3 hemmelige tips til nordlys

Der er ikke tid til at fumle med teknikken, når det fortryllende grønne lys danser henover himlen. Her er tre tips, du skal kende.

© Shutterstock

3 tips til nordlys du (nok) ikke kender

Nordlys står formentlig højt på mange fotografers ønskeliste, og her får du tre tips, du måske ikke havde hørt før, og som kan give dig forrygende billeder af det flygtige lys.

13. oktober 2020 af Sarah Marie Winter

Nordlys er det mest fortryllende naturfænomener af dem alle, og hvis du har styr på din kamerateknik, kan du få imponerende billeder af en lysende grøn himmel. 

Ligesom andre himmelfænomener kræver nordlyset, at du lukker masser af lys ind til sensoren, og det betyder, at du skal vælge en relativt lang lukkertid, blænde helt op og skrue godt op for ISO. 

Men alt det ved du sikkert godt i forvejen, hvis du interesserer dig for nordlys. Her er til gengæld et par fifs, du måske ikke kendte til. 

> Læs også: Det kan du opleve på himlen i år

1. Hold dig til én god komposition

De fleste, der ser nordlys for første gang, reagerer ved at pege kameraet direkte opad for at få så meget af det smukke lys som muligt med i billedet.

Problemet er, at landskabet på den måde bliver til en lille stribe nede i bunden af billedet, og det giver en kedelig komposition, som selv ikke det flotteste nordlys kan rette op på. 

Det er altså vigtigt at inkludere et eller flere elementer i forgrunden, så øjet har noget at fokusere på udover nordlyset. Det giver billedet dybde og gør, at man har lyst til at blive ved med at se på det.

Når du har fundet et spændende udsnit, så bliv ved med at holde kameraet rettet mod det, selvom nordlyset danser henover himlen i den modsatte retning. 

Nordlyset bevæger sig nemlig hurtigt, og det kan ændre retning på blot 30 sekunder. Hvis du forsøger at følge det, kan du risikere at miste de bedste skud.

> Læs også: Tag perfekte billeder af stjerner

2. Tjek dine billeder undervejs

Ikke alene skifter nordlyset retning, det kan også skifte i intensitet og farve. Tjek derfor jævnligt, om dine billeder er korrekt eksponerede. 

Hvis de bliver for lyse, så vælg en lidt kortere lukkertid. Bliver de for mørke, så skru lidt højere op for ISO. 

Husk, at det ikke betyder, at du skal nærstudere hvert eneste af dine billeder. Nordlyset kan vare så lidt som et par minutter, så brug ikke mere end få sekunder per billede.

Slå eventuelt højlysadvarsel til, så du med det samme kan se, om der er områder uden detaljer.

> Læs også: Sådan tager du flotte billeder af månen

3. Lav to eksponeringer

Er nordlyset kraftigt, kan kontrasten mellem himlen og landskabet være enorm, og derfor kan det være rigtig svært at opnå en balanceret eksponering af begge dele i ét billede.

Løsningen er at tage ét billede, hvor du eksponerer efter himlen, og ét billede, hvor du eksponerer efter landskabet. Billederne kan derefter smeltes sammen i Photoshop, men andre og mere simple billedbehandlingsprogrammer kan også gøre det.

Kameraet har også en funktion, der klarer det for dig – den såkaldte auto-bracketing. Den kan du dog ikke bruge til nordlysfotografi, for her regner kameraet selv ud, hvIlke indstillinger der skal til, og det er afgørende, at du har fuld kontrol over lukkertiden.

> Læs også: Sådan får du perfekte HDR-billeder

Stor guide til nordlys i Digital FOTO

3 hemmelige tips til nordlys

Med en ordentlig komposition kan du få nordlysbilleder, der virkelig imponerer og skiller sig ud. 

© Shutterstock

Hvis du endnu ikke har kunnet krydse nordlys af på listen over drømmemotiver, så er det nu, du skal have fingrene i det nye Digital FOTO.

I nr. 16/2020 guider vi dig nemlig til det perfekte nordlysbillede. Du får vejledning til alt lige fra at finde ud af, hvornår chancerne for nordlys er størst, til hvilke kameraindstillinger du skal bruge i mørket.

Du får også tips til at finde den bedste komposition, samt vores forslag til nyttigt ekstragrej, du bør overveje, hvis du vil gøre alvor af dit nordlysfotografi. 

Er du endnu ikke abonnent, kan du lige nu få to numre af Digital FOTO og en fleksibel fotorygsæk med plads til alt dit udstyr – også ekstrabatterierne og den varme sweater – til kun 59 kr. plus porto og ekspedition! 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...