Guldsmed på gren.

Det gode makrobillede viser detaljerigdommen i selv de mindste motiver. 

© Shutterstock

Det bedste fotoudstyr til makro

Med det rigtige udstyr i fototasken kan du få endnu vildere makrobilleder. Vi guider dig til det bedste fotoudstyr, så du får alle detaljerne med i de små motiver.

En makroskinne giver dig ultimativ kontrol under optagelsen

En makroskinne giver dig millimeterpræcis kontrol i forbindelse med din optagelse. Du sætter skinnen fast på dit almindelige kamerastativ, og så kan du ved hjælp af skinnen flytte dit kamera fra side til side og tættere på motivet i ganske små ryk.

Ved makrofotos ligger det skarpe område inden for få millimeter eller endda mindre, hvilket slet ikke er nok til at dække et insekt eller en blomst. Men du kan alligevel få et billede, hvor hele motivet er skarpt, hvis du bruger makroskinnen og teknikken focus stacking.

Focus stacking går ud på at skyde en serie af billeder med forskellige fokuspunkter hen over motivet, og her er makroskinnen uundværlig. Når du har skudt hele dit motiv med forskellige fokuspunkter, kan du sætte billederne sammen i fx Photoshop til ét billede, hvor hele motivet står knivskarpt.

Begynd med at lægge manuelt fokus på det punkt i motivet, som er tættest på kameraet. Derefter flytter du kameraet og dermed fokus cirka en halv millimeter frem ad gangen. Det gør du ved at dreje på en knap på makroskinnen. Du skal altså kun indstille den manuelle fokus til det første billede.

Når du har skudt hele motivet, er du klar til at lægge billederne ind i Photoshop. Her skal du klikke på Files i menubjælken øverst. Klik derefter på Scripts, og afslut med at klikke på Load files into stack.

Har du ikke Photoshop, kan du få en gratis prøvemåned til focus stacking-programmet Helicon Focus, som også lader dig sammensætte dine makrobilleder.

> Læs også: Her er alt, du skal vide om makrofotografi

Makroskinne

Du kan få både makroskinner, der lader dig køre fra side til side, men også skinner, hvor det er muligt at køre frem og tilbage.

© Shutterstock

Styr lyset med en diffuser

Hvis du bruger flash, når du skyder makrofotos, bør du være opmærksom på, om lyset bliver for hårdt og koldt. Hvis det er tilfældet, kan du bruge en diffuser, som spreder lyset ud og gør kontrast og skygger mindre hårde i billedet.

Der findes mange diffusere, der enten kan sættes fast på selve flashen eller som sættes rundt om objektivet, så flashen kan skyde igennem det hvide stof, der dermed spreder lyset. Alternativt kan du også lave din egen diffuser ved at klistre et stykke hvidt stof eller plastic på flashen eller blot en hvid plasticpose.

> Læs også: Vælg den rigtige blitz

Kameraudstyr og kameradiffuser

Det hvide stof spreder lyset. Du kan købe en, der hvor du køber kameraudstyr, men du kan også lave en selv med simple remedier såsom et stykke hvidt stof og noget tape.

© Shutterstock

Tilfør dit motiv små vanddråber

Med en vandforstøver kan du opnå endnu mere effektfulde billeder. Brug forstøveren både inde og ude, hvis du vil have mikroskopiske dråber på fx den blomst, du fotograferer.

Du kan eventuelt tilføre vandet glycerin, hvilket gør, at vandet binder sig mere til motivet. Dosér som udgangspunkt med to dele vand og en del glycerin.

Hvis du har plukket en blomst, og du tager den med indenfor, kan små klemmer være nyttige til at fiksere motivet, mens du har kameraet i hånden.

> Læs også: 5 gode grunde til at skyde i raw

Blomst med små dråber på.

Med en vandforstøver ved din side, når du skyder makrofotos, kan du tilføre selv de mindste dråber til dit motiv.

© Shutterstock

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...