En af de sætninger, mange hører allermest, når de begynder at fotografere, er, at man ikke skal fotografere mod lyset.
Det betyder typisk, at man skal vende ryggen til Solen og andre kraftige lys, fordi de ellers kan snyde lysmåleren i ens kamera og sørge for, at eksponeringen bliver alt for mørk.
Men hvad gør man, så hvis lyskilden er for kraftig, så fx ens portrætmotiv misser så meget med øjnene, at billedet bliver dårligt?
Elller hvad gør man, hvis baggrunden er vigtig for billedet, som den jo fx er, når man er ude at rejse og vil have et portrætbillede med Det skæve tårn i Pisa, Mount Rushmore eller lignende i baggrunden?
Der findes heldigvis råd for problemerne og med få enkle indstillinger og forholdsvist billigt udstyr, kan du få blændende gode billeder – også selv om solen står lige ind i kameraet.

Den hvide mur til højre i billedet kaster lyset fra Solen tilbage på den unge kvinde og sørger for, at billedet bliver korrekt belyst.
© ShutterstockKast lyset tilbage
Hvis du bliver nødt til at fotografere i modlys, vil du ofte kunne finde en overflade, som kan sende lyset tilbage på din model, så du får mere lys på vedkommende.
Led fx efter en bilrude, et butiksvindue eller en kridhvid husmur, der kan kaste noget af lyset tilbage på dit motiv.
Du kan også købe reflektorer i guld, sølv og hvid, som gør det muligt altid at have en "lyskaster" med dig i fototasken, der med garanti kan løfte dine motiver og give dig bedre billeder i modlys.
>Læs mere Lav din egen reflektor næsten gratis
Brug den smarte funktion i kameraet
Hvis du har glemt reflektoren hjemme, har du stadig mulighed for, at få flotte billeder i modlys, og du behøver ikke engang at bruge kameraets mest komplekse program M.
Du kan nemlig bruge både blænde- og lukkertidsprogrammerne sammen med eksponeringskompensationen til at få bedre billeder i modlys.
På mange nye og gamle systemkameraer, fx Sonys Alpha-serie, er funktionen så højt prioriteret, at den har fået sit eget hjul, typisk med tal fra minus til plus tre.
I andre kameratyper har funktionen en knap, som skal trykkes ned, før man kan justere op og ned på kameraets hjul.
Når du vil tage bedre billeder i modlys, skal du blot aktivere funktionen og sætte den til plus en, og så vil kameraet klare resten.
>Læs også Sådan virker eksponeringskompensation

Flashen bag modellen her i studiet er med til at lyse hans hår op og få ham til at stå frem fra baggrunden, mens røgen tilføjer atmosfære til billedet.
© ShutterstockFlashen giver bedst udtryk
Hvis man som fotograf har adgang til en ekstern flash eller mobil flashlampe med softbox, kan modlys ligefrem være at foretrække. Det skyldes, at modlyset fx fra Solen kan være med til at give et flot kantlys om ens model, og det er med til at skabe dynamik og dybde i billedet.
Brug gerne en softbox, paraply eller lignende til at bløde lyset fra flashen op, og start herefter med at indstille flashen til den fuldautomatiske funktion TTL.
Forkortelsen står for Through The Lens, og dækker over, at flashen kommunikerer med kameraet ved hjælp af kontakterne i flashskoen, og kameraets processer vurderer ud fra lysmålingen, hvor meget lys der er brug for til billedet.