UV-filter på objektiv

Ligesom andre fotofiltre fås UV-filtre i forskellige størrelser, der skal passe til objektivet. Det angives som diameteren i mm, fx 77 mm.

© Shutterstock.com

Skal jeg bruge et UV-filter til foto?

UV-filtre til objektiverne er fast grej hos fotohandleren, men hvad kan de, og bør du bruge dem på dit kameraudstyr? Få svaret her.

21. februar 2019 af Kristoffer Engbo

Blandt tilbehøret i fotobutikker vil du ofte finde UV-filtre, men er der grund til at bruge dem?

Faktisk er svaret ikke lige til. Der er både gode grunde til at bruge UV-filteret og til at lade være.

UV-filteret blokerer for ultraviolet lys, der kan være fremtrædende i kraftigt sollys, og når man kommer lidt op i højderne.

Læs også: 4 filtre enhver fotograf bør kende. 

UV-filteret beskytter dit objektiv

I de analoge dage kunne UV-lyset give billederne et blåligt og diset skær med visse filmtyper, men i digitalkameraer er UV-lyset ikke et problem, så blokeringen af UV-lys har ingen effekt på billederne.

I dag bruges filtrene udelukkende som beskyttelse af objektivet, og mange fotografer har UV-filtre siddende fast på objektiverne til at beskytte frontlinsen mod snavs og ridser.

Bliver glasset ridset, er det billigere at udskifte det forholdsvis billige UV-filter end objektivets frontlinse.

Læs også: Få dit kamera og udstyr til at holde længere. 

UV-filteret kan påvirke billedkvaliteten

Det ekstra stykke glas kan dog i nogle få tilfælde påvirke billedkvaliteten negativt, da der kan opstå reflekser, fx i kraftigt modlys.

Det er dog nemt at skrue filteret af, hvis du står over for et motiv, hvor UV-filteret skaber ekstra reflekser.

UV-filtrene fås for omkring 500 kroner alt efter størrelse, men der er også mange fotografer, som synes, det er spild af penge og besvær at bruge dem.

Du bør altså bruge et UV-filter, hvis du vil have ekstra beskyttelse af objektivets frontlinse og kan leve med, at det i sjældne tilfælde kan give reflekser.

Læs mere i Digital FOTO

I fotobutikkerne kan du også få en række andre filtre, der tilmed giver dig helt nye billedmuligheder.

Køb et abonnement og få en kraftig kikkert og 2 numre af Digital FOTO leveret til døren for 49 kroner + porto og ekspedition. I alt 98 kr.

Med et abonnement får du også adgang til de seneste numre af bladet i vores magasin-app Wype, samt adgang til Fordelszonen med mere end 400 videokurser til fotografi og billedbehandling.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...