Makrobillede af blomst og dråber

Ved at sprøjte vanddråber på et frø fra en mælkebøtte kan du få et spændende billede, hvor dråberne fungerer som små linser. 

© Digital FOTO

Nyt blad: Stort makrotema med workshop og interview med en mester

I anledning af foråret byder Digital FOTO 8/2021 på hele 28 siders makro. Lær at mestre en særlig fokusteknik, byg dit eget lætelt, og læs om makromesteren over dem alle.

12. maj 2021 af Sarah Marie Winter

En af de største udfordringer ved makrofotografi er den meget lave dybdeskarphed, der opstår, når du går tæt på et motiv. Selv med en lille blændeåbning er dybdeskarpheden ofte på under én mm. 

Det betyder, at billeder af fx insekter ofte kun vil være skarpe ved øjet eller følehornene, mens resten af kroppen er sløret. Det er surt, for mange insekter har sjove detaljer som mønstre, teksturer og hår. 

Der er dog en teknik, der kan omgå den lave dybdeskarphed, og den kaldes stacking. Den går ud på at tage en række fotos af motivet, hvor du rykker lidt på fokus undervejs. Til sidst lægger du billederne sammen i Photoshop. 

Det lyder måske kompliceret, men i Digital FOTO nr. 8/2021 dykker vi helt ned i den specielle teknik og viser dig vores opsætning, fremgangsmåde og resultater, så du kan lære at stacke dine egne makrobilleder. 

> Læs også: Her er alt hvad du skal vide om makrofotografi

Makrobillede af blomst med dråber heæt tæt på

I den store guide viser vi tre forskellige måder at lave focus stacking på – her er der brugt en elektronisk skinne for mest mulig præcision. 

© Digital FOTO

Verdens dygtigste makrofotograf deler ud

Når Don Komarechka går i gang med at rode med gamle objektiver, adaptere, metalklemmer og forstøvere i sit studie, opstår der ren magi. 

Den unge canadier er én af verdens dygtigste makrofotografer, og i anledning af udgivelsen af hans nye, 352 sider lange instruktionsbog "Macro Photography: The Universe at our Feet", har vi talt med ham.

Du kan blandt andet læse om, hvad der fik ham til at kaste sig over fotografiet, hvordan han fandt på at skabe fluorescerende sæbebobler, og hvorfor han aldrig bruger glycerin til sine dråbebilleder. 

Don deler også rundhåndet ud af sine erfaringer og tricks, og du kan fx få inspiration til, hvilke blomster du skal starte med, hvis du vil gøre ham kunsten efter. 

> Læs også: Her er de bedste kameraindstillinger til makro

Mariehøne og fluorescerende bladlus i ultraviolet lys

Det er nysgerrigheden, der driver Don Komarechka, og det har ført til skøre og dybt fascinerende projekter, som denne mariehøne omringet af bladlus, der er fotograferet i ultraviolet lys. 

© Don Komarechka

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...