Billede af frodig skov taget af drone med kamera

En drone med kamera giver mulighed for at fotografere i helt nye perspektiver, fx oppefra og ned. 

© Shutterstock

Hvad er en drone - og hvorfor skal du købe en?

De er nemmere at bruge og billigere end nogensinde – der er ingen undskyldning for ikke at investere i en kameradrone. Læs her, hvorfor de små helikoptere kan blive dine bedste venner.

22. maj 2018 af Sarah Marie Winther

For kun en håndfuld år siden var droner så dyre og svære at flyve, at de var udenfor rækkevidde for langt de fleste forbrugere.

Derfor var det nærmest udelukkende professionelle videografer, der kunne tillade sig at investere i den spæde teknologi. 

I dag er dronerne mere brugervenlige, mere pålidelige, lettere og ikke mindst billigere end nogensinde før, og derfor har mange fotografer fået øjnene op for dronernes egenskaber. 

Hvad er en drone?

En drone er helt basalt et ubemandet, fjernstyret fly. 

Droneteknologien er langt fra ny, men i mange år har den kun været brugt af regeringer, fx til militære formål, redningsaktioner, overvågning, vejrmonitorering og brandslukning.

Og hvorfor skal du så investere i en drone? Du har sikkert masser af udstyr, der står højere på ønskelisten end en lille, flyvende robot, men der er faktisk god grund til at spare op til den også.

Nye perspektiver med en drone

Det kan være svært at skille sig ud som fotograf i en tidsalder, hvor flere mennesker end nogensinde tager billeder. En af de måder, du kan få dine fotos til at træde ud fra mængden, er ved at fotografere dine motiver fra nye og fascinerende perspektiver. 

Det er her, dronen kommer ind i billedet. Den giver mulighed for at bevæge sig ud på steder, der ikke tidligere var mulige - ufremkommelige fjelde, dybe oceaner eller brusende vandfald for at nævne et par stykker. 

Det åbner for scenarier, vinkler og idéer, man ikke før har kunnet gøre til virkelighed, og resultaterne kan blive nærmest kunstneriske.

Billede af kulørte både på strand taget oppefra med kameradrone
Dronefoto

De farverige træbåde ligner næsten ispinde, som de ligger sirligt på række. Billedet her ville du aldrig kunne få med et almindeligt kamera (ihvertfald ikke uden også at have et fly eller en helikopter), for her ville bådene bare ligne det, de er – både.

© Shutterstock

Øv dig med legetøjsdroner

Som med alle andre slags kameraer hænger pris og kvalitet også sammen, når det gælder droner. 

Du kan sagtens få en drone til under 1000 kroner, men hvis der overhovedet er et kamera i den, er kvaliteten oftest så lav, at billederne bliver stort set ubrugelige.

Hvis du aldrig før har fløjet en drone, kan du dog overveje at købe en billig legetøjsdrone uden kamera (500-1000 kroner), som du kan bruge til at lære grundlæggende flyveteknik.

Der er nemlig ikke ret stor forskel på, hvordan man styrer en billig og en dyr drone, og så er risikoen mindre for, at du kommer til at smadre din nye, kostbare kameradrone.

DJI-droner er bedst til prisen

Kinesiske DJI er verdens førende producent af kameradroner, og selvom firmaer som Yuneec og Blade er begyndt at møve sig ind på markedet, mener vi stadig, at modellerne fra DJI leverer den bedste kvalitet.

Selv de mindste og billigste DJI-droner kan tage jpeg-fotos på 12,0 mio. pixels, og mange kan også klare video i 4K-opløsning.

Hvis du er ude efter den bedste billedkvalitet til en overkommelig pris, er DJI Phantom 4 Pro den mest oplagte model på markedet lige nu. 

Med en sensor på en tomme er den i stand til at tage billeder i både jpeg og raw med hele 20,0 mio. pixels samt optage 4K-video med 60 billeder i sekundet. Samtidig kan den flyve op til 30 minutter på en opladning med en rækkevidde på 3,5 km.

> DJI Phantom 4 Pro scorer topkarakter i vores anmeldelse i Gearguiden her

> Læs vores anmeldelse af Yuneec Thyphoon q500-dronen i Gearguiden her

> Læs vores anmeldelse af DJI Mavic Air-dronen i Gearguiden her

Billede af motorveje der fletter ind over hinanden taget oppefra med drone
Dronefoto

Kedelige motorveje bliver til smukke geometriske former med en drones synsvinkel. Du kan også finde flotte figurer og mønstre i sportsbaner og på lystbådehavne. 

© Shutterstock

Husk dronereglerne

Lovgivningen for droner er striks, og den ændrer sig fra år til år. 

I sommeren 2017 trådte nye regler i kraft i Danmark, der blandt andet dikterer, at du skal registrere din drone og have dronetegn, hvis din drone vejer over 250 gram.

Du kan læse om de nye regler i Danmark i vores oversigt, og ellers kan du altid tjekke Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens hjemmeside, der er opdateret på området.

Husk også at opdatere dig på lokale droneregler, hvis du påtænker at tage din drone med på ferie. Reglerne er nemlig forskellige fra land til land. 

> En kikkert er rigtig god at have med i tasken, når du flyver med din drone. Lige nu kan du få en fin kikkert med to numre af Digital FOTO for kun 49 kroner. Se tilbuddet her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...