Knapper og programhjul på kamera.

Eksponeringstrinene kan blandt andet hjælpe dig til bedre billeder, når du skyder på manuelt program.

Sådan bruger du eksponeringstrin til bedre fotos

Kameraets eksponeringstrin er afgørende for gode fotos. Her kan du se, hvad de betyder, og hvordan du bruger dem i kameraet.

Når du tager billeder med dit kamera, er der tre faktorer, der afgør, hvor meget lys der kommer ind til billedchippen. For det første handler det om, hvor meget lys, der er i motivet. Er det midt på dagen på en solskinsdag, er der naturligvis meget mere lys end på en mørk aften.

Derudover er det blænden og lukkertiden, der har indflydelse på, hvor meget lys der rammer billedchippen. Blænden handler om, hvor stort et hul lyset slipper igennem i objektivet, og lukkertiden handler om, hvor længe lyset slipper igennem.

>Hent e-bogen: Komplet begynderguide til fotografen

Sådan får du den bedste eksponering

Kameraet kan desuden forstærke lyset, der rammer billedchippen, ved at skrue op for ISO. Når du tager billeder, kan du altså justere på blænden, lukkertiden og ISO for at få et veleksponeret billede i det omkringværende lys.

Billede af pige, der puster til mælkebøtte, med sløret baggrund.

Med en stor blændeåbning, på fx F1.8, kommer der meget lys ind til billedchippen. Den store blændeåbning giver også en kraftigt sløret baggrund.

Hver gang du justerer på fx blænden, ændrer du altså på, hvor meget lys der kommer ind til billedchippen. Gør du hullet mindre, bliver billedet derfor mørkere, og gør du det større, bliver billedet lysere. 

Derfor må du, eller kameraet, også justere på lukkertid eller ISO, når du justerer på blænden, eller omvendt. Vælger du en mindre blændeåbning, er det nødvendigt med en længere lukkertid for at få samme lys i billedet – også kaldet eksponering.

Heldigvis er eksponeringen inddelt i trin, hvilket gør det nemmere at vide, hvor meget man skal justere på fx lukkertiden, når man har ændret på blænden og fotograferer på blandt andet manuelt program. 

Det kaldes eksponeringstrin, og der er en skala for hver af de faktorer, du kan justere på, nemlig blænde, lukkertid og ISO.

>Læs også: Få styr på kameraernes sensorstørrelser

Hvert trin fordobler lyset

Det smarte ved eksponeringstrinene er, at hvert trin giver en halvering eller fordobling af lysstyrken. Skruer du et trin op for blænden, kan du altså kompensere ved at skrue et trin ned for lukkertiden eller ISO. 

Billeder af løber i fart.

Skal du fange hurtige bevægelser uden sløring, er det nødvendigt med en forholdsvis hurtig lukkertid på fx 1/2000 sekund. Her må blænden og/eller ISO-værdien tilpasses, at der kun meget kortvarigt slipper lys ind til billedchippen.

Her kan du se skalaerne for henholdsvis blænde, lukkertid og ISO i hele trin. I alle tilfælde har vi placeret de værdier, der slipper mindst lys ind til billedchippen, øverst. Jo længere ned ad skalaen, man bevæger sig, jo mere lys kommer der altså. Går du ét trin ned på en af skalaerne, skal du altså gå et trin op på en af de andre skalaer for at få samme lys. 

Her er de hele blændetrin

F32

F22

F16

F11

F8.0

F5.6

F4.0

F2.8

F2.0

F1.4

F1.0

Her er de hele lukkertidstrin

1/8000 sekund

1/4000 sekund

1/2000 sekund

1/1000 sekund

1/500 sekund

1/250 sekund

1/125 sekund

1/60 sekund

1/30 sekund

1/15 sekund

1/8 sekund

1/4 sekund

1/2 sekund

1 sekund

2 sekunder

4 sekunder

8 sekunder

15 sekunder

30 sekunder

Her er de hele ISO-trin

ISO 100

ISO 200

ISO 400

ISO 800

ISO 1600

ISO 3200

ISO 6400

ISO 12.800

ISO 25.600

ISO 51.200

ISO 102.400

ISO 204.800

ISO 409.600

For at få endnu større præcision kan du typisk justere i halve eller tredjedele trin. Skruer du en tredjedel ned for den ene faktor, skal du altså skrue en tredjedel op for en af de andre for at få samme lys i billedet. Vælger du blænde F7.1 i stedet for F8.0 kan du fx justere lukkertiden fra 1/250 sekund til 1/320 sekund.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...