For kun en håndfuld år siden var droner med kamera så dyre og svære at flyve, at de var uden for rækkevidde for langt de fleste forbrugere.
Derfor var det nærmest udelukkende professionelle videografer, der kunne tillade sig at investere i den spæde teknologi.
I dag er dronerne mere brugervenlige, mere pålidelige, lettere og ikke mindst billigere end nogensinde før, og derfor har mange fotografer fået øjnene op for, hvad droner med kamera kan.
Hvad er en drone?
En drone er helt basalt et ubemandet, fjernstyret fly.
Droneteknologien er langt fra ny, men i mange år har den kun været brugt af regeringer, fx til militære formål, redningsaktioner, overvågning, vejrmonitorering og brandslukning.
Hvorfor skal du så investere i en drone med kamera? Du har sikkert masser af udstyr, der står højere på ønskelisten end en lille, flyvende robot, men der er faktisk god grund til at spare op til den også.
> Se stor videoserie: 10 vilde naturfænomener du skal fotografere.
Nye perspektiver med en drone med kamera
Det kan være svært at skille sig ud som fotograf i en tidsalder, hvor flere mennesker end nogensinde tager billeder. En af de måder, du kan få dine fotos til at træde ud fra mængden, er ved at fotografere dine motiver fra nye og fascinerende perspektiver.
Det er her, dronen med kamera kommer ind i billedet. Den giver mulighed for at bevæge sig ud på steder, der ikke tidligere var mulige - ufremkommelige fjelde, dybe oceaner eller brusende vandfald for at nævne et par stykker.
Det åbner for scenarier, vinkler og idéer, du ikke før har kunnet gøre til virkelighed, og resultaterne kan blive nærmest kunstneriske.

De farverige træbåde ligner næsten ispinde, som de ligger sirligt på række. Billedet her er taget med en drone med kamera, som gør dette motiv lettere at fotografere, end at leje helikopter og knipse løs med dit almindelige kamera.
© ShutterstockØv dig med legetøjsdroner
Som med alle andre slags kameraer hænger pris og kvalitet også sammen, når det gælder droner med kamera.
Du kan sagtens få en drone til under 1000 kroner, men hvis det overhovedet er en drone med kamera, er kvaliteten oftest så lav, at billederne bliver stort set ubrugelige.
Hvis du aldrig før har fløjet en drone, kan du dog overveje at købe en billig legetøjsdrone uden kamera (500-1000 kroner), som du kan bruge til at lære grundlæggende flyveteknik, så du får endnu bedre billeder lige fra start, når du skal flyve med en rigtig drone med kamera.
Der er nemlig ikke ret stor forskel på, hvordan man styrer en billig og en dyr drone, og så er risikoen mindre for, at du kommer til at smadre din nye, kostbare drone med kamera.
> En kikkert er rigtig god at have med i tasken, når du flyver med din drone. Lige nu kan du få en fin kikkert med to numre af Digital FOTO for kun 59,50 kroner + porto og ekspedition. Se tilbuddet her.
DJI-droner er bedst til prisen
Kinesiske DJI er verdens førende producent af kameradroner, og selvom firmaer som Yuneec og Blade er begyndt at møve sig ind på markedet, mener vi stadig, at modellerne fra DJI leverer den bedste kvalitet.
Selv de mindste og billigste DJI-droner med kamera kan tage jpeg-fotos på 12,0 mio. pixels, og mange kan også klare video i 4K-opløsning.
Hvis du er ude efter den bedste billedkvalitet til en overkommelig pris, er DJI Phantom 4 Pro den mest oplagte model på markedet lige nu.
Med en sensor på en tomme er den i stand til at tage billeder i både jpeg og raw med hele 20,0 mio. pixels samt optage 4K-video med 60 billeder i sekundet. Samtidig kan den flyve op til 30 minutter på en opladning med en rækkevidde på 3,5 km.
> DJI Phantom 4 Pro scorer topkarakter i vores anmeldelse i Gearguiden her
Vi har også anmeldt andre droner med kamera, som du kan læse mere om herunder:
> Læs vores anmeldelse af Yuneec Thyphoon q500-dronen i Gearguiden her
> Læs vores anmeldelse af DJI Mavic Air-dronen i Gearguiden her

Kedelige motorveje bliver til smukke geometriske former med en drones synsvinkel. Du kan også finde flotte figurer og mønstre i sportsbaner og på lystbådehavne.
© ShutterstockHusk dronereglerne
Lovgivningen for droner er striks, og den ændrer sig fra år til år.
I sommeren 2017 trådte nye regler i kraft i Danmark, der blandt andet dikterer, at du skal registrere din drone og have dronetegn, hvis din drone vejer over 250 gram.
Du kan læse om de nye regler i Danmark i vores oversigt, og ellers kan du altid tjekke Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens hjemmeside, der er opdateret på området.
Husk også at holde dig opdateret på lokale droneregler, hvis du påtænker at tage din drone med kamera med på ferie.
Reglerne er nemlig forskellige fra land til land.