Kvinde prøver nyt kamera.

Som ny fotograf, er det svært at vide, hvad det gode køb er i forhold til kamera og andet fotoudstyr. Vi hjælper dig her. 

© Shutterstock

4 ting du ikke bør købe som ny fotograf

Der er fire forskellige typer fotoudstyr, vi ville ønske, nogen havde fortalt os, vi skulle holde os langt væk fra, da vi startede med at fotografere.

1. oktober 2021 af Christian Trant

Alle fotografer er forskellige og har forskellige behov, men der er alligevel fire ting, vi ville ønske, vi var gået langt udenom, da vi startede.

Heldigvis kan du læse her, hvilke typer fotoudstyr vi købte – men senere fortrød. 

1. Du behøver ikke et UV-filter  

Mange fotobutikker lokker med et UV-filter, når du køber nyt kamera. 

UV-filteret sættes fast på fronten af dit objektiv og blokerer ultraviolet lys, men langt de fleste fotografer er enige om, at UV-filteret absolut ikke tjener nogen funktion.

Det ekstra stykke glas kan endda i nogle få tilfælde påvirke billedkvaliteten negativt, da der kan opstå reflekser, fx i kraftigt modlys.

Fotobutikkerne argumenterer også for, at UV-filteret beskytter mod ridser, og at det derfor er alle pengene værd, men her på Digital FOTO mener vi, at du sagtens kan bruge modlysblænden i stedet, hvis du har en tendens til at ridse glasset.

Når du er færdig med at fotografere, skal du blot huske at sætte objektivdækslet på igen. 

> Læs også: 4 filtre enhver fotograf bør kende

UV-filter

Der findes mange andre filtre, som tjener et godt formål. Pol-filtre reducerer fx refleksioner i blanke overflader som vand og glas, mens et ND-filter dæmper mængden af lys, der trænger ind i sensoren, så du kan forlænge lukkertiden betydeligt. 

© Shutterstock

2. Presets er smarte – men du skal lære at billedbehandle selv

De fleste kendte fotografer sælger presets, som er færdige filtre, du kan påføre dine egne billeder i fx Lightroom.

Når du køber presets, kan du få billeder, der ligner dine yndlingsfotografers, men det giver bedre mening, at du selv prøver kræfter med billedbehandlingen.

På den måde kan du også nemmere udvikle din egen stil ved at lege med de forskellige værktøjer i Lightroom. 

I ti videoer gennemgår vores ekspert de ti ting, vi altid gør ved nye billeder i Lightroom. Undervejs får du masser af tips, der hjælper dig til at justere med større præcision, og som gør det nemmere at få gode resultater.

Landskabsbillede.

Du kan fx købe presets, der giver dig en mere mørkeblå og spændende himmel, men det er langt smartere, hvis du selv lærer, hvilke skydeknapper der giver dig det resultat, du ønsker.

© Shutterstock

3. Det nyeste og dyreste kamera 

Det er lokkende at købe det nyeste og dyreste kamera, hvis du har pengene.

Men faktisk er brugervenligheden ikke i top på de dyreste kameraer, da de ofte har mange, mange flere funktioner end de billigere modeller.

Derfor skal du passe på, at du ikke knækker halsen på de mange funktioner, som dyre kameraer kommer med. 

I Gearguiden kan du læse alle vores anmeldelser af nye og spændende fotoprodukter. Her kan du også blive klogere på, hvilket kamera du skal vælge, når du er ny.

Her finder du bl.a. anmeldelserne af Fujifilm X-T30 og Nikon Z 50, som er vores bud på to rigtig gode kameraer til begynderen. 

Nikon Z 50 og Fujifilm X-T30.

Med både Nikon Z 50 og Fujifilm X-T30 får du rigtig meget kamera – endda i et prisleje, hvor de fleste kan være med. 

© Nikon, Fujifilm.

4. Lektioner fra ikke-eksperter

Der er mange, der ved en smule om fotografi, og derfor er der også mange, der kommer med fifs og tips på egne hjemmesider og på YouTube. 

Det kan være svært at navigere i, og hvem ved egentlig, hvad de snakker om.

Derfor er det vigtigt, du sørger for, at de steder du søger ekspertise passer til det niveau, du fotograferer på.

Vi er på Digital FOTO Nordens største fotomagasin, og når du abonnerer på vores magasin, får du også adgang til Fordelszonen, hvor du finder videokurser og guider på alle niveauer til fotografi og billedbehandling. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...