Nærbillede af mælkebøttefrø

Det lyder måske utroligt, men billedet her er ikke taget med et makroobjektiv. Læs i artiklen, hvordan fotografen har båret sig ad. 

© Don Komarechka

Derfor skal du bruge pixel shift til makrofotografi

Flere nyere kameraer har en funktion, der hedder pixel shift, som kan give enorme billedfiler med tårnhøj opløsning. Men du kan faktisk også bruge funktionen til at få makrobilleder med imponerede skarphed med et kitobjektiv.

11. maj 2021 af Sarah Marie Winter

En af de største udfordringer ved makrofotografi er den ekstremt lave dybdeskarphed, som følger med ethvert makroobjektiv. 

Nogle fotografer tackler det ved at tage en serie af ens billeder, hvor fokus er forskudt en lille smule for hvert billede.

Billederne smelter de bagefter sammen i et billedbehandlingsprogram, fx Photoshop. Denne teknik kaldes stacking.

> Læs også: Her er alt hvad du skal vide om makrofotografi

Snudebille på plantestilk med dråber

Billedet her er taget med et Panasonic Lumix S1R, men der findes flere modeller fra Panasonic, Olympus og Sony, der har pixel shift-funktionen. 

© Don Komarechka

Pixel Shift er redningen

Men hvis du har et nyere kamera fra Olympus, Panasonic eller Sony, så er der også en anden mulighed, som ikke engang kræver et decideret makroobjektiv.

En række modeller fra disse producenter har nemlig en smart funktion ved navn pixel shift. Når den er aktiveret, tager kameraet automatisk flere billeder af motivet lige efter hinanden.

Mellem hvert billede flyttes billedsensoren mikroskopisk, og det giver typisk et billede, der er fire gange større end normalt og altså også en meget bedre detaljegengivelse.

> Læs også: Få flere detaljer med pixel shift

Større afstand giver større dybdeskarphed

Men et større billede giver vel ikke en højere dybdeskarphed, spørger du måske. Og nej, det gør det ikke i sig selv.

Men det er et velkendt faktum, at jo tættere du går på et motiv, jo lavere bliver dybdeskarpheden. Når dine billeder bliver fire gange så store som normalt, kan du altså træde længere væk fra motivet – dermed stiger dybdeskarpheden i motivet. 

Det betyder naturligvis, at du får en masse omgivelser med i billedet, som du ikke kan bruge til noget. Men når billedet er så stort, kan du også sagtens beskære kraftigt i billedet.

> Se video: Se hvordan du bruger pixel shift

Behårede plantestilke med masser af små dråber

Når Don Komarechka slår pixel shift-funktionen til, får han billeder på hele 187 mio. pixels, så han kan roligt smide 90 procent af billedet ud og stadig have filer, der er store nok til fx Instagram.

© Don Komarechka

Mød mesteren af makro i Digital FOTO

I Digital FOTO nr. 8/2021 har vi talt med den canadiske fotograf Don Komarechka, der er kendt over hele verden for sine fascinerende billeder af blomster i vanddråber, fluorescerende insekter og hyperdetaljerede snefnug.

Billederne her i artiklen er Dons, og de er faktisk alle sammen skudt med et 24-105 mm kitobjektiv – altså ikke et makroobjektiv. Oveni er de alle sammen lavet på hans køkkenbord. 

Da Don opdagede pixel shift-funktionen i sit kamera, var han ikke stødt på andre, der brugte funktionen til at fotografere makromotiver. 

"Jeg spurgte mig selv: Hvad nu, hvis jeg kan stå langt væk fra motivet, velvidende, at jeg kommer til at beskære 90 procent af billedet?" forklarer han. 

I Digital FOTO kan du læse meget mere om, hvordan Don får idéer, hvilke hjælpemidler han bruger til sine billeder, og hvad han oftest bliver spurgt om. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...