Monopod fra Benro

Et etbenet stativ sikrer dig mod rystede billeder, og så er det let at have med sig.

© Benro

Derfor skal du bruge en monopod

Stativer med et enkelt ben kan mere end blot aflaste sportsfotografer med tunge teleobjektiver. De er altid nemme at have med, hjælper dig til skarpere skud, og så koster de ikke en formue.

En af de helt store fordele ved etbenede stativer er, at de er så dejligt nemme at have med overalt. 

De fylder ikke meget, og de kan nemt ryge i fotorygsækken eller tages over skulderen i modsætning til normale stativer, der let bliver efterladt derhjemme. 

Her får du fem gode grunde til at anskaffe dig en monopod.

Læs også: 3 gode stativer til under 1000 kroner

En monopod giver stabilitet.

Med en monopod får du ro til at komponere billedet, og du er sikker på at motivet står skarpt.

© Indigilotos/Shutterstock

Monopods klarer flere brændvidder

Etbenede stativer giver dig flere skarpe skud med hjem. Både med lange brændvidder som 300 og 400 mm og med korte brændvidder som 50 mm kan du opleve gevinsten, for stativet sikrer generelt, at billedet ikke bliver rystet.

Direkte kameramontering

I modsætning til normale stativer kan du skrue kameraet direkte på det etbenede stativ og bruge det uden videre til stationære motiver som landskaber, da du jo har friheden til at vinkle og dreje det etbenede stativ ubesværet.


Fotograf med monopod

En monopod er perfekt stabilisering med selv store teler til fx dyre- og fuglefotos.

© Shutterstock

Monopods er lette og fleksible

Monopods er både kompakte og lette. Typisk vejer de højst et kilo, og de måler som regel omkring en 50 cm eller mindre. Når de er udslået kan de sagtens nå en højde på fx 170 cm.

Billig stabilisering

Prismæssigt ligger monopods langt under traditionelle fotostativer, og der findes modeller i et prisleje for alle – lige fra 350 kroner til omkring 1000 kroner. Nogle modeller er lavet i aluminium, mens andre er lavet af kulfiber.

Smarte funktioner

En del monopods byder på ekstra funktioner. Det kan fx være en lille trefod, der kan klappes ud for at sikre ekstra stabilitet. Det kan også være muligheden for at bruge særlige stativhoveder, der giver flere funktioner ved fx panorering.

Læs også vores test af fotostativer i Fordelszonen.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...