Billede af skov i tåge

Nøgne træer er et af de motiver, der bliver mere fotogene i gråvejr. 

© Shutterstock

Det skal du fotografere i gråvejret

Efteråret er en årstid, der byder på masser af regn og dis. Det er dog ingen grund til at pakke kameraet væk – se her, hvilke motiver du især skal gå efter i gråt og trist vejr.

13. november 2018

I efterårs-månederne, når dagene bliver koldere og kortere, kan du måske få en følelse af, at inspirationen svinder ind med samme hastighed som dagslyset. 

Men der er ingen grund til at holde sig indendøre, fordi solen ikke skinner – tværtimod. Hvis du holder op med at fotografere udenfor, fordi vejret er dårligt, snyder du dig selv for en masse smukke billeder. 

Selvom det kan være svært at tro, når man kigger ud af vinduet, gemmer gråvejret nemlig på unikke fotomuligheder, som ikke opstår i klart vejr. 

Se her, hvilke motiver du skal lede efter, når himlen er overskyet.

Arkitektur

Billede af bro i regnvejr og tåge

Konverterer du billedet til sort-hvid, vil linjerne i konstruktionen træde endnu tydeligere frem. 

© Shutterstock

Arkitektur som fx broer er ofte langt smukkere i gråvejr end i klar sol. 

Det skyldes, at den hvide himmel danner et enkelt bagtæppe, så beskueren fokuserer mere på selve formen på broen – i ovenstående billede har man udnyttet symmetrien.

Også bygninger i glas er mere fotogene, når solen ikke er fremme, fordi skyerne mindsker en del af refleksionen i glasset. 

> Læs også: 5 tips til bedre arkitekturbilleder

Mønstre og teksturer

Billede af fugle i flok på telefonpæl i overskyet vejr

Har du ikke held med at fange en perfekt formation af fugle på himlen, så er el-ledninger også et glimrende sted at finde store flokke af fugle. Ledningerne danner linjer, der leder øjet gennem billedet. 

© Shutterstock

Efteråret er et oplagt tidspunkt at tænke mere minimalt, når du komponerer dit billede – simpelthen af den grund, at himlen ofte vil være helt tom og derfor indbyde til en simpel komposition med masser af luft. 

Gå på jagt i naturen efter mønstre og linjer, der kan bruges i et minimalistisk billede. Træer uden blade og fugleflokke på elledninger er fx motiver, der ser fantastiske ud mod en grå himmel. 

> Læs også: Sådan fotograferer du silhuetter

Spejlblanke overflader

Billede af regndråber i skovbunden

Med et makroobjektiv kan du få stemningsfulde billeder af en regnvåd skovbund. Husk overtræksbukser eller en pose at sidde på, hvis du ikke vil have våde knæ.

© Shutterstock

Hvad end det er en brostensbelagt gade, en skovsti eller et blad – alting skinner en lille smule mere efter en regnbyge. Og faktisk bliver farverne i naturen også mere mættede, når alt er vådt.

Du kan få stemningsfulde billeder ved at bruge refleksionerne fra fx vandpytter eller regndråber, så skynd dig udenfor, når det har regnet. 

Du behøver ikke tage i skoven, men kan bruge din egen baghave eller altankasse. 

> Få flere tips og tricks til naturfoto her. 

Himlen i sig selv

Billede af uvejrshimmel

Det kan være fristende at blive indenfor i varmen, men når det trækker op til uvejr på himlen, skal du stå klar med dit kamera, for der er god chance for dramatiske billeder. 

Billeder af en klar blå himmel uden nogle omgivelser bliver sjældent spændende. Men en grå himmel fyldt med mørke, tunge skyer byder på masser af kontraster og stemning. 

Undereksponér med 1/3 blænde for at få skyerne til at virke endnu mørkere og undgå, at eventuelle højlys brænder ud. 

Konvertér eventuelt til sort-hvid for at trække kontrasterne yderligere op. 

> Hvert år er der også masser af muligheder for at fotografere flotte himmelfænomener. Se hvilke her.

Redaktionen anbefaler:
100 tips og kurser til billedbehandling 

Har du helt styr på, hvordan du gør farverne flottere og detaljerne skarpere, når du redigerer dine billeder? 

Ellers er det måske nu, du skal lære det. Digital FOTO har netop udgivet en ny bog med 100 tips og kurser til Photoshop, Lightroom og Elements. Bogen er skrevet, så der er noget til alle niveauer. Altså får du glæde af den, uanset om du er nybegynder eller allerede fotograferer i raw og redigerer alle dine billeder. 

Med bogen i hånden kan du nemt bringe dine billeder til helt nye højder takket være de udførlige trin for trin-vejledninger, hvor vi guider dig gennem de forskellige funktioner, justeringsmuligheder og effekter. 

Lige nu kan du få bogen 100 Tips og kurser med to numre af Digital FOTO for kun 49 kroner + porto. I alt 98 kroner. Læs mere om bogen her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...