Billede af drone i luften.

Kameradroner har mildest talt revolutioneret genren landskabsfotografi de seneste år. Fra 100 meters højde og med mange mio. pixels er mulighederne uendelige. 

© Shutterstock

Hvad er en drone med kamera - og hvorfor skal du købe en?

Droner med kamera er nemmere at bruge og billigere end nogensinde – der er ingen undskyldning for ikke at investere i en kameradrone. Læs her, hvorfor de små helikoptere kan blive dine bedste venner.

For kun en håndfuld år siden var droner med kamera så dyre og svære at flyve, at de var uden for rækkevidde for langt de fleste forbrugere.

Derfor var det nærmest udelukkende professionelle videografer, der kunne tillade sig at investere i den spæde teknologi. 

I dag er dronerne mere brugervenlige, mere pålidelige, lettere og ikke mindst billigere end nogensinde før, og derfor har mange fotografer fået øjnene op for, hvad droner med kamera kan. 

I denne artikel får du svar på spørgsmålene:

Fjernbetjening med smartphone.

Ofte bruger du din smartphone som skærm, når du flyver din drone. På skærmen ser du, hvad dronen ser fra luften med det indbyggede kamera. 

© Shutterstock

Hvad er en drone?

En drone er helt basalt et ubemandet, fjernstyret fly.

Droneteknologien er langt fra ny, men i mange år har den kun været brugt af regeringer, fx til militære formål, redningsaktioner, overvågning, vejrmonitorering og brandslukning.

Hvorfor skal du så investere i en drone med kamera? Du har sikkert masser af udstyr, der står højere på ønskelisten end en lille, flyvende robot, men der er faktisk god grund til at spare op til den også.

> Se stor videoserie: 10 vilde naturfænomener du skal fotografere.

DJI Mini 3

De fleste droner er udstyret med GPS, kompas og sensorer, der gør de flyvende kameraer utrolig stabile. Flytter man fingrene fra fjernkontrollen, står dronen helt stille i luften.

© Shutterstock

Hvilke billeder kan jeg få med en drone?

Det kan være svært at skille sig ud som fotograf i en tidsalder, hvor flere mennesker end nogensinde tager billeder. 

En af de måder, du kan få dine fotos til at træde ud fra mængden, er ved at fotografere dine motiver fra nye og fascinerende perspektiver.

Det er her, dronen med kamera kommer ind i billedet. 

Den giver mulighed for at bevæge sig ud på steder, der ikke tidligere var mulige – ufremkommelige fjelde, dybe oceaner eller brusende vandfald for at nævne et par stykker.

Det åbner for scenarier, vinkler og idéer, du ikke før har kunnet gøre til virkelighed, og resultaterne kan blive nærmest kunstneriske.

Billede af kulørte både på strand taget oppefra med kameradrone

De fleste kameradroner giver mulighed for at dreje kameraet, så det vender lodret ned. Det åbner op for nogle helt nye motiver. Her vil du opdage, at der masser at flotte mønstre i landskaberne fra de højere luftlag, som er utroligt fotogene.

© Shutterstock

Kræver droner timevis af øvelse?

I løbet af de seneste år er dronerne generelt blevet meget mere brugervenlige.

Slipper du styreknapperne på fjernbetjeningen, stoppper dronen med at flyve og står helt stille i luften.

De fleste nye dronefotografer finder hurtigt ud af, at dronerne er meget intuitive og nemme at bruge. 

Du skal heller ikke frygte, at dronen forsvinder, hvis du fx mister forbindelsen på længere afstande.

De fleste droner har en knap, du kan trykke på, og så flyver den helt automatisk tilbage til dig og lander selv.

Butik der sælger droner.

Det passer ikke, at dronerne er dyre. For bare 3500 kroner får du både 4K-video og 12 mio. pixels stillbilleder i raw-format og en masse smarte funktioner, der gør det sjovt og nemt at flyve.

© Shutterstock

Hvilken drone skal jeg købe? 

Som med alle andre slags kameraer hænger pris og kvalitet også sammen, når det gælder droner med kamera.

Du kan sagtens få en drone til under 1000 kroner, men hvis det overhovedet er en drone med kamera, er kvaliteten oftest så lav, at billederne bliver stort set ubrugelige.

Hvis du aldrig før har fløjet en drone, kan du dog overveje at købe en billig legetøjsdrone uden kamera (500-1000 kroner), som du kan bruge til at lære grundlæggende flyveteknik, så du får endnu bedre billeder lige fra start, når du skal flyve med en rigtig drone med kamera.

Der er nemlig ikke ret stor forskel på, hvordan man styrer en billig og en dyr drone, og så er risikoen mindre for, at du kommer til at smadre din nye, kostbare drone med kamera.

DJI-droner er bedst til prisen

Kinesiske DJI er verdens førende producent af kameradroner, og selvom firmaer som Yuneec, Autel og Blade er begyndt at møve sig ind på markedet, mener vi stadig, at modellerne fra DJI leverer den bedste kvalitet.

Selv de mindste og billigste DJI-droner med kamera kan tage jpeg-fotos på 12,0 mio. pixels, og mange kan også klare video i 4K-opløsning.

Hvis du er ude efter den bedste billedkvalitet til en overkommelig pris, er DJI Mini 3 Pro eller Autel EVO Nano+ de mest oplagte modeller på markedet lige nu til begynderen.

> DJI Mini 3 Pro scorer topkarakter i vores anmeldelse i Gearguiden her.

> Læs vores anmeldelse af Autel EVO Nano+ i Gearguiden her.

Billede af motorveje der fletter ind over hinanden taget oppefra med drone
Dronefoto

Kedelige motorveje bliver til smukke geometriske former med en drones synsvinkel. Du kan også finde flotte figurer og mønstre i sportsbaner og på lystbådehavne. 

© Shutterstock

Er dronereglerne svære at forstå?

Nej, det er de ikke. Med hjælp fra apps som fx Droneluftrum til din smartphone, kan du se, hvor du må flyve. 

I denne artikel kan du også læse, hvordan du undgår at bryde reglerne med din kameradrone.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...