Aralsøen i 1984 og 2020
En tør omgang

Aralsøen i Kasakhstan var engang verdens fjerdestørste, men er siden 1960'erne svundet ind på grund af afvanding til landbrug. 

Nu lader Google Earth dig se klodens forandring i timelapse

Med data fra millioner af satellitfotos har Google Earth udviklet en funktion, hvor du kan se verdens foandring siden 1984. Du kan endda zoome ind på din egen by.

12. maj 2021 af Louise Hagemann

I snart 20 år har vi kunnet rejse jorden rundt uden at bevæge os det mindste, nemlig med Google Earth, som samler blandt satellit- og luftfotos til en 3D-rendering af vores klode. Det er – udover at være oplysende og underholdende i sig selv – et fantastisk redskab for fotografer, når de bedste fotospots skal lokaliseres.

Nu er Google Earth kommet med den største opdatering i fire år, som både underholder og inspirerer; nemlig tilføjelsen af funktionen “Timelapse". 

Her kan du ved hjælp af data fra 24 millioner satellitbilleder se, hvordan vores planet har ændret sig fra 1984 til 2020. Det giver både utroligt smukke og meget skræmmende billeder.

> Læs også: Så let er det at lave flotte timelapse-film

Over en halv million videoer

Google Earth har samarbejdet med blandt andet Carnegie Mellon University i Pittsburgh om projektet, og det har taget mere end to millioner timer på flere tusind maskiner i Google Cloud at samle 20 petabytes(!) satellitbilleder i én videomosaik på 4,4 terapixels. 

Det svarer til 530.000 videoer i 4K – og er selvfølgelig gjort i CO2-neutrale datacentre, understreger Google.

Formålet med projektet er både at underholde med klodens smukke mangfoldighed og at gøre opmærksom på de store (klima)forandringer, der er sket, og inspirere til positiv forandring. 

> Læs også: 7 tips til bedre landskabsbilleder

Tjek din egen hjemby

Du kan selv benytte dig af Google Earth Timelapse her, og du kan skrive en hvilken som helst lokation ind og få vist udviklingen gennem 36 år. 

Oven i hatten har Google også tilføjet 800 færdige timelapsevideoer her, som man kan udforske – du kan fx se København- og Malmø-områdets udvikling.

Google har også samlet fem hovedtemaer i videoer, nemlig skovområdernes forandring, byernes vækst, stigende temperaturer, energikilder og klodens skrøbelige skønhed

Du skal bruge Google Chrome, når du vil benytte dig af Google Earth Timelapse. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...