Få styr på billedstøj i dine fotos

At skyde brugbare billeder på ISO 25.600 hører ikke længere til sjældenhederne. Det skyldes blandt andet kameraernes indbyggede støjreduktion. Her lærer du at bruge den rigtigt.

11. november 2015

De fleste gode kameraer giver mulighed for at vælge kraftig støjreduktionen, når du skyder på høj ISO. Forklaringen er, at kombinationen af høj ISO og svagt lys laver den kraftigste billedstøj. Tager støjreduktionen for hårdt fat, kan det gå ud over fine detaljer i dit billede, som fx detaljer i tøj og stjerner på nattehimlen.

Hos Canon kan du slå funktionen til eller fra eller vælge Auto, hvilket aktiverer støjreduktionen på eksponeringer længere end ét sekund. På de fleste andre kan du vælge Høj, Lav, Normal eller Fra. Brug som udgangspunkt Auto eller Normal, tag et prøveskud, og justér støjreduktionen om nødvendigt. Måske kan du få et endnu bedre resultat ved at reducere ISO, hvis det er muligt, da det er bedre at undgå billedstøj ved høj ISO end at fjerne den i billedbehandlingen. I vores brevkasse kan du finde tilsvarende spørgsmål, og få afklaring på mange af dine fotomæssige spørgsmål.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...