Bjerg i forgrunden i magenta blå time lys bliver fotograferet på lang lukkertid
© Shutterstock

5 timelapse-fotografer der kan noget helt særligt

Vi har samlet fotograferne, som fornyer timelapse-genren på hver sin måde. Læs med på listen, og få inspiration til dine næste optagelser.

Det gamle ordsprog lyder, at et billede siger mere end tusinde ord, men om tusindvis af billeder, der er sat sammen til en videosekvens, siger tilsvarende tusinde gange mere, melder historien ikke noget om. 

I denne artikel ser vi på netop sådanne videoer, som kaldes timelapse-videoer, og vi viser dig fem fotografer, som mestrer genren bedre end de fleste. 

Se fotografernes imponerende værker nedenfor, og bliv inspireret til selv at gå i gang med genren.   

>Læs også Sådan laver du en timelapse-video

Kom på besøg på universitetet

En af Storbritanniens mest kendte læreanstalter, Cambridge University, bliver ved hjælp af timelapse-teknikken åbnet op, så alle kan få et indblik i, hvad der foregår.

Vi er særligt vilde med, hvordan fotografen, Rob Whitworth, formår at klippe hele turen rundt på universitetets område sammen, så man som seer bliver ført naturligt gennem alle scenerne. 

Det vilde vestens fantastiske landskaber

Har man set westernfilm, vil man helt sikkert kunne genkende nogle af landskaberne, den næste fotograf har besøgt. 

Dustin Farrell har med sit timelapse-projekt fra flere af de fantastiske naturreservater i vesten indfanget stemningen både dag og nat. Særligt den måde, han udnytter bevægelse af kameraet, mens han laver sine optagelser, løfter niveauet af hans videoer. 

Nordlys i søgeren

Den næste fotograf på vores liste er den professionelle timelapse-fotograf Morten Rustad, som driver sin foto-virksomhed i Oslo. 

Morten rejser gerne verden rundt for at fange imponerende timelapsevideoer af fantastiske landskaber, men også af astrofænomener som fx nordlyset i Lofoten. 

Det er et mægtigt syn at se de sarte lys komme til live, mens vandet slår ind mod kysten og stjernehimlen drejer i baggrunden. 

>Læs også 3 tips til nordlys du (nok) ikke kender

Skyer i formation 

Fotografen Michael Shainblum er også med på denne liste, og det er han, fordi han er eminent til at se mønstre og bevægelse i alt fra skyer til pulserende byer og vandfald.

Hans evne til at fange skyer, når de kommer væltende i tætte formationer henover bjergkarme og ned i dale, er enormt betagende, og har man som fotograf mulighed for selv at rejse efter lignende motiver i Europa, så kan man også få helt fantastiske timelapse-videoer.  

Besøg fra det ydre rum

Den sidste fotograf på listen er Martin Heck, som udover at have dokumenteret aktive vulkaner på bl.a. La Palma i Spanien og tordenstorme i Tyskland også har fanget kometen Neowise, som var synlig på nattehimlen i hele juli 2020. 

Martin Heck forevigede den nattelige gæst til perfektion, inden den igen forsvandt uden for rækkevidde. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...