Modlys i vinterlandskab

Du kan sagtens trodse reglen om at skyde i modlys, hvis du tager kontrol over kameraet.

© Shutterstock

Bryd de 10 fotografiske grundregler

Fotoverdenen er fyldt med regler, der skal sikre dig flottere eksponeringer, bedre komposition og naturlige farver. Drop dem, for her lærer du at flå den fotografiske spændetrøje af og opnå spændende og anderledes billeder.

Som nybagt fotoentusiast bliver man introduceret til en masse regler om, hvad man skal gøre – eller netop ikke må gøre – i jagten på det gode billede. De er fine til at hjælpe med at styre uden om oplagte fejlskud i begyndelsen, men efterhånden bliver reglerne nemt en unødvendig hæmsko. 

Vi gennemgår her de 10 vigtigste fotoregler og fortæller, hvordan du får rigtig gode billeder ud af at bryde dem.

1 – Skyd ikke i modlys

Modlys skaber normalt store problemer for kameraets automatiske lysmåler, ligesom højlys ofte vil brænde ud og skygger drukner helt i sort. De flotte skud kommer, når du skyder mod solen og samtidig tager fuld kontrol over eksponeringen.

Sådan gør du: Vælg lysmålermetoden Matrix/Evaluerende til landskaber, og Spot til portrætter. Tag et prøveskud, og indstil eksponeringskompensationen, så motivet er velbelyst. Hvis du tager portrætter, hvor ansigtet ligger i skygge, så brug udfyldningsblitz. 

2 – Brug ikke vidvinkel til portrætter

Vidvinkelobjektiver byder altid på en eller anden grad af tøndefortegning, der får ansigter til at se tykkere ud. Derfor betragtes det som helligbrøde til portrætter, men gå bare imod strømmen, for det giver kreative og spændende skud. 

Sådan gør du: Prøv at skyde portrætterne oppefra i hel figur.

3 – Lad ikke højlys og skygger brænde ud

Det er en fotografisk grundlov, at man skal følge histogrammet og sørge for, at de mørke områder ikke drukner i sort, eller de lyse brænder ud til hvidt. Man siger også, at lysinformationerne i histogrammet skal ligge lige i midten, men det kan sagtens give rigtig flotte skud at lade sort eller hvid dominere.

Sådan gør du: Vælg Manuelt program, og indstil eksponeringen, indtil skalaen står på nul. Tjek histogrammet. Til low-key-fotos skal der være en søjle yderst til venstre. Hvis det ikke er tilfældet, så vælg en kortere lukkertid, og prøv igen.

>Læs også: De bedste indstillinger til portrætfoto

Low key-portræt

I et low-key-portræt må skyggerne gerne lukke helt til uden detaljer.

© Shutterstock

4 – Lad ikke hvidbalancen give farveskær

Det er fotografisk barndomslære, at hvidbalancen selvfølgelig skal justeres for at give neutrale farver. En kreativ farvetemperatur gør dog mange billeder flottere.

Sådan gør du: Vælg fx en varm hvidbalance til solnedgange. 

5 – Bryd ikke reglen om tredjedele

Ifølge lærebøger om komposition er det fotografisk selvmord at bryde reglen om tredjedele, hvor de vigtigste elementer ikke må placeres midt i billedfeltet, men glem det til fotos med fx symmetri. 

Sådan gør du: er der linjer i billedet som hjælper beskueren kan du bruge dem i kompositionen.

6 – Brug ikke lang lukkertid til action

Normalt siger man, at action skal fastfryses og motivet stå kniv- skarpt. Det kræver en lukkertid på mindst 1/500 sekund og gerne endnu kortere, men det giver ofte ekstra fornemmelse af fart og bevægelse at gå i den modsatte grøft og sløre sport med lang lukkertid. 

Sådan gør du: Vælg lukkertidsprioriteret program, og indstil lukkertiden til 1/6 sekund. Sæt kameraet til kontinuerlig autofokus og til at tage serieoptagelser. Bevæg kameraet lidt under eksponeringen for at tilføje ekstra sløring. 

>Læs også: Tag flotte sportsbilleder

Mountainbike i fart

Med en lang lukkertid kan du understrege fornemmelsen af fart.

© Shutterstock

7 – Skyd ikke i hårdt sollys

Erfarne fotografer vil til enhver tid fortælle dig, at du skal holde dig helt fra at tage billeder i det kraftige sollys midt på dagen. Solen står her højest på himlen og giver hårde, lodrette skygger. Til gengæld får du dejligt klare og mættede farver.

Sådan gør du: Det hårde sollys kan brænde gule og røde farver ud, så skyd i raw for at redde højlysene.

8 – Brug ikke høj ISO

Høj ISO har længe været lig med så meget farvestøj og voldsomme korn, at det kun måtte bruges i nødstilfælde. Den regel er forældet, og du kan med et moderne kamera sagtens få skud i høj klasse ved fx ISO 12.800 eller udnytte korn i billedet kreativt.

Sådan gør du: Skyd altid i raw ved høj ISO. Farvestøjen kan fjernes helt i raw-konverteren uden bivirkninger, hvorefter du kan justere en balance mellem antal korn og detaljer.

9 – Undgå styrtende linjer

Denne regel er fin for arkitekturfotografer, der skal gengive bygninger pinligt korrekt, men til mange andre motiver kan de styrtende linjer give lidt ekstra og tiltrængt drama. 

Sådan gør du: Jo tættere du fotograferer på motivet, og jo mere du vipper objektivet opad, jo kraftigere bliver effekten. 

10 – Skyd ikke kun i øjenhøjde

Hvis billeder skal være nærværende, lyder den klippefaste regel, at du skal skyde i øjenhøjde – uanset om det gælder portrætter, dyr eller ting som fx biler. Men hvem siger, at dine billeder partout skal udstråle nærvær og ro? Ingen. 

Sådan gør du: Prøv i stedet at gøre en dyd ud af at skyde i frø- eller fugleperspektiv, for det giver ofte mere spændende billeder. Stil dog skarpt på øjnene. 

>Læs også: Alt du skal vide om makro



Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...