mand med stråhat fotograferer med ultravidvinkel objektiv
© Shutterstock

Derfor skal du have en 12-24 mm

Hvis kun en ultravidvinkel kan klare opgaven, så er det et 12-24 mm-objektiv, du skal have med i fototasken.

Selvom mange ikke ved, hvad begrebet dækker over, går de fleste faktisk rundt med en ultravidvinkel på sig hver eneste dag. 

Den sidder nemlig i mobiltelefonen, hvor du nærmest ikke kan undgå at få en med i købet, uanset om det er en Apple- eller Android-mobiltelefon, du spenderer dine penge på. 

Et eksempel på ultravidvinkel er 12-24 mm-objektivet, der er blandt de meget populære ultravividvinkler til kameraer med full-frame-sensor, og den giver dig bl.a. mulighed for at tage helt fantastiske arkitektur- og landskabsbilleder.

Før vi dykker mere ned i, hvad ultravidvinklen kan, skal vi imidlertid først se, hvad betegnelsen ultravidvinkel egentlig går ud på. 

Det dækker begrebet ultravidvinkel over

Som nævnt er det ikke alle, der har stødt på begrebet ultravidvinkel før, eller ved, hvad det indebærer for den sags skyld, og det korte svar er, at betegnelsen gælder objektiver med brændvidder, der på kameraer med full-frame-sensor er kortere end 24 mm.

Det følger derfor logisk, at det på kameraer med mindre sensorer, som fx APS-C også kræver en kortere brændvidde for, at et objektiv kan betegnes som en ultravidvinkel. 

På kameraer med 1"-sensor kræver det fx en brændvidde på under 9 mm, mens det tilsvarende på APS-C-sensoren gælder, at den skal være kortere end 16 mm. 

12-24 mm-objektivet til full-frame ville på kameraer med APS-C-sensor, derfor svare til 8-16 mm, som bl.a. findes til Fujifilms populære APS-C-kameraer. 

> Læs også Få styr på kameraernes sensorstørrelser

Åbner enhver vidde i landskabet

Dér, hvor ultravidvinklen for alvor kommer til sin ret, er, når den bruges i landskabsfotograferingen. 

Ingen udsigt, naturlandskab eller arkitektonisk værk er så stort , at man ikke kan få det med i et enkelt billede. 

Typisk vil typen af objektiver til gengæld forstørre elementer i sider og hjørnerne af dit billede, mens baggrunden i midten af billedet vil være mindre. 

Forgrunden kommer derfor også til at spille en meget stor rolle, fordi den gøres større af objektivet, og i særdeleshed hvis du vender kameraet på højkant og tager billeder i portrætorientering, bliver den strakt meget ud.

Af samme grund er det med ultravidvinklen uhyre vigtigt at inkludere en spændende forgrund, fordi den kommer til at fylde ekstrameget i billedet. 

Prøv fx at finde ledende linjer fra en vej, et rækværk, et jernbanespor eller lignende, som kan være en glimrende forgrund, der leder øjet ind i billedet. 

> Læs mere De vigtigste kompositionsregler til landskaber

Vidvinkelobjektiv 12-24 mm fanger landskabet helt tæt på hvor en vejstribe bruges til at lede øjnene ind i billedet

Ved hjælp af en teknik, der kaldes fokusblanding el. focus blending på engelsk, kan man blande to eller flere fotos taget fx med en ultravidvinkel, hvor fokus ligger forskellige steder i billedet. På billedet er fokus på forgrund og baggrund blandet sammen til et billede.

© Shutterstock

Perfekt til gruppebilledet

Mange fotografer, der fotograferer til bl.a. bryllupper og andre af livets begivenheder, vælger også at pakke en ultravidvinkel på 12-24 mm i fototasken. 

Objektivet kan nemlig sikre, at man som fotograf altid kan få alle festdeltagerne med på det samme gruppebillede, for det kan nemlig ofte være svært med fx en standardzoom, hvis man fx er indendørs, hvor pladsen er trang. 

Det er dog en god idé ikke at placere personer i siderne af billedet, fordi objektivet på brændvidder fra 12-18 mm vil vise tydelige spor af forvrængning. 

mand holder kamera oppe foran sig og tager selfie af ham selv og gruppe med ultravidvinkel

Vender man ultravidvinklen indad, kan man fx få et sjovt selvportræt med sine nærmeste, men man skal være indstillet på, at objektivet får det til at se ud som om, at man har meget lange arme.

© Shutterstock

Fremhæver miljøet i dine portrætter 

12-24 mm-objektivet tegner som regel meget skarpt, da det er udviklet til at fotografere landskabsbilleder, men man kan også bruge dem til at tage spændende og effektfulde portrætter. 

Ultravidvinkelobjektivet er fantastisk til at vise hele det miljø de personer, du vil portrættere, befinder sig i, som fx rulleskøjteløberen nedenfor. 

Fordi objektivet på de viddeste brændvidder forvrænger så meget, som det gør, er det ofte nødvendigt at bruge en centerkomposition, hvor du placerer dit hovedmotiv i midten af rammen. Her vil forvrængningen nemlig være mindst. 

Modsat fiskeøjeobjektiver er 12-24 mm-objektivet ofte korrigeret for forvrængning, så selv om forvrængningen kan være udtalt, er den ikke nær som voldsom, som på ikkekorrigerede objektiver.

> Læs også Det skal du vide om fiskeøjeobjektivet  

ultravidvinkelobjektiv er her brugt til at fremhæve miljøet der omgiver billedets hovedmotiv af en mand på rulleskøjter

Med lidt træning kan man hurtigt se, hvornår der er brugt et kraftigt vidvinkelobjektiv som her, hvor manden på rulleskøjternes ben er blevet strakt ud. 

© Shutterstock

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...