Gadefoto med paraply

Objekter med klare farver kan få motivet til at træde bedre frem fra omgivelserne.

© Shutterstock

Fang opmærksomheden med farverne i dine billeder

Når du tager farvebilleder, kan motivet let drukne i et mylder af farver. Ved at isolere enkelte farver, kan du få motivet til at træde bedre frem.

10. august 2020 af Poul Siersbæk

Når vi ser os omkring, drages vores øjne generelt efter områder med stor kontrast. Det kan være lys og skygge – men i høj grad også farver. Klare farver som rød og gul virker som tiltrækkende signalfarver. De kan danne det perfekte udgangspunkt for et godt billede.

Det kan dog hurtigt blive en rodet affære, hvis for mange farver blander sig i billedet, der kan komme til at fremstå ufokuseret. Derfor er det en god idé at træne sine øjne i at finde de enkle farver, eller farver der spiller godt op imod hinanden, fx rød og blå.

>>Læs også: 5 hurtige tips til at fotografere i den blå time

Båd ved klippekyst

Bådens oragne farver spille godt op mod vandets turkisblå nuancer.

© Shutterstock

Lad farvehjulet hjælpe dig

En god metode til at finde ud af, hvilke farver, der spiller bedst op mod hinanden, er ved at bruge det såkaldte farvehjul, der viser primære, sekundære og tertiære farver. Her skal du holde øje med de farvenuancer, der stå overfor hinanden i hjulet.

Det er fx de blå farver mod de orangerøde nuancer, mens de violette holdes op mod de grønne farver. Ved at holde øje med motiver, der kan stå i farvemæssig kontrast til omgivelserne, kan du gøre billedet mere interessant at se på.

>>Læs også: 3 kompositionsregler du skal kende

Farvehjul

Farvehjulet giver hurtigt overblik over, hvilke farver, der er mest kontrastfyldte.

© Shutterstock

Lad farverne konfrontere eller harmonere

Nå du begynder at lege med farverne i dine optagelser, kan du gå flere veje. Start med at træne dig selv i at se de enkle farver, som træder frem i omgivelserne. Ser du fx en enkel blå baggrund, kan du vente til en person i rødt tøj kommer forbi. Det kan også være lyskilder som neonskilte i storbyens aftenlys, der giver en god kontrast. 

Du kan også vælge at finde farver i samme ende af farveskalaen, hvor alle farver i billedet fx er nuancer af blå eller grøn. Det vigtige er, at du isolerer og prioriterer, så du undgår farvebilleder med et virvar af farver. På den måde bliver dit billede nemmere at afkode.

Gadefoto

Røde og blå lyskilder spiller godt op imod hinanden. I aftenmørket har du stort set kun disse to farvenuancer i billedet.

© Shutterstock

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...