Printer med kamera

Hvis farverne på dine print ikke lever op til dine forventninger, har vi her samlet de bedste bud på løsninger.

© Shutterstock

Få mere liv i dine fotoprint

Hvis du oplever, at farverne i dine fotoprint er meget matte og uden glans, kan du gøre flere ting for at vække dem til live. Her får du vores bedste tips.

Uanset hvilken printer du har, er der risiko for, at farverne i dine billeder bliver triste og matte. Det kan skyldes flere ting. 

Når billederne ser lidt triste ud, er dine indstillinger muligvis ikke korrekte. Det kan også skyldes, at din skærm ikke længere viser farverne korrekt. Et par flueben kan ligeledes være sat forkert i printerens driver.

Ligegyldigt hvad problemet er, har vi løsningen til dig. Herunder kan du se, hvordan du hurtigt kan sikre dig, at indstillingerne er korrekte, så dine farvebilleder fremstår med rigtige farver og en flot glans.

>Læs også: Hvor store print kan jeg lave?

Fotograf med fotoprint

En årsag til forkert farvegengivelse på print kan skyldes, at skærmen ikke kan vise farverne korrekt.

© Shutterstock

Print på det rigtige papir

Når du printer, er det meget vigtigt at vælge præcis den papirtype, du vil printe på, i printerens driver. Står den fx på almindeligt A4-papir, kan farverne blive blege, selv om du printer på fotopapir.

Lad printeren styre farverne

I printerens driver anbefaler vi, at du lader printeren om farvestyringen. Tjek, at det samme også er valgt i dit billedbehandlingsprogram under printerindstillinger, eksempelvis i Photoshop eller Elements.

Vælg Levende frem for Neutral

Tjek i printerens driver, hvilken farveindstilling der er valgt som standard. Muligvis er standardindstillingen for neutral. Her kan det være en god idé at vælge indstillinger som Levende eller Vivid for at sætte fut i farvemætningen.

sRGB er det rigtige for dig

Det rigtige farverum kan også have betydning. Hvis billederne er gemt i farverummene ProPhoto eller Adobe RGB, og programmet, du printer fra, ikke kan håndtere det, så skift til farverummet sRGB.

>Læs også: Få perfekte farver på din skærm

Nyt liv i skærmen

Har du en gammel skærm, kan farverne ændre sig over tid. Du kan kalibrere den med en kalibreringsenhed som Spyder X fra Datacolor. Den fås fra 1300 kroner. Alternativt er det måske tid til en ny skærm.

>Læs også: Få flottere print i Lightroom

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...