvidbalanceindstillinger.

Bagefter kan du sætte billederne sammen i Photoshop ved at klikke på File / Automate / Merge to HDR Pro. Nu vælger du dine billedfiler og lader Photoshop klare resten.

Denne metode er mest relevant for fotografer, der skyder deres billeder i jpeg-format, da denne filtype ikke kan ændre hvidbalance i redigeringen, som raw-filer kan.

> Læs også: 3 veje til perfekt hvidbalance

Gradvist skifte i hvidbalance.

Når du tager billeder i RAW-format, er du i stand til at justere hvidbalancen bagefter uden at bruge bracketing. 

© Shutterstock

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...