Fem tips til bedre billeder med mobiltelefonen

Fem tips til bedre billeder med mobiltelefoner

Kameraer i mobiltelefoner og smartphones er efterhånden ganske habile, og de er især nyttige til at fange situationer, som opstår hurtigt, hvor du ikke har dit dyre spejlreflekskamera i hånden. Vi giver en håndfuld tips til, hvordan du får de bedste billeder med kameraet i din telefon.

30. april 2015

Der er ikke altid tid til at finde spejlreflekskameraet frem, når barnet ud af det blå tager sine første skridt, eller en anden uventet begivenhed pludselig opstår. Mange har dog oftest deres smartphone på sig, og selvom kameraet ikke kan måle sig med et spejlrefleks til adskillige tusindkroner, kan du stadig skyde nogle ganske habile billeder.

Først og fremmest skal du tage højde for lys og vinkel, ligesom du ville gøre, når du har et med et noget bedre kamera at gøre. Udover de mere gængse råd for fotograferinger er der også enkelte råd, som retter sig mere specifikt mod fotografering med telefonen.

Vi har samlet et par stykker, og de går på alt fra at installere en ny kamera-app til efterbehandling af billedet. Rådene er i sig selv ingen garanti for deciderede pletskud, men de øger dine chancer for at få et godt skud i kassen.

Brug en alternativ kamera-app Der kan være god fornuft i at hente og bruge en anden kamera-app end den præinstallerede. Det lyder muligvis spøjst, men der findes alternativer med flere funktioner og indstillingsmuligheder, og når adskillige af dem ikke koster en krone, kan det ikke skade at prøve sig frem. Til iPhones vil vi anbefale Awesome Camera, mens Camera360 Ultimate til Android er en app rig på funktioner.

Gå tæt på motivet Skal du tage gode, skarpe billeder med din smartphone, er det helt afgørende, at du holder fingrene fra den digitale zoom og fysisk bevæger dig tættere på dit motiv. Når du kommer tæt på dit motiv, får du samtidig nemmere ved at styre lyset. I stedet for den digitale zoom bør du i stedet beskære billedet efterfølgende – det giver samme effekt som den digitale zoom, men resultatet bliver væsentligt bedre.

Rens linsen Kameralinsen på en telefon er noget hyppigere i kontakt med lommeuld og fedtede fingre end linsen fra et helt almindeligt kamera. Derfor er det vigtigt, at du pudser og rengør den, hvis du vil have de klare skud i kassen.

Hold et vågent øje med blitzen Den automatiske blitz på smartphones har tendens til at være en smule ivrig og lyse op i omgivelser, hvor blitzen forstyrrer mere, end den gavner. Der er altså god grund til at holde øje med blitzen og eventuelt slå den fra, hvis billedet bliver forstyrret af det skarpe lys.

Rediger eller filter? Efter du har taget billedet, er der stadig et arbejde at gøre. Skal du vælge at redigere billedet eller smide et såkaldt filter over. Filteret kan give nogle enkle, fine effekter i en fart og fungerer især glimrende, hvis billedet skal deles med andre på sociale medier. Vil du i stedet have et godt billede, der ikke ligner et foto taget i 50'erne, kan du redigere farvebalance, mætning, osv. Til det formål kan du eksempelvis bruge Photo Editor, der både findes til Android og iOS

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...