Gimbal til mobiltelefon

Med en gimbal kan du optage video helt uden rystelse. Her er det DJI Osmo Mobile 2.

© Shutterstock

Derfor skal du eje en gimbal

De to- eller treaksede gimbals er eminente til at holde dit kamera i ro, når du er på optagelse. De fås til både lette mobilkameraer og tungere system- og spejlreflekskameraer.

20. juni 2018 af Mathias Blohm Schytte

Hvis du elsker at filme, kender du sikkert problemet, når du kommer hjem og opdager, at dine optagelser er blevet rystede og måske helt ubrugelige.

Men løsningen ligger lige for, og det er uanset om du bruger kameraet i din mobiltelefon eller et professionelt kamera til mange tusind kroner.

Der er selvfølgelig tale om de smarte gimbals, der stort set udrydder rystelser i dine optagelser.

Kineserne er stærke gimbal-producenter

Producenter som DJI, Zhiyun, Feiyu Tech og Freevision har ud over deres kinesiske nationalitet alle det tilfælles, at de producerer smarte gimbals til gode priser. 

Dermed kan alle få fingre i en gimbal og straks komme i gang med at lave optagelser i næsten professionel kvalitet.

Du kan også få gimbals fra fx norske Flowmotion, men det de kinesiske producenter, der sidder tungt på markedet, hvilket ikke er overraskende, da produkterne er af høj kvalitet og fås til fair priser.

Hvad er gimbals

Gimbals til større kameraer er generelt en del dyrere end gimbals til smartphones.

© Shutterstock

De håndholdte apparater varierer en del i pris, afhængigt af om du skal bruge dem til en let smartphone eller et tungere system- eller spejlreflekskamera.

Til en smartphone kan du slippe med rundt regnet 1000 kroner, mens du skal regne med mindst det dobbelte, og ofte også mere, hvis din gimbal skal kunne bære et noget tungere kamera.

> Giv dit mobilkamera ekstra gear

Sådan fungerer gimbals

En gimbal er på mange måder en avanceret selfiestick. 

Den adskiller sig dog ved at have enten to eller tre motorer, der i et gyroskop kompenserer for de rystelser, fotografen laver.

Sådan fungerer gimbals

Gimbals fungerer ved hjælp af gyroskop-teknikken.

© Wiki Common

Motorerne sidder i apparatets akser, og de sørger for konstant at korrigere for rystelser, således at kameraet holdes helt stabilt.

Det betyder i praksis, at du faktisk kan løbe med sit kamera, og alligevel vil det, for seeren på den anden side se ud til, at kameraet er monteret på enten hjul eller skinner.

> Læs om andet smart fotoudstyr her

Se effekten af en gimbal

I YouTube-videoen herunder, kan du se to video-optagelser af en skateboarder filmet med et GoPro, hvor der i venstre optagelse bliver brugt en gimbal. Forskellen er tydelig.

Redaktionen anbefaler: Objektiver til mobiltelefonen

Du får helt nye muligheder, hvis du sætter et ekstra objektiv fast på din mobiltelefon. Så kan du forvandle din smartphone til fx et makrokamera, hvor du kan gå helt tæt på detaljen.

Eksterne objektiver findes i mange varianter, og lige nu får du et sæt med både makroobjektiv, vidvinkelobjektiv og fiskeøjeobjektiv i én pakke, når du tegner abonnement på Digital FOTO.

> Få tre objektiver til din mobil til en helt særlig pris med Digital FOTO. - Se dem her

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...