Model i område med optimal fokus
© Shutterstock

Skarpe billeder: Selv når det skal gå stærkt

Det kan være en stor hjælp med et låst fokus, så du ved, du altid får skarpe billeder i et bestemt område. Det gælder især, når du skyder gadefotos, og det hele skal gå hurtigt.

16. juni 2020 af Christian Trant

Låst fokus gør livet nemmere

Dybdeskarphed er et begreb, som bruges til at angive, over hvor stor en afstand et motiv vil blive gengivet acceptabelt skarpt.

Når du ved, at et område altid er i fokus, kan du ubekymret skyde løs, og det er praktisk, når det skal gå ekstra hurtigt under optagelsen. På den måde er du også sikker på, at ting i baggrunden ikke forvirrer den almindelige autofokus.

Start med at fokusere på området, hvor du gerne vil fotografere ved hjælp af autofokus. Det kan fx være på et fortov, og slå så kameraet over på manuel fokus bagefter.

Nu er fokusområdet låst til fortovet, og alt hvad du fotograferer i det område, kommer i fokus. Du skal bare undgå at dreje på fokusringen på dit objektiv, da den manuelle fokus så vil ændre sig.

> Læs også: Sådan fotograferer du med manuel fokus. 

Sådan fungerer dybdeskarphed

Fotograferer du fx med 35 mm og en blænde på F8.0 på en afstand af tre meter, vil du opnå en dybdeskarphed omkring 5,2 meter.

Det betyder, at du har et område, hvor alt er i fokus, og alt mellem din nærgrænse og fjerngrænse, vil være skarpt.

I billedet herunder har vi forsøgt at illustrere, hvordan dybdeskarphed kommer til udtryk. Manden står i fokusområdet, kvinden står bag grænsen og er derfor uskarp.

> Læs også: Forstå dybdeskarphed på 5 minutter

låst fokus illustrering

Dybdeskarphed handler om, at du har et område med optimal fokus (depth of field). Det område ligger mellem nærgrænsen (near limit) og fjerngrænsen (far limit.) Alt imellem vil være i fokus. Alt udenfor er ikke i fokus.

© Shutterstock // Digital FOTO

Udregn din optimale dybdeskarphed her

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...