Mand holder filmkamera på maven mens han bruger lyset til at eksponere sit billede
© Shutterstock

Få styr på filmen til dit analogkamera

Kameraformatet alle nok troede var dødt, har de senere år fået en renæssance, og mange nye - og typisk unge - fotografer har taget det til sig. Men hvordan sætter man film i, hvad koster den, og hvor får man den fremkaldt? Det giver vi svaret på her.

Hvis du har prøvet at tage billeder med et analogkamera, ved du, at det kan noget helt særligt.

De fleste kan nok også nikke genkendende til, at det er spændende at få kuverten med billederne og se, hvor gode de er blevet. 

Det kan imidlertid være svært at vide, hvor man skal finde film til det gamle kamera, man enten selv har på loftet derhjemme, eller som man måske kan låne af et familiemedlem. 

>Læs også Din guide til at vælge det rigtige analoge kamera

I denne artikel besvarer vi følgende spørgsmål.

Hvordan sætter man film i et kamera? 

Hvor mange billeder er der på en rulle film?

Hvad koster film til kamera?

Hvor kan man få fremkaldt film?

Hvad koster det at få fremkaldt film?

film sættes i filmkamera på et bord der flyder med kameraudstyr

Sådan ser det ud, når man åbner et klassisk 35 mm filmkamera. Hvis du ikke selv har et liggende, så kan de typisk fås til gode priser på loppemarkededer.

© Shutterstock

Hvordan sætter man film i et kamera?

Der er forskel på, hvordan man sætter film i analogkameraer, men typisk vil der på 35-mm filmkameraer sidde en knap og et hjul, som giver dig adgang til kameraets magasin, hvor den analoge film kan indføres. 

Hjulet bruges til at spole filmen tilbage og kan på flere kameraer løftes, når filmen er spolet tilbage, og så vil bagsiden af kameraet være åbent.

Herefter tager man sin film og finder begyndelsen af den, som sættes i højre side af magasinet, mens resten af filmen sættes i venstre side, og kameraet kan lukkes igen.

Herefter kan man spole filmen frem, og kameraet er nu klar til at skyde. 

Hvis man aldrig har prøvet at fotografere med analoge kameraer før, kan man typisk få hjælp af den, man køber eller låner kameraet af.

>Læs også Sådan fremkalder du analoge billeder

Hvor mange billeder er der på en rulle film?

På 35 mm-filmkameraer er der normalt 24 optagelser på rullen.

Vil du i stedet have adgang til 36 optagelser per rulle, er prisen dyrere, og det samme gælder specialfilm som fx til portræt, hvor filmen kan være bedre til at gengive hudtoner.

Andre filmformater som fx mellemformatskameraer har ofte færre eksponeringer. 

Hvad koster film til kamera?

Der er stor forskel på priserne på film, fra mærke til mærke, og prisen er også afhængig af størrelsen på filmen.

Det mest gængse format er 35 mm-filmen fås helt ned til ca. 60 kr. for 24 eksponeringer.

I den anden ende af skalaen findes film til mellemformatskameraer, som nemt kan koste mellem 100 og 200 kr. per film. 

Endelig kan man også købe gamle ubrugte film på loppemarkeder. Selv om filmene er overskredet sidste anvendelsesdato, kan du nemlig tit få gode resultater ud af dem. Nogle gange bliver de endda bedre og mere stemningsfulde end med friske film, men det er lidt af et sats. 

kamera med skærm

Mellemformatskameraer som det på billedet er blevet meget populære i dag og nogle modeller kan nemt koste det samme som spritnye systemkameraer med full-frame-sensor.

Hvor kan man få fremkaldt film?

Der er fortsat mange fotoforhandlere, som kan fremkalde dine film for dig, når du er færdig med at lave dine optagelser.

Store firmaer som CEWE og Kodak har også deres tilknyttede forhandlere i Norden, som man kan søge på nettet efter. 

Bliver du for alvor bidt af analogfoto, kan du også selv fremkalde dine billeder i mørkekammer hjemme i køkkenet, badeværelset, eller hvor du nu har plads. 

Der findes begyndersæt, som sørger for, at du kan komme godt i gang med de rigtige kemikalier og udstyr. 

Priserne er imidlertid relativt høje og starter typisk ved 1000 kr., men så får du fx  også en Paterson fremkaldertank med, der gøre det muligt at foretage dele af fremkaldeprocessen i almindeligt lys, fremfor at stå i mørket i mange minutter.

> Læs også: Sådan vælger du det rigtige analog kamera 

Hvad koster det at få fremkaldt film?

Prisen på at få fremkaldt billeder hos professionelle firmaer varierer på samme måde, som størrelsen af filmene og antal eksponeringer.

Du skal dog som minimum regne med 50-60 kroner for almindelige film, mens større formater som 120 og lignende kan koste 100-200 kroner at få fremkaldt. 

Mange gange kan du for en mérpris også vælge at få tilsendt alle billederne digitalt efterfølgende. 

Med øvelse kan du i dit eget mørkekammer godt få prisen ned, men du må forvente merudgifter til de kemikalier, som kun kan bruges én gang i fremkaldeprocessen.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...