Streetfoto ved graffitimalet mur

En måde at få flotte gadefotos uden at skulle snakke med folk er at finde den sjove baggrund først – og så vente på forbipasserende.

© Shutterstock

Tag spændende gadefotos uden at konfrontere folk

Det kan føles angstprovokerende at skulle henvende sig til folk, man gerne vil fotografere på gaden. Heldigvis kan man sagtens få interessante gadefotos uden at tale med nogen.

17. oktober 2018

Med gadefotografi eller streetfotografi, som det kaldes internationalt, kan man fortælle spændende historier om både byliv og mennesker. 

Det kræver dog ofte lidt overvindelse at fotografere fremmede, fordi man i mange tilfælde er nødt til at spørge om lov til at tage deres billede. 

Hvis du ikke bryder sig om denne del, kan det være en god idé at begynde med at tage gadefotos af mennesker på afstand. 

Det er nemlig lovligt at tage ­billeder af folk i det ­offentlige rum på frit tilgængelige ­steder, hvis billederne ikke er af ­særlig privat eller ­krænkende ­karakter, og hvis de falder ind under kategorien “situationsbilleder”. 

Her får du vores bedste tips til at tage spændende gadefotos af mennesker, uden du behøver at konfrontere dem først.

Find baggrunden, før du finder personerne

Normalt er billeder af mennesker på afstand ikke specielt interessante. Tricket er derfor at finde en flot baggrund, fx en graffitimalet mur, til dit streetfoto. 

Når du har udset dig et sted, er det bare at vente på, at der går et menneske forbi. Hvis du knipser løs, allerede ­inden folk ­begynder at gå ind i dit billede, vil de fleste tro, at du fotograferer muren. 

Vælg et sted, der får direkte sol, da det vil give små skygger bag de forbipasserende. Dermed skaber du en illusion af, at de er en del af baggrunden.

Streetfoto

Når du har fundet en interessant baggrund, er det bare at vente, til der kommer en interessant forbipasserende gående. De fleste vil tro, at du fotograferer den flotte mur, og derfor vil de opføre sig naturligt, når de går forbi. 

Læs også: 5 tips til gadefotos

Gør dig umage med kompositionen

Placér dig foran muren med kameraet i øjenhøjde, så du fotograferer de forbipasserende lige på, og sørg for at få mindst mulig asfalt og himmel med i billedet.

Hvis en tredjedel af billedet er en blå himmel, vil man som beskuer fokusere mere på den, og det ødelægger den fine effekt, som den malede mur giver.

Hvis graffitien fx forestiller en historie fra et eventyr eller en scene fra en film, vil man som beskuer få fornemmelsen af, at de forbipasserende er figurer i denne fortælling.

Ved at komponere billedet, så omgivelserne stort set ikke er med, forstærker du den fornemmelse. 

Streetfoto

Ved at fotografere den forbipasserende – her en ældre mand – kan du skabe en illusion af, at han er en del af fortællingen om fiskerne på muren bagved. Kompositionen er enkel, men virkningsfuld. 


Læs om alt, hvad du skal vide om komposition som fotograf lige her

Indstil kameraet, så det følger personerne

Sørg for at vælge kontinuerlig fokus, når der er mennesker i dit billede, der bevæger sig. Det hedder typisk AF-C eller AI Servo. AI står for kunstig intelligens, og det betyder, at kameraet automatisk vil stille skarpt på et objekt, du allerede har fokuseret på – fx en forbipasserende.

Indstil også kameraet til kontinuerlig optagelse, så du kan skyde løs, mens personerne går forbi. På den måde øger du dine chancer for et skarpt billede, hvor personerne befinder sig på det helt rigtige sted i forhold til baggrunden.

Brug blænde F8.0 for at få fokus på både ­mennesker og mur.

Læs også: Det betyder tallene på dit objektiv

Bliv godt klædt på til gadefotografi med Digital FOTO

I Digital FOTO nr. 17/2018 klæder vi dig grundigt på til at tage blændende billeder af gaden – uanset om du har det bedst med at fotografere steder blottet for mennesker, eller du gerne vil lære at tage fængslende portrætter af fremmede.

Lige nu kan du få en lækker fiberjakke sammen med to numre af Digital FOTO til kun 59,50 kr. eksl. porto og ekspedition. Jakken alene har en værdi af 650 kr. Se tilbuddet her.

Som abonnent Digital FOTO kan du læse bladet med det samme på din smartphone eller tablet med Wype-appen. Her får du desuden adgang til de ti seneste numre af Digital FOTO.

Der er også mange andre fordele ved at være abonnent. Blandt andet får du videoer med optageteknik og billedbehandling, testbilleder, presets, actions og en helt masse andet i Fordelszonen

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...